6 алтернативни приложения на цитрусовите кори

Почистете посудата, облекчете болката в гърлото и овкусете салатата с прости трикове
6 алтернативни приложения на цитрусовите кори
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 01 март, 2019

Дали не сте един от онези хора, които редовно изхвърлят цитрусовите кори, независимо дали става дума за кофата или събиране на компост? Днес е денят, в който ще научите, че по този начин се отказвате от редица алтернативни приложения, полезни в ежедневния живот.

Цитрусовите кори са богати на есенциални мазнини, антиоксиданти и витамини, които са едновременно полезни за здравето и ефикасни в почистването на дома.

Без съмнение ще поискате да изпробвате цитрусовите кори, след като прочетете какви ползи можете да извлечете от употребата им. Готови ли сте да научите повече?

 1. Лимонова кора за почистване на неръждаема стомана

Едно от класическите приложения на цитрусовата кора е в помощ на почистването у дома. Можете да направите искрящо чисти плотовете, крановете и съдовете, без да влагате много парични средства и да използвате вредни химикали. Не на последно място употребата на цитрусова кора ще пощади кожата на ръцете.

Опитвали ли сте досега да почистите у дома с лимон? Щом изстискате сока, не позволявайте отново кората да отиде в кофата. Запазете я за почистване на готварските съдове, които са изработени от неръждаема стомана. Ще бъдете удивени от резултата!

 1. Ледени кубчета с аромат и вкус на цитрус

Ледени кубчета с цитрусовите кори

Това е една страхотна идея: да приготвите ледени кубчета с малко лимонова или портокалова кора.

Те стават удивително вкусни. Придават допълнителна наслада на соковете и водата, в които ги прибавяте. За целта се нуждаете от следния простичък план:

 • Почистете остатъците от пулпата по кората.
 • Нарежете я на малки парчета.
 • Сложете ги във форма за лед, която след това ще напълните с вода.

Струва ни се, че нямате никакво извинение да не пробвате тази оригинална идея!

 1. Универсално почистващо средство с цитрусовите кори

Вече знаете за полезните свойства на лимоновата кора като средство за почистване у дома. Можете да отстранявате мръсотия и отлагания, но също така и да отстранявате неприятни миризми.

Обърнете внимание как можете да приготвите необичайно, но универсално почистващо средство с помощта на цитрусова кора:

Необходими продукти:

 • Чист стъклен съд
 • Кората на 1 лимон и кората на 1 портокал
 • чаша бял оцет (200 мл.)
 • 2 супени лъжици сода бикарбонат (20 гр.)

Начин на приготовление:

 • Щом почистите цитрусовите кори, нарежете ги на парчета и ги сложете в стъкления съд.
 • Налейте в него белия оцет и сложете содата бикарбонат. Разбъркайте добре.
 • Покрийте съда и оставете сместа да престои 10 дни, като я държите далеч от слънчева светлина.
 • След като този период изтече, налейте почистващото средство в бутилка с пулверизатор. Можете да го използвате всеки път, когато почиствате повърхности или искате да елиминирате неприятна миризма.
 1. Портокалови кори в борбата с миризмата на обувките

Премахване на миризма от обувките с цитрусовите кори

Представяме ви още един трик, който е лесен и едновременно с това ефикасен. Обичайно е за обувките да се вмирисват. Това понякога се дължи не на потни стъпала, а на самата материя, от която са изработени те.

За да избегнете неприятната миризма на обувките, трябва да сложите половин портокалова кора в тях. Ефикасността се дължи на факта, че цитрусовата кора притежава способността да абсорбира миризмите.

Не забравяйте да сменяте през ден портокаловата кора. В противен случай рискувате самата тя да се вмирише неприятно.

 1. Цитрусова кора за лечение на кашлица

Пробвали ли сте някога да приготвите чай с цитрусова кора и пчелен мед, когато страдате от кашлица? Трябва да знаете, че това натурално средство действа оздравяващо и е лесно за приготвяне.

Цитрусовите плодове съхраняват в кората си полезни хранителни вещества. Затова не е никаква изненада, че можете да извлечете полза от на пръв поглед непотребна част от портокала или лимона. Чаят с цитрусова кора се бори с възпаленото гърло и кашлицата. Ето как можете да го приготвите:

Необходими продукти:

Начин на приложение:

 • Започнете да приготвяте чая, като първо затоплите водата. Щом кипне, добавете корите от лимон и портокал, които предварително сте почистили и измили.
 • След това добавете супената лъжица пчелен мед.
 • Варете 20-25 минути. След като това време изтече, запарете за още 5 минути, преди да пристъпите консумация. Пийте бавно това натурално средство. Ще усетите колко благотворно ви се отразява и дискомфортът изчезва.
 1. Терапия със замразен лимон

Терапия с цитрусовите кори

Много често сме споменавали в блога за ползите от замразения лимон. Той представлява отличен начин за извличане на лечебните свойства на цитрусовата кора.

Нека да обясним за какво става дума.

Необходими продукти:

Начин на приложение:

 • Лесно е. Трябва да рендосате кората на лимоните, която ви е останала, след като сте приготвили сок.
 • Щом сте готови, съхранявайте кората в херметически затворен съд във фризера.

Оттук нататък, щом решите да приложите терапията със замразен лимон, слагайте по малко рендосана лимонова кора в салатата, в киселото мляко за закуска, в купата с плодове и т.н. По този начин ще обогатите с нутриенти храната и ще й придадете удивителен вкус. Опитайте тази рецепта още днес!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Rafiq, S., Kaul, R., Sofi, S. A., Bashir, N., Nazir, F., & Ahmad Nayik, G. (2018). Citrus peel as a source of functional ingredient: A review. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences. https://doi.org/10.1016/j.jssas.2016.07.006
 • Bampidis, V. A., & Robinson, P. H. (2006). Citrus by-products as ruminant feeds: A review. Animal Feed Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2005.12.002
 • Bocco, A., Cuvelier, M. E., Richard, H., & Berset, C. (1998). Antioxidant Activity and Phenolic Composition of Citrus Peel and Seed Extracts. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf9709562

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.