Болка в ставите? Това могат да бъдат причините!

Докато болката в ставата не означава непременно сериозен проблем, когато не минава и се проявява често, най-добре е да се консултирате със специалист.
Болка в ставите? Това могат да бъдат причините!
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Написано и проверено от лекар Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Последна актуализация: 25 август, 2022

 Не сте извършвали никаква допълнителна или особена тежка физическа активност. Изведнъж изпитвате болка в ставите и не сте сигурни защо?

Ако това е вашият случай и се случва по-често, отколкото бихте искали, една от следните причини може да бъде в основата на болката. Водете си бележки.

Трябва да имате предвид, че болката в ставите може да бъде точно върху мястото, но понякога я чувствате и далеч от засегнатата област.

Пример за това е ишиасът. Тогава усещате болка и слабост в краката, но причината се крие в в лумбалната област на гърба.

Това е мястото, където започва седалищният нерв, който влияе върху движението на краката.

Болка в ставите: фибромиалгия

При болки в ставите се прегледайте за да изключите възможността от фибромиалгия.

Ако болката която изпитвате е на остри, специфични пристъпи, трябва да се изследвате, за да изключите възможността от фибромиалгия.

Не трябва да изключвате и други причини за общата болка, която може да бъде метаболитна или свързана със заболявания на съединителната и невропатичната тъкан.

Ако мислите, че това е така, консултирайте се с вашият лекар.

Не се притеснявайте. Това е проста диагностична процедура и по принцип е достатъчно дерматолог да извърши малък физически преглед и да прочете клиничната история на пациента.

Възпаление

Най-честата причина за възпаление в една става е наличието на травма.

Еднократна болка в ставите, съпроводена със зачервяване, може да е причинена от възпаление.  В този случай обикновено се наблюдава ограничение в движенията, причинено от самата болка.

Имайте предвид, че най-честата причина за възпаление в една става, е наличието на травма, и най-важното е да се разбере дали има инфекция или не.

Подагра

Ако страдате от подагра, болките в ставите могат да бъдат последствие от нея.

Ако страдате от подагра фактът е, че болките в ставите могат да бъдат последствие от нея.

Тези, които имат натрупване на кристали от пикочна киселина знаят, че болката, която идва с нея е внезапна и тежка, често включваща зачервяване и подуване около ставите.

Ако проблемът е подагра, болката е с бавно и прогресивно развитие, като остеоартрит.

Може да отнеме седмици или месеци, за да се развие и не винаги има съпътстващо възпаление.

Артрит

При артрит болката се проявява в много стави, а не само в една.

В този случай болката се проявява в много стави, а не само в една, особено в областта на гърба, таза и бедрото.

Тази болка причинява значителен дискомфорт в областта на гърба или тазобедрената област, изразяващи се в сутрешно вкочаняване или скованост. Ако това е вашият случай, може да имате артрит.

Въпреки, че първоначално не изглеждат свързани, гастроинтестинални или кожни проблеми като псориазис също са свързани с артрита.

Те може да са ключът към диагнозата, която е дори често срещана при хора на възраст под 40 години.

Тендонит и бурсит

Други причини за болки в ставите са тендонит и бурсит.

Други причини за болки в ставите са тендонит и бурсит.

Тендонитът е възпаление на сухожилие което свързва мускула и костта, за да осигури съвместно движение.

Бурситът от друга страна е възпаление на бурсите, които са вид поддържащи тъкани, намиращи се точно под сухожилията. Тяхната цел е да предотвратяват триенето между сухожилието и костта.

Всеки от тях може да причини силна болка в ставите, ако тези области станат възпалени.

Слабо възпаление

Понякога и слаби възпаления може да причинят болки в ставите.

Понякога се появяват и слаби възпаления, за които няма сериозна причина.

Имайте го предвид, преди да се разтревожите за това на какво се дължи болката в някои области.

Ако почувствате обща болка, която е по-изразена на специфични места по тялото, е важно да се помисли за причини с метаболитен характер, както и за някои възможни нарушения на съединителната и невропатичната тъкан.

Във всеки случай, ако болката продължава, най-добре е да се консултирате с вашия лекар, за да получите по-точна диагноза.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.