Как да избелите зъбите си със 100% натурална съставка

Не става дума за нещо екзотично. Говорим за добре познатия ябълков оцет.
Как да избелите зъбите си със 100% натурална съставка
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Повечето хора искат зъбите им да бъдат бели, тъй като това не само е белег за висока хигиена, но и прави усмивката им по-привлекателна. Макар поддържането на блестяща усмивка да е на пръв поглед трудна задача, съществуват редица професионални и домашни средства, с които можете ефикасно да избелите зъбите си.

Резултатът варира от човек на човек, но мнозина са се убедили сами, че задачата е напълно осъществима и жълтите петна стават незабележими.

Да, някои съвременни методи за избелване на зъбите струват скъпо. Съществуват обаче алтернативни възможности, които са едновременно евтини и натурални.

Точно такъв е случаят със съставката, която обикновено можем да открием във всеки един магазин. Тя притежава свойството да отстранява петната от зъбите и да им придава по-здрав вид.

Не става дума за нещо екзотично. Говорим за добре познатия ябълков оцет. Това е съставка, която предлага на човека доста ползи за здравето на устата.

Искате ли да знаете защо е толкова ефикасен?

Как да избелите зъбите си с ябълков оцет

Как да избелите зъбите си с ябълков оцет

Тази 100% органична съставка представлява традиционно средство, което се отразява благотворно върху здравето на зъбите.

Приготвя се чрез ферментация на зрели ябълки, по време на която се трансформира в алкален продукт.

Ябълковият оцет съдържа пектин, естествени ензими и минерали, сред които желязо, калций, калий и магнезий. Всички те са ключови за поддържането на здрави зъби.

Макар почти всичките полезни свойства на оцета да са свързани със здравето отвътре, е доказано, че можете да го използвате като разтвор за плакнене на устата.

Неговите кисели съставки, например оцетна киселина, понижават количеството на бактериите и предпазват от инфекции като гингивит и кариеси.

Как да избелите зъбите си с ябълков оцет

Освен това ябълковият оцет има избелващ ефект. Той не е толкова силен, колкото на професионалните средства за избелване. Въпреки това представлява добро решение, когато искаме да отстраним натрупания зъбен камък и петната от храна.

Друго предимство, което си струва да споменем, е, че ябълковият оцет намалява излишната киселинност и променя за добро средата, в която бактериите обичат да се размножават.

Така се предпазвате от нови инфекции и понижавате неприятното усещане от явления като лош дъх.

Тъй като киселинността може да бъде агресивна към емайла на зъбите, препоръчително е да не използвате ябълковия оцет в чиста форма. Винаги го разреждайте в малко вода.

Не се заблуждавайте, че в чиста форма оцетът ще бъде по-ефикасен. След време следването на тази философия ще доведе до отслабване на зъбите.

За да можете да използвате ябълковия оцет като средство за избелване на зъбите без нито капка съмнение и тревога, в следващите редове ще поясним как да го приложите по правилния начин.

Как да използвате ябълковия оцет за избелите зъбите си

Разредете ябълковия оцет с вода за да избелите зъбите си

За да забележите ефекта от тази процедура в кратък срок, уверете се, че сте закупили 100% органичен ябълков оцет.

Може да откриете в магазините по-евтини продукти, но по-ниската цена ще бъде за сметка на качеството и ефикасността. Не си губете времето с такъв тип оцет. Той няма да постигне желания резултат.

Необходими съставки:

 • 1 чаена лъжица ябълков оцет (5 мл.)
 • 1/2 чаша топла вода (125 мл.)

Приготовление:

 • Разредете 1 чаена лъжица ябълков оцет в половин чаша топла вода. Използвайте го като средство за плакнене на зъбите, преди да ги измиете с четка и паста всяка сутрин.
 • Правете гаргара в продължение на 30 секунди. Изплюйте течността и пристъпете към обичайното почистване с четка за зъби.
 • Ако страдате от лош дъх или пък инфекция на устата, повтаряйте тази процедура 2-3 пъти дневно.
 • Следвайте тази процедура всеки ден и бъдете търпеливи. Резултатите ще дойдат съвсем скоро.

Съвети за най-добри резултати!

Макар резултатът от това средство да варира от човек на човек, можете да стимулирате оптималното въздействие чрез няколко стъпки.

Ако искате да намалите видимостта на петната по зъбите и да възвърнете блясъка им, опитайте се да избягвате консумацията на следните храни:

 • Черен шоколад
 • Задушени ястия
 • Кетчуп и соев сос
 • Червено цвекло
 • Боровинки
 • Червено вино
 • Кафе
 • Газирани напитки

Позволено е да ги консумирате от време на време. Препоръчително е да ограничите приема им поне в периода на третиране на зъбите с ябълков оцет.

Важно е също така да проявите внимание, когато миете зъбите си. Изчакайте поне 40 минути да минат от последното хранене.

Някои съставки в храната променят pH на устата. Когато миете зъбите с четка непосредствено след хранене, те провокират отслабване на емайла.

Ако сте решили да избелите зъбите си с ябълков оцет, препоръчваме да съчетаете процеса с избор на качествена паста за зъби. Ще се убедите колко по-бяла и блестяща става усмивката ви.

Определено ще ви допадне!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.