8 трика да носите токчета цяла вечер

Не ги сваляйте, ако се чувствате изморени! Рискувате да не можете да ги обуете отново! По-добре носете резервен чифт в чантата
8 трика да носите токчета цяла вечер

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Обувките с токчета са привлекателни и модерни, откакто са се появили на бял свят. Въпреки това, ако носите токчета дълго време, те могат да станат неудобни.

Въпреки че много хора смятат, че носенето на токчета означава, че трябва да се сбогувате с дискомфорта, това не е винаги задължително. Има много трикове, които можете да използвате, за да се чувствате комфортно и да се наслаждавате на токчетата си, докато изглеждате красиви и изтънчени.

В тази статия ще ви разкрием някои основни трикове, които ще ви помогнат да бъдете модерни с тези дълги и стилни обувки.

Все пак обаче винаги препоръчваме да не носите токчета твърде дълго време или да такива, които са твърде високи, за да избегнете здравословни проблеми.

1. Не сваляйте токчетата си, защото сте уморени

Не сваляйте своите токчета, защото сте уморени

Може да звучи жестоко, но в момента, в който свалите токчетата си за няколко минути, ще увеличите болката. След като свалите обувките си възпалението ще се влоши.

Ще се почувствате, сякаш се подобрява за момент. Обаче, след като сложите обувките си отново, болката ще се влоши. Това е така, защото краката ви няма да влязат толкова лесно в тях като преди.

2. Изпробвайте новите си обувки предварително

Ако смятате да носите нови обувки, бъдете внимателни … особено с токчета.

Ако е за парти или друго събитие, където ще стоите на крака или ще ходите дълго време, най-добре е да изпробвате токчетата предварително. Затова се препоръчва да ги използвате от време на време и по малко, за да свикнете с тях.

Това е особено важно, ако сте човек, който рядко носи токчетата. В този случай ще бъдете сигурни, че ще получите много пришки, мехури и напуквания и ще се уморите бързо.

Винаги ги изпробвайте няколко пъти и ги носете у дома, за да свикнат краката ви с тях.

3. Уверете се, че носите правилния размер

важно е вашите токчета да са точния размер

Въпреки че може да изглежда очевидно, хората често правят грешката да носят обувки с погрешен размер. Може би това е така, защото обувките, които наистина искаме, са достъпни само в друг размер или просто защото не знаем правилната си мярка.

Много е важно да разберете правилния размер за вас. По този начин ще избегнете неприятни рани и няма да захвърляте токчетата в гардероба си.

За да направите това, опитайте да ходите с тях за известно време, преди да ги купите. Трябва да се уверите, че вашето токче няма да се изплъзне и че пръстите на краката ви не са твърде стегнати.

Много е важно да носите правилния размер, за да избегнете бъдещи рани. Въпреки че може да са много красиви, не носете обувки, които са твърде малки или твърде големи.

4. Поставете ги във фризера, за да ги направите по-меки

Понякога токчетата са изработени от много твърди материали, които не се приспособяват лесно към стъпалото. Това може да доведе до рани в краката поради триенето. За да се уверите, че това няма да ви се случи, поставете ги във фризера с две торбички вода в тях.

Може също така да поставите няколко топки навлажнен вестник вътре и да ги оставите извън гардероба в продължение на една седмица, преди да ги използвате. По този начин материалът ще бъде малко по-гъвкав, ще се адаптира по-лесно към крака ви и ще предизвика по-малко триене.

5. Използвайте ортопедични стелки

слагайте на обувките с токчета ортопедични стелки

Използването на ортопедични стелки осигурява по-добра подпора за краката ви. Освен това те са с по-мека текстура, която е по-добра за стъпалата ви. Тъй като са омекотени, те също така осигуряват по-добър комфорт.

Обикновено те се препоръчват за омекотяване на краката и намаляване на болката, особено в петата и метатарзалните кости.

Също така стелките ще ви помогнат да предотвратите наранявания и мазоли, така че ви препоръчваме да ги носите с всичките си обувки, не само с токчетата.

6. Изберете по-широки токчета

Макар че са доста изтънчени, класическите тънки токчета са склонни да бъдат малко нестабилни и неудобни. Ако не е свързано с работата ви, най-добре е да ги избягвате.

Вместо това, изберете по-широки токчета, които са много по-стабилни и няма да загубите баланса толкова лесно.

7. Избягвайте триене с помощта на овлажняващ агент

овлажнете краката си, преди да обуете обувки с токчета

Преди да използвате токчетата си нанесете обилно количество овлажняващ крем върху стъпалата си и също така разтрийте малко в обувките, за да може материята да се омекоти.

Оставете го да изсъхне напълно и след това го поставете в обувките. Това ще запази кожата ви хидратирана и няма да се търка толкова много.

8. Бъдете подготвени

Ако въпреки всички тези съвети не се чувствате комфортно и токчетата все още ви карат да усещате болка, тогава очевидно сте стигнали до момента, в който трябва да се откажете от токчетата и да се върнете към равните обувки.

Затова винаги се опитвайте да носите чифт удобни обувки с вас, особено ако се нуждаете от почивка след дълго стоене или ходене.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.