4 лесни съвета за спиране на цигарите

26.11.2018
Няма съмнение: отказването на цигарите изисква невероятна сила, постоянство и воля. Въпреки това можем да го направим много по-лесно с няколко полезни съвета.

Търсите съвети за спиране на цигарите?

Спирането на цигарите е труден процес, като всеки преминава през него по различен начин. Има хора, които се отказват постепенно, има други, които се отказват и след това отново се връщат към този вреден навик, а има и такива, които просто спират цигарите “с един замах” и никога повече не ги докосват.

Това не е лесна работа. Отказването на цигарите изисква много повече от силна воля. Трябва да имаме искрено желание за по-здравословен начин на живот, както и да следваме определени стъпки, водещи към по-добри и полезни навици.

Трябва да отчетем и ролята на заобикалящата ни среда. Полезно е да се научим да контролираме импулсите, които ни карат да запалим цигара.

Спирането на цигарите ни осигурява не само по-добро здраве, но и ни помага да повишим качеството си на живот и ни дава усещане за комфорт и щастие.

Със сигурност си струва усилията.

Съвети за спиране на цигарите

Има няколко неща, които трябва да знаем, когато решим да се откажем от пушенето. Едно от нещата, които трябва да не забравяме е, че на мозъка ни ще му липсва ежедневната доза никотин.  

Поради липсата на никотин тялото ни ще започне да проявява симптоми известни като абстиненция.  В действителност тази зависимост започва да се проявява само 20 минути след като сме изпушили една цигара.

Всички пушачи знаят, че най-трудният момент от деня е след ставане сутрин, когато не са пушили в продължение на 7 до 9 часа.

Физиологичните промени са видими: увеличаване на сърдечния ритъм и кръвното налягане, сухота в устата, тревожност, повишен апетит.

В деня след спиране на цигарите нивата на въглероден оксид и никотин в тялото ви намаляват.

Това е причината мозъкът да нареди на тялото ви да започне да компенсира вредите, причинени на сърцето и белите ви дробове от тютюна.

Прочетете и: Колко години от живота ви краде тютюнопушенето?

Ще забележите промени, най-ясно видими през първите 3 седмици.  Без съмнение, това е най-трудният период и затова е изключително важно да сте много внимателни към хранителния си режим.

Нека да видим следните 4 съвета за спиране на цигарите:

съвети за спиране на цигарите

1.Избягвайте сутрешното кафе в продължение на 1 месец.

Кофеинът  засилва желанието за пушене.  Той е естествен активатор, който лесно можете да избегнете, най-малко през първите месеци, когато се борите с абстиненцията.

А ето и някои от най-добрите алтернативни напитки:

 • Чай с канела
 • Отвара от женско биле
 • Чай с джинджифил
 • Отвара от пасифлора

Освен това е добре да увеличите приема си на витамин С, който е необходим за пречистването на белите дробове. Нека това да бъде вашето извинение за приготвянето на вкусни смутита с ягоди, портокали, киви, манго…

2.Пълнозърнените култури са много важни при спиране на цигарите.

Спирайки да пушите, вие намалявате нивото на глюкозата в кръвта си.  Това леко състояние на хипогликемия предизвиква стрес и чувство на дискомфорт.

Ако направите грешката да хапнете нещо сладко, това ще засили желанието ви да запалите отново цигара.  Ето защо е изключително важно да се храните здравословно.

Ще се зарадвате да узнаете, че хранителният режим базиран на пълнозърнени култури ще ви помогне невероятно много.  Ще го почувствате по настроението си, усещането за задоволеност и не на последно място ще забележите, че тялото ще спре да страда от хипогликемията.

Здравословното хранене ще ви помогне в борбата за спиране на цигарите.

Ето и зърнените култури, които трябва да включите в менюто си:

 • Овес
 • Елда
 • Ръж
 • Кафяв ориз
 • Червен ориз
 • Ленено семе

3.Избирайте храни, които ще ви успокоят.

Може и да изглежда странно, но има храни, които ни помагат да се отпуснем и които облекчават симптомите на абстиненция към цигарите.

Препоръчваме ви да прочетете и: 10 съставки за прочистване на дробовете на пушач

Специалистите по хранене ги наричат “дзен храни.”  И докато това може би не е най-доброто определение, приемането на тези храни означава, че се храните интелигентно и избирате това, което ви прави щастливи.  Ето и списък с няколко страхотни дзен храни:

 • Супа от тиква
 • Печена пуйка с лимон
 • Бяла риба
 • Зеленчуци (броколи, суров лук, ряпа, моркови, праз, пипер, целина, манголд)
 • Ядки
 • Банани
 • Чесън
 • Бирена мая
хранене и спиране на цигарите

4.Пийте топла вода с мед.

Когато откажете цигарите е изключително важно да приемате много течности, за да се пречистите от токсините и да поддържате тялото си добре хидратирано.  

Ето и някои страхотни домашно приготвени лекарства , които си заслужава да опитате.

Препоръчваме ви нещо много лесно:

 • Пийте чаша топла вода, подсладена със супена лъжица мед.  Това лечебно средство има антибактериално, пречистващо действие, което повишава защитата на организма ви, изпълва ви с енергия, полезно е за белите ви дробове, успокоява ви и потиска глада ви. Приемайте го два пъти дневно. Това е изключително лесно и евтино средство, което ще ви помогне да се почувствате добре.

И накрая, запомнете, че тези съвети са ефикасни само, ако сте постоянни и никога не забравяйте колко важно е за вас спирането на цигарите.

Съветваме ви и да започнете да се занимавате с нов спорт или хоби. Новите развлечения като посещаването на курс, ходене на плуване или уроци по танци ще привлекат вниманието ви към други интересни неща.

Със сигурност си струва усилията.

 • Bell, K., & Keane, H. (2012). Nicotine control: E-cigarettes, smoking and addiction. International Journal of Drug Policy. https://doi.org/10.1016/j.drugpo.2012.01.006
 • HHS. (2014). The Health Consequences of Smoking—50 Years of Progress A Report of the Surgeon General. A Report of the Surgeon General. https://doi.org/10.1002/yd.20075
 • Ussher, M., Taylor, A. H., & Faulkner, G. (2012). Exercise for smoking cessation. Mental Health and Physical Activity. https://doi.org/10.1016/j.mhpa.2011.12.001