9 храни, които ще прочистят артериите

Доказано е, че натуралният сок от нар съдържа много антиоксиданти, които са полезни за здравето на човека.
9 храни, които ще прочистят артериите
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Храната играе важна роля за здравето на човека. Поради това е ключово да сте сигурни, че е тя е с високо качество. Съвременният пазар е наводнен с различни „леки“ храни, които са далеч от представата за здравословност. Тяхната консумация може да доведе до заболявания като затлъстяване, болести на сърдечно-съдовата система и хормонален дисбаланс. Имате ли нещо против да научите кои са 9-те храни, които ще прочистят артериите в тялото ви?

Преди това ще отбележим, че проблемът се крие в масовото дезинформиране на потребителите как да съставят своето хранително меню, използвайки различни продукти на пазара.

Много здравни експерти предупреждават, че прекомерната употреба на храна, която е бедна на мазнини, се отразява върху състоянието на кръвта, повишава нивото на лошия хотелестерол и повишава риска от развитието на сериозни болести.

Научете повече за храните, които ще прочистят артериите ви

За щастие, съществуват ред отлични храни, които поддържат естествения процес на детоксикация на тялото. По този начин се предпазвате от негативните ефекти.

В следващите редове ще поговорим за 9 храни, които е препоръчително да консумирате редовно. Те ще прочистят артериите.

 1. Сок от нар

храни, които ще прочистят артериите ви - сок от нар

Доказано е, че натуралният сок от нар съдържа много антиоксиданти, които са полезни за здравето на човека.

Всъщност, той съдържа повече антиоксиданти, отколкото има в боровинките, портокалите и къпините.

Редовната консумация на сок от нар прочиства артериите, понижава негативния ефект на атеросклерозата и се бори с нивото на лошия холестерол (LDL) .

 1. Мазна риба

Този тип риба е основен източник на омега-3 мастни киселини – нутриен, който човешкото тяло не произвежда, но усвояването му чрез храната може да подобри здравето на сърдечно-съдовата система.

Когато включите мазната риба в хранителното меню поне 2 пъти седмично, съдържащите се в нея нутриенти ще прочистят артериите, ще регулират липидите в кръвообращението и ще предпазят вените и артериите от втвърдяване.

Трябва да знаете, че мазната риба оказва противовъзпалителен ефект, който е полезен при разширени вени.

Сред най-полезните риби са:

 • Сьомга
 • Скумрия
 • Тон
 • Пъстърва
 • Херинга
 • Сардини
 1. Кисело зеле

храни, които ще прочистят артериите ви - кисело зеле

Киселото зеле е естествен източник на здравословна бактерия, която оказва положително въздействие върху храносмилателната система и здравето на сърцето.

Когато го включите в менюто си, то ще подобри естествения процес на прочистване на тялото, като наедно с това ще понижи нивото на лошия холестерол и ще елиминира токсичните субстанции.

Най-хубавото е, че бактерията, която се съдържа в киселото зеле, засилва имунната система и предпазва от развитието на много инфекциозни болести.

 1. Зехтин

Зехтинът екстра върджин е здравословен източник на есенциални мастни киселини, които стимулират естественото прочистване на артериите на човека.

Консумацията на зехтин в суров вид спомага за елиминиране на излишния холестерол и триглицериди, което от своя страна води до понижаване на риска от сърдечен удар и инсулт.

Антиоксидантите предпазват човека от вредното въздействие на свободните радикали. Освен това не позволяват на вените да се втвърдяват.

 1. Сусам

храни, които ще прочистят артериите ви - сусам

Сусамът е доказано ефикасно средство за защита на сърцето, облекчаване на проблеми с кръвообращението и предпазване от прогресиране на атеросклерозата.

Той съдържа мастни киселини, антиоксиданти и противовъзпалителни съставки, които, освен ред други ползи, подобряват здравето на артериите.

 1. Домати

Доматите съдържат мощен антиоксидант, познат като ликопен. Той спомага за понижаване на отлагането на лошия холестерол по стените на артериите.

Макар да можете да извлечете полезните му свойства, като консумирате доматите сурови в салати и сокове, препоръчително е да ги обработвате термично. Така извличате повече ползи.

 1. Овесени ядки

храни, които ще прочистят артериите ви - овесени ядки

Фибрите, които се съдържат в овесените ядки, са полезни за подобряване на храносмилането. Те стимулират преработването на холестерола и мазнините.

Когато консумирате овесени ядки всеки ден или 3 пъти седмично, ще прочистите артериите и ще елиминирате всеки вреден отпаден продукт.

 1. Ядки

Ядките не само са полезна алтернатива на закуските в течение на деня, когато искаме да неутрализираме глада – те са отличен избор, когато искаме да прочистим запушени артерии и се стремим да подобрим здравето на сърдечно-съдовата система.

Те съдържат мононенаситени мазнини и омега-3 мастни киселини, които спомагат за предпазване от натрупване на лош холестерол в тялото.

Можете да избирате измежду тези ядки:

 • Лешници
 • Шам фъстък
 • Бадеми
 • Фъстъци
 1. Диня

храни, които ще прочистят артериите ви - диня

Динята е плод, който съдържа минимално количество калории, но много антиоксиданти, които предпазват артериите.

Диуретичните свойства на динята спомагат за контролиране на възпалителните процеси, подобряват циркулацията на кръвта и стимулират извеждането на отпадните продукти от кръвообращението.

Този плод съдържа есенциална аминокиселина, позната като L-цитрулин, който е ефикасен за контролиране на нивото на кръвното налягане.

Както можете сами да се убедите, съществуват няколко наистина полезни храни, които ще прочистят артериите и цялата сърдечно-съдова система.

Опитайте се да ги консумирате редовно и не забравяйте да допълните този полезен навик със спазването на здравословна и балансирана диета.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Calder PC., Omega 3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans, 2017. 45 (5): 1105-1115.
 • Wiczkowski W., Szawara Nowak D., Romaszko J., The impact of red cabbage fermentatioin on bioavailability of anthocyanins and antioxidant capacity of human plasma. Food Chem, 2016. 190: 730-740.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.