6-те най-добри техники за подобряване на самоконтрола

Знаете ли, че физическата активност помага много за освобождаването на напрежението и за подобряването на самоконтрола? Ако ви е трудно да останете спокойни опитайте да приложите някои от тези техники.
6-те най-добри техники за подобряване на самоконтрола

Последна актуализация: 08 март, 2019

Знаете ли, че има техники за подобряване на самоконтрола?

Може би се опитвате да откажете цигарите, да намалите храната, която ядете, когато сте нервни или да се справите с шопинг манията си.

Да притежавате способността да контролирате емоциите си е нещо много важно, когато сте в такъв тип ситуации, когато последиците могат да са изключително неприятни.

Затова в следващите редове ще ви опишем няколко техники за подобряване на самоконтрола.

Себепознанието: основата на самоконтрола

Контролът на емоциите, изкушенията и първичните инстинкти е изключително важен, за да можем да водим пълноценен и здравословен живот.

Самоконтролът е способност, която можете да придобиете и на която можете да се научите. Можете да работите върху него ежедневно, за да се справите с негативните емоции като гнева, ненаситността и завистта.

Самодисциплината ще ви помогне във всеки един аспект на живота. Тя ще ви помогне от това да се откажете от вредните си навици до това да избягвате дълговете.

За да постигнете този контрол първото и най-важното нещо е да опознаете себе си. Това означава да познавате силните и слабите си страни. Най-вече трябва да работите върху слабостите си.

Спазването на диета, отказването на цигарите или запазването на спокойствие, когато сте попаднали в задръстване са нещо много полезно за физическото и емоционалното ви здраве. Но за да се справите с това е важно да можете да разбирате себе си.

Въпреки че първоначално може да ви се струва точно обратното на самоконтрола, трябва да се опитвате да се разберете във всеки един момент, особено, когато трябва да вземете решение и трябва да се държите по определен начин.

Яденето на шоколад, пушенето, купуването на нови обувки ни дават краткотрайно удовлетворение, което бързо изчезва. А най-лошото е, че след време съжаляваме, разочаровани сме и не рядко изпадаме в депресия .

Затова е важно да се вслушваме и оглеждаме за знаците, които тялото ни дава в различни ситуации. И след това внимателно да анализираме ситуацията. 

Ако видите красива чанта на витрината на някой магазин… не бързайте да влезете веднага, за да си я купите. Помислете си дали покупката си струва и дали имате налични средства за нея.

Ако се каните да запалите цигара, помислете върху вредния ефект на пушенето върху здравето ви. Същото важи и когато посягате към допълнителна порция десерт или още едно питие.

Ключовете към самоконтрола
техники за подобряване на самоконтрола

Разбира се самоконтрола не е нещо лесно. Той е крехка, деликатна, краткотрайна способност. Може да го загубите за секунди и да действате неправилно и нерационално.

Както и мускулите, волята може да бъде тренирана.

Как?

Чрез практика, постоянство и компромиси.

Важно е винаги да бъдете внимателни и да знаете в кои ситуации самоконтрола е най-важен. А най-добрите техники за подобряване на самоконтрола са следните:

1. Обръщайте внимание на поведението си.

Ако не познавате добре навиците си ще ви бъде трудно да контролирате решенията и поведението си.

  • Трябва да планирате какво ще ядете всеки ден, ако искате да отслабнете.
  • Ако искате финансите ви да са “на зелено” трябва добре да знаете за какво харчите парите си.

2. Не мислете за нещата, които ви тревожат.
самоконтрола и тревогата

Вярно е че трябва да бъдете разумни в действията си, но не е добре да бъдете обсебени от тях.

Обикновено разумът ви е “темпераментен”. В тези случаи колкото повече се опитвате да избягате от дадена мисъл, толкова повече тя ви обсебва.

Така че упражнявайте тези техники за самоконтрол само когато е необходимо. А остатъка от времето си посветете на други занимания.

3. Усвоявайте полезни за здравето навици.

Всяка една промяна в навиците и поведението ни изисква самоконтрол и компромиси. Това важи за ходенето на фитнес , промяната в начина на хранене, отказването на цигарите и безразборното харчене на пари.

Казват, че на мозъка са му необходими 21 дена, за да възприеме определен нов навик. Трябва да изчакате това време да мине, ако искате да постигнете целите си.

След третата седмица няма да извършвате тези нови полезни навици като робот или насила. Просто трябва да издържите това време.

4. Спокойствието
релаксът е важен за овладяване на самоконтрола

Дълбокото дишане, броенето до 10 (или до колкото трябва) и затварянето на очите  са чудесни техники за успокояване и подобряване на самоконтрола.

Когато сте нервни, ядосани или сте на ръба да направите грешка опитайте да се успокоите. Можете да използвате и други методи като медитацията и пиенето на чай от лайка например.

Важното е да не правите прибързани и неправилни решения.

5. Обръщайте внимание на средата около вас.

Ако приятелите ви ходят на бар всеки ден след работа, а вие се опитвате да спрете алкохола може би е добре да се отдалечите от тях и да се опитате да се занимавате с нещо друго.

Същото важи и ако знаете, че сте шопинг маниак – не ходете в мола, когато се чувствате тъжни или отегчени.

Ако искате да отслабнете пазарувайте след като сте се нахранили. Ако искате да се фокусирате върху работата си изключете телефона си и т.н.

Средата около вас може да ви накара да реагирате по определен начин. Променете ситуациите, които ви пречат да упражнявате самоконтрола си.

6. Освободете се от напрежението.
овладейте самоконтрола чрез медитация

Има много дейности, които могат да ви помогнат да се справите с емоциите, които ви вредят.

Тренировките, спортуването, вървенето, вземането на ароматна вана са само част от страхотните начини за освобождаване на напрежението и избягване на лошото държание.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Allemand, M., Job, V., & Mroczek, D. K. (2019). Self-control development in adolescence predicts love and work in adulthood. Journal of Personality and Social Psychology, 117(3), 621–634. https://doi.org/10.1037/pspp0000229
  • Duckworth, A. L., Gendler, T. S., & Gross, J. J. (2016). Situational Strategies for Self-Control. Perspectives on Psychological Science, 11(1), 35–55. https://doi.org/10.1177/1745691615623247
  • Grass, J., Krieger, F., Paulus, P., Greiff, S., Strobel, A., & Strobel, A. (2019). Thinking in action: Need for Cognition predicts Self-Control together with Action Orientation. PLoS One, 14(8), e0220282. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0220282
  • Galla, B. M., & Duckworth, A. L. (2015). More than resisting temptation: Beneficial habits mediate the relationship between self-control and positive life outcomes. Journal of Personality and Social Psychology, 109(3), 508–525. https://doi.org/10.1037/pspp0000026

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.