5 изненадващи причини за възпаления

Независимо дали е остро или хронично, трябва да се изследва причинителя на това възпаление.
5 изненадващи причини за възпаления

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Получавате ли подуване, зачервяване или сърбеж, ако ви е ухапал комар или друго насекомо? Не е голяма работа. Ефектът ще трае няколко часа или дни. Това е естествен реакция от раздразването или нараняването. В този случай се предизвиква от инфекция, която би могла да е причина за възпаления.

От друга страна, съществуват и възпаления, които траят много повече. По-малко опасните са и тези с по-дълъг период на съществуване, тъй като могат да продължат в продължение на седмици или дори месеци.

Те се наричат и хронични възпаления. Тук ще намерите повече за това кои са активните симптоми на възпаление.

Ако то не изчезва, опасността е по-голяма. Болестите, които предизвикват хронично възпаление, са диабетът, сърдечно-съдовите заболявания, артрит и дори Алцхаймер.

Ето кои са най-честите причинители на възпаления и кои са начините, с които да намалите неговите последствия:

1. Имате наднормено тегло

Излишните килограми могат да предизвикат възпалителна реакция в мастните клетки.

С напредването на възрастта, мастните тъкани засягат някои от клетките в организма. Това се случва, когато започне възпалението.

Затлъстяването при младите хора задейства нещо като аларма в мастните клетки. Техните имунни системи ще започнат да се защитават, но тъй като няма активирано нищо, срещу което да се борят, те просто разрушават организма.

2. Шефът ви е твърде строг и животът ви е хаос

Друга причина за възпаления е стреса

Друга причина за възпаленията е стреса. Той може да бъде остър и хроничен.

  • Острият стрес се появява, когато притеснения и страховете ви, свързани с реална ситуация, са твърде големи и могат да разрушат живота ви.
  • Хроничният стрес е в следствие на нещастен брак или работа, свързана с много напрежение, например.

И в двете ситуации може да възникне възпаление. Кортизолът играе важна роля в контролирането на възпалителните реакции в организма. Проблемът е, че хроничният стрес може да удължи ефекта на този хормон.

Според едно изследване на Рокфелеровия университет, това може да доведе до невъзможност за контрол на възпалението.

В изследването също така се твърди, че хроничният стрес предизвиква повишено производство на бели кръвни клетки. Това води до по-висок риск от заболявания, свързани с възпаления.

3. Имате чревни бактерии

Не всички видове бактерии могат да ви навредят. В зависимост от това кой щам са, някои видове потискат възпалението, докато други го предизвикват. 70% от клетките на имунната система се намират в червата.

Това означава, че чревните бактерии могат да повлияят на имунната ви система по хиляди начини, и така да станат причина за възпаление.

Учените, които изследват темата, не разбират напълно характера на това взаимодействие. Ето защо те изследват околната среда и промените в диетата, които също повлияват в тази ситуация. 

Има изследвания, които са установили, че определени микроби, живеещи в червата, “са замесени” в развитието на ревматоидния артрит и болестта на Крон.

Възпаленията, причинени от микроби в червата, могат да влошат състоянието и да възбудят и други болести, например ХИВ.

4. Пиете прекалено много

Алкохолът е честа причина за възпаления

Чисто физиологично, алкохолът се разгражда в организма. Тази реакция създава токсични отпадъчни вещества, които са честа причина за възпаления. Вече знаете, че черният дроб е основен орган, който движи процеса по разграждането и отделянето на алкохола.

Това означава, че ако прекалявате с пиенето, черният ви дроб пръв се сблъсква с възпаленията. Ако избягвате алкохолни напитки, ще позволите на черния си дроб да отпочине и да се прочисти. 

 В допълнение на това, ако поглъщате повече алкохол, ще натрупате повече мазнини, които биха причинили развитие на цироза или хепатит.

5. Избирате определен вид контрацепция

Определени медикаменти може да са причина за възпаления

Преди да навлязат в менопаузата, жените имат голям избор от средства за контрацепция. Един от тях е приема на противозачатъчни хапчета.

Това помага в по-късните етапи от живота, но също така те може да са причина за възпаления.

Жените, приемащи орални контрацептиви, са изложени на по-голям риск от възпаления, отколкото тези, които избират да не пият хапче.

През 2014 г. списание PLoS One публикува предварително изследване по темата. Те са открили, че рисковете за възникване на възпаления при жените, които не взимат противозачатъчни, са минимални.

Това, разбира се, не означава да спрете да се грижите за здравето си или да използвате контрацепция. Ако искате да се предпазите от нежелана бременност във всеки един етап от живота си, консултирайте се с гинеколог, за да разберете какви опции имате. Те ще ви посъветват за това какви рискови фактори съществуват и какво да имате предвид, ако искате да смените метода си за контрацепция.

Не игнорирайте причините за възпаления и последствията от тях

Хроничните възпаления могат да продължат седмици и дори месеци, и да се появят навсякъде във вашия организъм.

Ако сте с наднормено  тегло, пушите, пиете алкохол и приемате противозачатъчни хапчета, трябва да следите внимателно какво се случва в организма ви.

Запомнете, че ако искате да предотвратите проблемите, трябва да правите физически упражнения, да поддържате здравословно тегло и да спазвате правилен хранителен режим. 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Izaola, O., de Luis, D., Sajoux, I., Domingo, J. C., & Vidal, M. (2015). Inflamación y obesidad (Lipoinflamación). Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/nh.2015.31.6.8829
  • Villalba, E. (2014). Inflamación I. Revista de Actualización Clínica.
  • Blancas-Flores, G., Almanza-Pérez, J. C., López-Roa, R. I., Alarcón-Aguilar, F. J., García-Macedo, R., & Cruz, M. (2010). La obesidad como un proceso inflamatorio. Boletín médico del Hospital Infantil de México, 67(2), 88-97.
  • Estruch, R. (2002). Efectos del alcohol en la fisiología humana. Adicciones, 14(5).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.