Отслабнете с 5 лесни промени в начина си на хранене

Може и да ви изглежда като невъзможна мисия, но достигането на идеалното тегло и размер на дрехите, без да гладувате е лесно, ако направите няколко малки промени.
Отслабнете с 5 лесни промени в начина си на хранене
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Наистина ли е възможно да отслабнете с един или два размера само с 5 лесни промени в начина ви на хранене?

Напълно. Понякога най-незначителните неща могат да се окажат изненадващо полезни за здравето ви.

Едно от най-трудните неща при отслабване е избягването на обратния ефект, след като вече сте достигнали идеалното си тегло.

За да предотвратите това, трябва да имате в предвид следното: диетата е нещо временно, но пълноценното хранене е нещо, което трябва да правите всеки ден.

Трябва да запомните добре, че ограничавайки приема на захар и приемането на много течности е не просто полезно за фигурата ви, но и за здравето ви като цяло.

Съветите, които ще ви дадем, ще ви помогнат да отслабнете, но трябва да ги адаптирате към начина си на живот.

Няма да правите огромни жертви или да харчите пари. Нека да видим за какво става дума.

Отслабнете с тези 5 промени в храненето

1. Канелата е новият ви любим подсладител

Следващия път, когато закусвате с купичка плодове, добавете и малко канела. Ако пиете чай можете да го подсладите с малко канела, вместо да посягате към захарта.

Ако обичате да пиете чаша топло мляко преди сън, не забравяйте да добавите и една чаена лъжичка канела към него.

Отслабнете с помощта на канелата

Добавянето на тази чудесна, засищаща и вкусна подправка към всеки десерт или напитка ще ви помогне да отслабнете.

Ето няколко причини за това защо канелата ни помага да намалим размера на дрехите си:

 • Канелата притежава уникалното свойство да наподобява приема на инсулина от организма. Тя спомага стабилизирането на нивата на кръвната захар и предотвратява покачването им.
 • Друг интересен факт за приема на канела е, че тя засилва метаболизма и така се изгарят повече калории, което води до отслабване в областта на корема и намалява мазнините, които се натрупват лесно там.

2. Яжте хляб, но нека да е ръжен

Хлябът е основна храна в здравословното хранене. Но трябва да изберем подходящия вид хляб за храната, която ще консумираме.

 • Най-полезният хляб, без съмнение, е ръженият. Както и канелата, ръжта спомага регулирането на нивата на кръвната захар.
 • Наистина засища глада – много повече от всеки друг вид хляб. Когато искаме да отслабнем, препечената филийка ръжен хляб е правилният избор.
 • Ръженият хляб е идеален за закуска. Въглехидратите му се усвояват бавно и ви осигуряват достатъчно количество енергия в продължение на часове.
отслабнете с помощта на ръжен хляб

3. Забравете за сосовете. Зехтинът е най-добрият дресинг

Когато приготвяме салата или печем нещо на грил, обичаме да добавяме сосове, дресинги и маринати като сос барбекю, Цезар, сладко-кисел сос, сос тартар …

 • Знаем, че правят храната още по-вкусна. Но ако искате да отслабнете, трябва да ограничите сосовете и дресингите в менюто си. Не казваме, че трябва напълно да ги премахнете, но внимавайте с употребата им.
 • Най-добрият дресинг за храната ви е зехтинът. Предотвратява натрупването на мазнини в областта на корема и е полезен за сърцето.
 • Когато говорим за отслабване, наситените мазнини имат ключова роля. Противно на мнението на много хора, храни като зехтина контролират нивата на холестерола и улесняват отслабването.

За да се възползвате от всички ползи на този продукт и да отслабнете, приемайте една чаена лъжичка зехтин смесена с малко лимонов сок всяка сутрин преди закуска. Изчакайте да измине половин час и тогава закусвайте.

4. Ако умирате за нещо сладко, заложете на черния шоколад

30 грама черен шоколад на ден са полезни за здравето на сърцето ви и ще задоволят глада ви за нещо сладко. Този шоколад стимулира храносмилането и осигурява разнообразни хранителни вещества, от които сърцето ви се нуждае, за да е здраво.

Как можете да устоите на глада? Когато огладнеете между храненията, хапнете плод, малко ядки или черен шоколад.

Ще се радвате на прилива на ендорфини!

отслабнете с помощта на черен шоколад

5. Вместо лате, изберете дълго кафе

Кафето наистина спомага отслабването. То ускорява метаболизма, потиска апетита и е чудесен диуретик.

Но въпреки всичко, внимавайте какво добавяте към него. Пълномасленото мляко е богато на мазнини и не се усвоява добре. Добавянето на захар също не е добра идея.

 • Опитайте се да използвате други натурални подсладители като кокосова захар или канела. Най-добрият избор е дългото черно кафе.
 • Добавянето на малко вода към чашата ви с кафе е несъмнено добър начин да направите закуската си по-здравословна, по-лесна за усвояване и по-засищаща.

Опитайте съветите ни още днес! Отслабнете с помощта на тези лесни промени в начина на хранене!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Institute of Medicine (US) Subcommittee on Military Weight Management. Weight Management: State of the Science and Opportunities for Military Programs. Washington (DC): National Academies Press (US); 2004. 4, Weight-Loss and Maintenance Strategies. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK221839/
 • Slavin JL, Lloyd B. Health benefits of fruits and vegetables. Adv Nutr. 2012;3(4):506–516. Published 2012 Jul 1. doi:10.3945/an.112.002154
 • Poti JM, Braga B, Qin B. Ultra-processed Food Intake and Obesity: What Really Matters for Health-Processing or Nutrient Content?. Curr Obes Rep. 2017;6(4):420–431. doi:10.1007/s13679-017-0285-4

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.