Изхвърлете токсините и укрепете имунната система с тези 8 храни

07.02.2019
Зелето разгражда вредните вещества, а краставиците подобряват кръвообращението и оптимизират когнитивните функции.

Тялото непрекъснато прочиства кръвта и премахва токсините, които могат да повлияят на здравето.

Това означава, че понякога основните телесни системи може да изпитват трудности по време на работата си. В крайна сметка отпадъците могат да се натрупват и да се разпространят в тях.

В началото може да не забележите очевидните симптоми. Ето защо лечението е трудно, както и избягването на по-сериозни последици.

В резултат имунната система отслабва. Междувременно рискът да развиете множество заболявания, които наистина могат да повлияят на качеството на живот, се увеличават.

Като цяло е важно да подобрите навиците и да ядете повече от тези храни, които помагат да прочистите тялото.

Днес бихме искали да използваме тази възможност, за да говорим за 8 от тях. По този начин може да ги добавяте редовно към диетата си.

1. Чесън

Чесън за изхвърляне на токсините и укрепване на имунната система

Обикновено го използваме в кухнята заради страхотния му вкус и аромат. Въпреки това, чесънът е лечебна храна, която трябва непременно да включите в диетата си.

На първо място тази прекрасна съставка е богата на антиоксиданти и противовъзпалителни хранителни вещества. Те помагат да прочистите черния дроб и кръвта. Това предотвратява множество заболявания.

В допълнение сярата в чесъна насърчава елиминирането на токсините. Та също има диуретичен ефект, който облекчава възпалението, причинено от задържането на течности.

И накрая чесънът съдържа важни витамини и минерали. Те помагат на тялото и имунната система да реагират по-добре на различните видове заболявания.

2. Куркума

Куркумата е натурална подправка, която е спечелила славата в целия свят поради своята хранителна стойност и лечебни свойства.

Тя е с високо съдържание на антиоксиданти, противовъзпалителни агенти и основни хранителни вещества. Като цяло куркумата е един от най-добрите начини за детоксикация на тялото.

В допълнение, активното й съединение куркумин подобрява значително кръвообращението, чернодробното и бъбречно здраве.

Благодарение на куркумина малко количество куркума на ден помага на тялото да се отърве от токсините. В същото време той също неутрализира отрицателните ефекти на свободните радикали.

3. Цвекло

Цвекло за изхвърляне на токсините и укрепване на имунната система

От хранителна гледна точка цвеклото е един от най-полезните зеленчуци. То съдържа фибри, антиоксиданти и други хранителни вещества, които са чудесни за прочистване на черния дроб и кръвта.

В допълнение, то помага за балансиране на рН на тялото. Това е много важно за регулиране на възпалителните процеси и за отстраняване на отпадъците.

Освен това цвеклото също така осигурява бетаин и пектин. Това са две съединения, които подобряват детоксикиращите сили, защото спомагат за доброто храносмилане.

4. Авокадо

Знаете ли, че ако хапвате парче авокадо всеки ден, това може да ви помогне да отслабнете и да намалите риска от сърдечни заболявания?

Този вкусен плод е богат на витамини, минерали и антиоксиданти. Той помага за отстраняването на токсините в кръвта и подобрява клетъчната оксигенация.

В допълнение, авокадото съдържа есенциални мастни киселини. Те спомагат за изчистване на лошия холестерол (LDL) и за регулиране на възпалителните механизми на тялото.

Накрая, авокадото също съдържа глутатион. Това е противораково вещество, което също така пречи за натрупването на отпадъците.

Прочетете и: 9 причини да ядете авокадо за по-добро здраве

5. Зеле

Зеле за изхвърляне на токсините и укрепване на имунната система

Зелето и зелените листни зеленчуци са чудесно допълнение към диетата, тъй като насърчават елиминирането на отпадъците.

Най-напред, неговите антиоксиданти спомагат за разграждането на вредни вещества, които се натрупват в кръвта. Това включва лекарства и пестициди.

В допълнение, естествените фибри в зелето помага на червата да се движат и задействат детоксикацията на черния дроб.

7. Краставици за изхвърляне на токсините и укрепване на имунната система

Краставици за изхвърляне на токсините и укрепване на имунната система

С ниско съдържание на калории поради високият процент вода в състава си, краставиците са пречистващ зеленчук, който помага на отделителните органи на тялото да функционират перфектно.

В допълнение неговите хранителни вещества помагат за алкализиране на тялото, като същевременно намаляват неговата киселинност и повишават способността му да премахва токсините.

Накрая, краставиците са отлични за подобряване на кръвообращението и оптимизиране на когнитивните функции.

Вижте още: Краставиците като средство срещу задържане на течности

8. Патладжан

Не на последно място този чудотворен зеленчук е с високо съдържание на антоцианин. Това му придава отличителния цвят и има забележителен антиоксидантен ефект, който помага за прочистване на тялото.

В допълнение редовната му консумация подобрява храносмилането на мазнините и намалява прекомерната киселинност на кръвта.

Готови ли сте да включите тези храни в ежедневната диета? Както видяхте, това са много здравословни храни, на които можете да се наслаждавате през цялата седмица, за да се грижите за тялото правилно.

Яжте ги редовно и ги съчетавайте с много вода, за да оптимизирате техните пречистващи сили.

  • Howell, M., & Shepherd, M. (2018). The immune system. Anaesthesia and Intensive Care Medicine. https://doi.org/10.1016/j.mpaic.2018.08.014
  • Küppers, R. (2010). Overview of the immune system. In The Lymphoid Neoplasms 3ed. https://doi.org/10.1201/b13424
  • Volcheck, G. W. (2001). How the Immune System Works. Annals of Allergy, Asthma & Immunology. https://doi.org/10.1016/S1081-1206(10)63314-5