8 съвета за по-добра стойка на тялото

Запомнете, че кръстосването на краката за продължителен период от време не е здравословно, защото рискувате да блокирате кръвообращението и да провокирате разширени вени или подуване
8 съвета за по-добра стойка на тялото

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Освен че не прави добро впечатление и провокира болка в гърба или главата, лошата стойка на тялото е способна да предизвика по-сериозни хронични и дълготрайни проблеми като умора, херния, изгърбване и др.

Съществуват много причини за лошата стойка на тялото. За щастие всички те имат едно решение, стига да обърнете внимание на проблема: наднормено тегло, понижен мускулен тонус или неправилна позиция на тялото, докато седите продължително време или ходите. Всяко едно от изброените може да бъде преборено, стига да разполагате с воля за това.

Естетически издържаната стойка е тази, която държи тялото изправено и стабилно при най-малък разход на енергия. За да постигнете това, много важно е да възпирате гръбначния стълб от извиване настрани или напред и назад, провокирайки т.нар. “гърбица” в горната част на тялото или “опашка” в долната част.

Много са дейностите в наши дни, които водят до лоша стойка на тялото, която след време провокира развитието на различни проблеми. Ще изброим част от тях: заседнал начин на живот, продължителна употреба на електронни устройства, неправилна позиция на тялото, докато лежите и т.н. Всички те водят до едно: привикване към лоша стойка, без дори да го осъзнавате.

За щастие съществуват няколко съвета, които могат да са ви от огромна полза, когато имате волята да подобрите стойката си. Макар резултатите от усилията ви да се проявят след време, това е едно решение, което си заслужава в името на здравето.

Погледнете се в огледалото

Полезно е да застанете в цял ръст пред огледалото, когато коригирате стойката си. Щом сте готови, имайте предвид, че трябва да разпределите теглото на тялото равномерно между двата крака и да изтеглите раменете назад, така че да бъдат на една линия.

Ще разпознаете добрата стойка по това, че можете да прокарате въображаема линия, която започва зад едното ухо, минава през рамото и зад бедрото, коляното и глезена.

Застанете срещу стена

болка в гърба при неправилна стойка на тялото

Друг лесен начин да привикнете към добрата стойка на тялото е като облегнете гърба и седалището на стена. За да определите дали стойката е правилна, просто прокарайте ръка между стената и талията. Ако не можете да вкарате ръката си или пък е тясно, това означава, че позицията на тялото е твърде изправена. От друга страна, наличието на прекалено много пространство означава, че са налице проблеми със стойката.

Седнете

Уверете се, че гърбът е изправен, а раменете са изтегнати назад и надолу. Стъпалата на краката трябва да прилягат на пода. Запомнете, че кръстосването на краката за продължителен период от време не е здравословно. По този начин рискувате да блокирате кръвообращението и да провокирате разширени вени или подуване на краката.

Станете прави

Гръдният кош трябва да е напред, а коремните мускули – активирани, тъй като именно те осигуряват стабилност. Телесното тегло трябва да бъде поделено между двата крака, а коленете да са леко сгънати.

Ходете, за да се радвате на по-добра стойка на тялото

ежедневна разходка за по-добра стойка на тялото

Дръжте главата повдигната, а врата – изправен. Избягвайте да гледате пода за дълго време, тъй като това може да доведе до болка във врата. Уверете се, че стъпвате първо на пета, а след това на пръсти.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 ползи от ежедневната разходка

Спете настрани

Най-добрата позиция за сън е настрани и с леко сгънати крака. Тази позиция поддържа гръбнака добре изправен и улеснява процеса на дишане, понижавайки риска от хъркане.

Седнете на края на стола

болка в кръста и правилна стойка на тялото

За да поддържате добра стойка, особено когато сте на интервю за работа, много експерти препоръчват да седнете на края на стола. Така гърбът ви остава изправен и не можете да се прегърбите или да се отпуснете на облегалката на стола. За да поддържате добрата стойка, сложете единия крак под стола, а другия изтегнете напред.

Упражнявайте се

Упражненията са ключът към разтягането на мускулите и поддържането им в оптимално състояние. Това е важно, когато искате да имате добра стойка на тялото. Препоръчваме редовно да ходите, тичате, плувате или да практикувате разтягащи упражнения, щом искате да коригирате стойката.

Важно е също така да знаете, че за хората, които прекарват дълго време в седнало положение, е препоръчително да правят кратки почивки за разтягане на мускулите. Това се отнася и за хората, на които им се налага с часове да стоят прави.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.