5 симптома, че страдате от ишиас

Днес ще предложим и един тест, който можете да направите у дома. Той ще ви подскаже какъв е проблемът.
5 симптома, че страдате от ишиас

Последна актуализация: 08 ноември, 2018

Страдате ли от ишиас?

Има здравословни проблеми, които могат лесно да бъдат диагностицирани. В други случаи, като при ишиас, симптомите понякога биват приписвани на други заболявания.

Може би страдате от болка в крака поради умора? Не бива да игнорирате вероятността да става дума за симптом на ишиас – това знание ще ви помогне да се справите с проблема възможно най-бързо.

Ако изпитвате болка в задната част на крака, имате повод за тревога. Може да ви се струва, че става дума за обикновена крампа, но не е изключено да става дума за друго, особено ако се оплаквате от други симптоми, например изтръпналост и мравучкане, които стигат до стъпалото.

Освен това трябва да се тревожите, когато болката в крака се влошава в момент на кашлица или кихане.

Как мислите, след всичко прочетено дали става дума за ишиас, или не? Продължете да четете тази статия, за да определите с точност проблема.

Първото нещо, което трябва да знаете, е, че ишиасът не е болест – той представлява здравословен проблем. Той не може да бъде диагностициран лесно, освен ако 80% от болката не засяга единия крак и гърба.

Но как да определите дали става дума за ишиас?

1. Имате слаби колене = ишиас

Колене

Истината е, че когато страдате от този здравословен проблем, усещате болка в едното коляно, която обхваща целия крак. Когато болката се появи в двата крака, необходимо е веднага да потърсите лекарска помощ.

Например, когато усещате последните симптоми, напълно възможно е да се наложи спешна операция. В повечето случаи обаче става дума за болка само в единия крак. Тя е налице, тъй като седалищният нерв е притиснат.

Този нерв започва от гръбнака и завършва при стъпалото. Когато се притисне, започвате да страдате от ишиас. Това се дължи на променената функция на седалищния нерв. Оттам насетне ще почувствате различни нежелани усещания: болка, слабост, изтръпване. 

Сама по себе си болката е често явление. Това, което буди тревога, е, когато болката е съпроводена със слабост в коляното или крака.

Когато лекарите забележат проблема само при единия крак, те знаят, че това е признак на здравословно усложнение. Това означава, че и вие трябва да го приемете като такова.

2. Не можете да тичате

Трудно е да се определи дали болката, която атлетите усещат в крака, е признак на ишиас. Това е така, тъй като ишиасът и синдромът пириформис се характеризират с еднотипни симптоми. Второто състояние обаче е по-често срещано от първото.

Изтръпването, болката и сковаността, които обхващат крака, са симптоми и на двата здравословни проблема. Не е изключено да страдате и от друго състояние, ако тези симптоми са налице. Затова е препоръчително да посетите лекар незабавно в случай, че се оплаквате от горепосочените симптоми.

Игнорирането на тези предупредителни знаци, които тялото изпраща, може да влоши ситуацията допълнително.

Макар да вярваме, че спортистите са много здрави хора, никога не игнорирайте която и да е болка или дискомфорт, ако спадате към тази група.

3. Изпитвате болка

Страдате ли от ишиас?

Вече ви споменахме, че болката е характерен симптом за ред здравословни състояния, въпреки че е доста важен симптом за ишиас. Когато посетите лекар, важно е ясно да посочите своите оплаквания и да определите точно какъв тип болка усещате.

Не е достатъчно да споменете, че ви боли.

Защо? Защото лекарите могат да лекуват болката по много начини – не е задължително да става дума за ишиас.

Д-р Джейкъб Тейтелбаум (автор на книгата “Истинска причина, истинско лечение”) предлага няколко ключови техники, с които може да определите дали страдате от ишиас:

  • Използвайте палеца като опора на пръстите и натиснете с тях мускулите в зоната на долната част на гърба, подобно на снимката.
  • Опитайте се да откриете точките на гърба, които провокират болка.
  • Ако тя провокира лек спазъм, който достига до пръстите на краката, възможно е да страдате от ишиас.

4. Този тест показва дали страдате от ишиас

Този тест ще ви подскаже дали страдате от ишиас, или не. Това, което трябва да направите, е да легнете и да изпънете пръстите на краката.

С помощта на друг човек трябва да повдигнете своя крак и да го изпънете под 40-70 градуса. Човекът, който ви помага, трябва да повдигне крака нагоре и да провери дали правилно изпълнявате теста.

Ако почувствате болка в целия крак, зад коляното и тази болка достига пръстите, след като направите това упражнение, това означава, че става дума за ишиас.

Препоръчваме да посетите физиотерапевт или лекар, който да направи този тест. Имайте предвид, че изпълняването на тези движения неправилно или пък рязко, може да влоши симптомите.

5. Нещо друго се случва с тялото

болка в кръста

Извън болката в гърба, коляното и крака, друг симптом на ишиаса може да бъде промяна в тялото. Може да става дума за червата или пък пикочния мехур.

Според лекари загубата на контрол върху техните движения може да бъде предупредителен знак, че се нуждаете от спешна операция.

Алън Хилибранд, говорител на Американската академия по ортопедична хирургия (AAOS), казва, че тази ситуацията е необичайна.

Ако чувствате, че гръбначният стълб оказва сериозно напрежение върху нерва, който влияе върху жлъчния мехур и червата, препоръчително е да се консултирате с лекар. Това увреждане може да се превърне в перманентно.

Добрата новина: Ишиасът изчезва

Добрата новина е, че ишиасът изчезва в 80% от случаите. Все още не се знае дали това се дължи на връщане на диск в гръбначния стълб на естественото му място, или на факта, че седалищният нерв вече не е притиснат.

Това, което можете да направите, когато страдате от ишиас, е да намалите максимално дискомфорта, който изпитвате, като приемате противовъзпалителни средства. Препоръчително е още да изпълнявате физиотерапията, която лекарят ви е предписал.

Със съжаление ще ви кажем, че макар и ишиасът да е временно явление, в повечето случаи симптомите му траят повече от 3 месеца.

Във всеки случай винаги е ключово да посетите лекар и да следвате стриктно неговите препоръки. Дори ако болката изчезне за известно време.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.