6 възможни причини за повтаряща се болка в бедрата

Болката в бедрата може да се появи във всяка възраст, но старите хора страдат най-често от нея.
6 възможни причини за повтаряща се болка в бедрата

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 30 март, 2023

Честата болка в бедрата може да се дължи на сериозни заболявания, изискващи медицински преглед и лечение. Освен това неправилната поза или претоварването също могат да са причини за появата й. 

Трудно е за вярване, но болката в бедрата е една от най-честите причини за посещение на лекар, особено през последните 60 години.

Болката в бедрата може да се появи във всяка възраст, но старите хора страдат най-често от нея.

Този дискомфорт се усеща като интензивна болка в ставите около бедрото. Освен това почти винаги се появява и чувство за тежест, което затруднява движенията.

Понякога симптомите обхващат корема и долната част на гърба. А това може да направи невъзможно изпълняването на ежедневните задачи.

Възпалителните процеси, травмите и счупванията на ставите са основните фактори свързвани с появата на болка в бедрата.

Много хора не са наясно със симптомите и причините за тази болка, затова днес ще разгледаме най-често срещаните.

1. Неправилната поза

La postura incorrecta provoca dolor en las caderas.

Неправилната поза при ходене или седене е една от най-често срещаните причини за болка в бедрата.

Тази болка е резултат от стоенето в една позиция в продължение на дълго време. Както можете да си представите това се отразява на мускулите и ставите.

Формата на някои столове, носенето на обувки с висок ток и извършването на определени физически дейности също могат да окажат силно влияние.

Прочетете: 8 съвета за по-добра стойка на тялото

2. Бурсит на бедрото

Бурситът е възпаление, при което отичат малките, пълни с течност торбички, обвиващи костите, мускулите и сухожилията. Бурсите са малки торбички, разположени около основните стави като тези на коленете, раменете и бедрата.

Ролята на бурсите е да намалят триенето по време на движението на ставите. Тъй като те редовно са изложени на наранявания или травми, играят основна роля при появата на болка в бедрата.

3. Остеоартрит – ако не се контролира, може да предизвика болки в бедрата

 Остеоартрит - ако не се контролира, може да предизвика болки в бедрата.

Остеоартритът е заболяване, при което се възпаляват костите и ставите. Появява се в резултат на постепенното разрушаване на хрущялите, които ги предпазват от триене.

Тази болест може да се появи във всяка става на тялото. Най-често обаче засяга ръцете, коленете и бедрата.

Симптомите се появяват прогресивно. Въпреки, че могат да се контролират чрез различни лекарства, няма пълно лечение за това заболяване.

Когато остеоартритът засегне бедрата, той се развива в предната част на ставите и слабините. Това ускорява възпалителния процес и болката,чиято интензивност се променя.

4. Фрактури на бедрата

Фрактурите (счупванията) на бедрата са състояния, изискващи спешна медицинска помощ. Причината за това са усложненията, които могат да възникнат и да засегнат трайно подвижността, а в редки случаи дори да застрашат живота.

Рискът от фрактура на бедрото се увеличава с напредването на възрастта. Това е така, защото скелетът постепенно губи плътността си поради все по-трудното усвояване на хранителните вещества от организма.

Но това може да се случи и на по-ранен етап в живота. Поради поява на хронична болест или някаква травма.

5. Тендинит

Тендинит причинява неприятно пукане, придружено с болка.

Тендинитът е възпаление на сухожилията, свързващи мускулите с костта.

Това заболяване може да обхване всяко едно сухожилие на тялото. Най-често се проявява в лактите, коленете и бедрата.

Засяга предимно атлетите, както и хората, работещи при високо ниво на физическо натоварване. Може да се появи и в резултат на травма или дадено заболяване.

Когато се появи тендинит в областта на бедрото, говорим за тендинит на илиакуса. Този вид тендинит понякога причинява неприятно пукане, придружено с болка при извършване на определени движения.

Прочетете и тази статия: Какво причинява болките в дланите и китките

6.Ишиас

Ишиасът  е болест, причинена от възпалението или раздразване на седалищния нерв.

Това е най-големият нерв в цялото тяло. Когато се възпали, се появява болка от долната част на гърба до бедрото и обратно към крака.

La ciática no se considera una enfermedad en sí misma, ya que en realidad se considera un síntoma de otras enfermedades subyacentes. Estos son la hernia de disco, la estenosis espinal o la enfermedad degenerativa del disco.

Además del dolor,  la ciática también provoca una sensación de hormigueo en las extremidades inferiores.

El descanso, los analgésicos y los ejercicios de estiramiento pueden acelerar la recuperación .

Finalmente, las causas del dolor de cadera recurrente son diferentes en cada caso.  Y este dolor no siempre significa que haya un problema grave.

Es extremadamente importante buscar atención médica y fisioterapia, especialmente cuando el dolor se repite con frecuencia.

[publicación destacada url=”https://zdraveikrasota.bg/bolki-v-kolenete-prichini-i-domashni-sredstva-za-lechenie/”]


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.