7 неща, които трябва да знаете, за да се предпазите от удар

Дори и да живеете здравословно е добра идея да разберете дали в семейството ви ударът е наследствен, за да можете да вземете необходимите превантивни мерки. Научете повече в тази статия.
7 неща, които трябва да знаете, за да се предпазите от удар

Последна актуализация: 23 февруари, 2019

Мозъчният удар е едно от най-често срещаните неврологични заболявания.

Въпреки, че е разпространен най-вече сред хората над 65 годишна възраст, не бива да забравяме, че младите хора също не са застраховани от този сериозен медицински проблем.

Съществуват два вида удар: исхемичен и хеморагичен.

Но нито един от тях не може да бъде избегнат напълно. Всички ние, независимо от възрастта, пола и расата, в дадем момент можем да получим удар.

Въпреки това, в ръцете ни е процентния рисков фактор, свързващ се директно с начина на живот и навиците.

До известна степен на всички ни е известно, че някои определени неща от ежедневния ни живот могат да повлияят на здравето ни: пушенето, заседналият начин на живот и други.

Това, което трябва да направим е да осъзнаем рисковете, да поемаме реална отговорност, както и доколкото е възможно да контролираме факторите, на които ще обърнем внимание след малко.

Започнете от днес: грижете се по-добре за здравето си и живейте в хармония с тялото и емоциите си, за да намалите риска от удар.

1. Контролирайте кръвното си налягане

Кръвното налягане в ключов фактор в предотвратяването на инфаркти и удари.

Проблемът е там, че често пренебрегваме този индикатор на здравето.

Понякога свързваме главоболията, ускорения сърдечен ритъм и замаяността с обикновената умора, породена от ежедневното натоварване. Ако изпитвате тези симптоми трябва да направите онази подходяща, решаваща стъпка да се консултирате с лекар, който да се погрижи за кръвното ви налягане.

Как да понижа кръвното си налягане?

 • Приемайте по-малко сол.
 • Избягвайте храни, богати на холестерол.
 • Увеличете консумацията на свежи плодове и зеленчуци, както и на пълнозърнести култури (те съдържат много фибри).
 • Не прекарвайте много време седнали.
 • Ако сте пушачи, помислете за това още днес.

2. Контролирайте теглото си

Теглото и предпазване от мозъчен удар

Наднорменото тегло, освен усложненията, свързани с това да си пълен (високо кръвно налягане, диабет…), повишават възможността за удар.

Как да отслабнете по здравословен начин

Преди да започнете нов хранителен режим се консултирайте с личния си лекар, за да разберете най-добрия начин, по който можете да направите това (понякога проблемите с теглото са свързани с хормонални проблеми, които трябва да бъдат контролирани).

 • Правете аеробни упражнения.
 • Пийте много вода.
 • Хранете се с 5 порции, разпределени през целия ден.
 • Яжте плодове, зеленчуци и източници на фибри като овесени ядки и чиа.
 • Дръжте наситените мазнини далеч от диетата си.

3. Запознайте се със семейната си история

Семейни случаи на удар

При някои хора рискът от удар е по-голям, отколкото при други. И не говорим само за начина на живот; понякога значителна роля играе и наследственото предаване на заболяванията.

Винаги е добра идея да познавате семейната си история: бабите и дядовците, лелите и чичовците, както и разбира се – родителите.

Ако съществува случай на смърт, свързан с удар, личният ви лекар следва да бъде информиран относно това, за да може той да вземе необходимите предпазни мерки ако е възможно.

Нека бъде ясно, че щом някой член на семейството ви е бил засегнат от удар, това не означава, че същото ще сполети и вас: да, увеличава риска, но не е сигурно, че ще се случи.

4. Най-добрата диета за предотвратяването на удар

Вярно е, че контролирането на стреса, системните тренировки, здравословното хранене и разнообразната диета могат да ви помогнат да предотвратите редица заболявания.

В този конкретен случай, за да намалите риска от удар трябва да включите следните храни в диетата си:

 • Моркови
 • Брюкселско зеле
 • Авокадо
 • Домати
 • Пъпеши и дини
 • Сардини в зехтин
 • Зелен чай
 • Орехи
 • Овесени ядки

5. Внимавайте за предсърдна фибрилация

Предсърдната фибрилация е вид аритмия, която се характеризира с нарушен сърдечен ритъм.

Това се случва при формиране на кръвни съсиреци в сърцето. Те могат да се придвижат до мозъка, като причинят удар.

Ако забележите умора, сърцебиене, главоболие или проблеми с дишането, трябва незабавно да се консултирате с личния си лекар.

6. Важността от превенцията и лекуването на диабет

Диабет и удар

Диабетът влошава ударите.

Когато снабдяването с кислород спре, обикновено други артерии се включват, работейки като байпас за минимизиране на ефекта.

Все пак, ако боледувате от диабет, кръвоносните съдове могат да бъдат забавени или блокирани, в следствие на атеросклерозата.

Това прави навлизането на кръвта в мозъка невъзможно.

7. Откажете цигарите

Вече сте ни чували многократно да казваме колко важно е да откажете цигарите.

Но все пак нека още веднъж припомним какви рискове за здравето крие този изключително вреден навик, особено за мозъчно-съдовото ви състояние.

Тютюнът ускорява формирането на кръвни съсиреци: кръвта се сгъстява, образува се плака в артериите, с което се увеличава възможността от удар.

Започнете още сега за да живеете по-добре, да се грижите за себе си и да се радвате на по-добри здраве и качество на живот.

Основното изображение е предоставено от wikiHow.com


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Asadi, H. (2017). Acute ischemic stroke. In Interventional Radiology for Medical Students. https://doi.org/10.1007/978-3-319-53853-2_22
 • Stroke-Association. (2016). Stroke Statistic.
 • Jauch, E. C., Saver, J. L., Adams, H. P., Bruno, A., Connors, J. J. B., Demaerschalk, B. M., … Yonas, H. (2013). Guidelines for the early management of patients with acute ischemic stroke: A guideline for healthcare professionals from the American Heart Association/American Stroke Association. Stroke. https://doi.org/10.1161/STR.0b013e318284056a
 • Isabel, C., Calvet, D., & Mas, J. L. (2016). Stroke prevention. Presse Medicale. https://doi.org/10.1016/j.lpm.2016.10.009

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.