6 възможни причини за повтаряща се болка в бедрата

Болката в бедрата може да се появи във всяка възраст, но старите хора страдат най-често от нея.
6 възможни причини за повтаряща се болка в бедрата

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Честата болка в бедрата може да се дължи на сериозни заболявания, изискващи медицински преглед и лечение. Освен това неправилната поза или претоварването също могат да са причини за появата й. 

Трудно е за вярване, но болката в бедрата е една от най-честите причини за посещение на лекар, особено през последните 60 години.

Болката в бедрата може да се появи във всяка възраст, но старите хора страдат най-често от нея.

Този дискомфорт се усеща като интензивна болка в ставите около бедрото. Освен това почти винаги се появява и чувство за тежест, което затруднява движенията.

Понякога симптомите обхващат корема и долната част на гърба. А това може да направи невъзможно изпълняването на ежедневните задачи.

Възпалителните процеси, травмите и счупванията на ставите са основните фактори свързвани с появата на болка в бедрата.

Много хора не са наясно със симптомите и причините за тази болка, затова днес ще разгледаме най-често срещаните.

1. Неправилната поза

Неправилната поза провокира болка в бедрата.

Неправилната поза при ходене или седене е една от най-често срещаните причини за болка в бедрата.

Тази болка е резултат от стоенето в една позиция в продължение на дълго време. Както можете да си представите това се отразява на мускулите и ставите.

Формата на някои столове, носенето на обувки с висок ток и извършването на определени физически дейности също могат да окажат силно влияние.

Прочетете: 8 съвета за по-добра стойка на тялото

2. Бурсит на бедрото

Бурситът е възпаление, при което отичат малките, пълни с течност торбички, обвиващи костите, мускулите и сухожилията. Бурсите са малки торбички, разположени около основните стави като тези на коленете, раменете и бедрата.

Ролята на бурсите е да намалят триенето по време на движението на ставите. Тъй като те редовно са изложени на наранявания или травми, играят основна роля при появата на болка в бедрата.

3. Остеоартрит – ако не се контролира, може да предизвика болки в бедрата

 Остеоартрит - ако не се контролира, може да предизвика болки в бедрата.

Остеоартритът е заболяване, при което се възпаляват костите и ставите. Появява се в резултат на постепенното разрушаване на хрущялите, които ги предпазват от триене.

Тази болест може да се появи във всяка става на тялото. Най-често обаче засяга ръцете, коленете и бедрата.

Симптомите се появяват прогресивно. Въпреки, че могат да се контролират чрез различни лекарства, няма пълно лечение за това заболяване.

Когато остеоартритът засегне бедрата, той се развива в предната част на ставите и слабините. Това ускорява възпалителния процес и болката,чиято интензивност се променя.

4. Фрактури на бедрата

Фрактурите (счупванията) на бедрата са състояния, изискващи спешна медицинска помощ. Причината за това са усложненията, които могат да възникнат и да засегнат трайно подвижността, а в редки случаи дори да застрашат живота.

Рискът от фрактура на бедрото се увеличава с напредването на възрастта. Това е така, защото скелетът постепенно губи плътността си поради все по-трудното усвояване на хранителните вещества от организма.

Но това може да се случи и на по-ранен етап в живота. Поради поява на хронична болест или някаква травма.

5. Тендинит

Тендинит причинява неприятно пукане, придружено с болка.

Тендинитът е възпаление на сухожилията, свързващи мускулите с костта.

Това заболяване може да обхване всяко едно сухожилие на тялото. Най-често се проявява в лактите, коленете и бедрата.

Засяга предимно атлетите, както и хората, работещи при високо ниво на физическо натоварване. Може да се появи и в резултат на травма или дадено заболяване.

Когато се появи тендинит в областта на бедрото, говорим за тендинит на илиакуса. Този вид тендинит понякога причинява неприятно пукане, придружено с болка при извършване на определени движения.

Прочетете и тази статия: Какво причинява болките в дланите и китките

6.Ишиас

Ишиасът  е болест, причинена от възпалението или раздразване на седалищния нерв.

Това е най-големият нерв в цялото тяло. Когато се възпали, се появява болка от долната част на гърба до бедрото и обратно към крака.

Ишиасът не се счита за болест сам по себе си, тъй като в действителност се разглежда като симптом на други основни заболявания. Това са дисковата херния, спиналната стеноза или дегенеративната дискова болест.

Освен болката, ишиасът причинява и усещане за изтръпване в долните крайници.

Почивката, болкоуспокояващите лекарства и упражненията за разтягане могат да ускорят възстановяването.

И накрая, причините за повтарящата се болка в бедрата са различни при всеки случай. И невинаги тази болка означава, че има сериозен проблем.

Изключително важно е да потърсите лекарска помощ и физиотерапия, особено когато болката се повтаря често.
Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.