5 ключа за вземането на решения

Вземането на решения е важно не само, за да помислите за себе си и собственото си благополучие, но и за всичко хубаво около вас както и за общото благо.
5 ключа за вземането на решения

Последна актуализация: 22 февруари, 2019

Замисляли ли сте колко важно е вземането на решения за собственото ви щастие?

Уилям Джеймс, известният философ и психолог от началото на 20ти век, разяснява този факт в научните си трудове. Независимо от хода на времето има едно нещо, което важи постоянно: вземането на решения е един от ключовете към щастието.

Щастието е като опитите да запазите баланс докато стоите изправени върху маса. Една стъпка напред или назад ще ви извади от релси, затова основната ви цел е да вземате правилните решения, за да запазите перфектния баланс.

Но знаем, че това невинаги е лесно. Има определени ситуации, които ще ви накарат да преминете границата, стомахът ви да се свие на топка. И тогава ще изпитвате страх и чувството, че сте изгубили контрол над всичко.

Друг път собствените ви мисли ще ви накарат да направите стъпка назад. Връщате се в миналото си и отново губите спокойствието, сигурността и мира в душата си.

Днес искаме да споделим с вас 5 лесни начина за:

Вземането на решения, които ще ви направят по-щастливи
Вземането на решения е много важно.

1.Нови мисли, нови по-силни емоции

Наистина много малко неща в живота са толкова силни и значими, като това да се научите да променяте мислите си, за да можете да подобрите емоциите си и възприемането на реалността.

Според позитивната психология, за да сте щастливи, трябва да вярвате, че заслужавате това. Нещо толкова просто може да промени напълно ежедневния ви живот:

  • Това ще промени мислите ви, за да се предпазите от негативни и стресови ситуации, които могат да се превърнат в стени или камъни по пътя ви.  По-положителното възприемане на нещата ви позволява да се справяте с проблемите по-холистично.
  • Загубата на работа, например, може да ви травмира. Но това ще ви подтикне да си потърсите и започнете нова. И дори да се включите в проекти и да станете по-продуктивни.
  • Раздялата с партньора ви, загубата на приятел … Това също са много болезнени ситуации, заради които преминавате през определени периоди на скръб. Но често тези моменти ви научават да сте още по-силни.

Вземането на решения, за да продължите да вървите по собствения си път и да се борите за щастието си е философският камък в такива случаи.

2.Способността да упорствате

  • Упоритостта не означава просто да толерирате всичко, дори ситуациите, които ви нараняват и да се разстройвате от неприятностите. Упоритостта означава да се борите, да ставате по-силни и най-вече – да сте постоянни.
  • Невропсихолозите обясняват как е устроен мозъка, за да може да анализира всичко негативно, случващо се около вас и да се учите от неприятностите.
  • По-силни сте отколкото си мислите и никога не забравяйте това.

3.Внимавайте, съсредоточете се в настоящето

Много специалисти в областта на менталното здраве говорят за невероятните ползи от медитацията и йогата.

Ако не практикувате този тип упражнения, поне продължете да поддържате неизискващите много усилия навици като разходките и миговете на тишина и спокойствие само за вас.

Ако свикнете да сте концентрирани и спокойни, ще живеете в настоящето и ще можете да виждате целите си и пътищата към собственото си щастие.

Медитацията е път за вземането на решения

Вижте още: Емоционалните ползи от йогата

4.Благодарност и смиреност

За да сте щастливи трябва да вземате решения и най-вече – да сте смирени. Искането и стремежът към нереални неща, които няма как да се осъществят, ще ви карат да страдате.

  • Ако възприемате нещата за даденост и не сте благодарни за всяко едно хубаво и красиво нещо около вас означава, че носите тъмни очила, които ви пречат да сте щастливи.
  • Семейството ви, тихите и прекрасни дни, здравето на любимите ви хора, щастието на децата ви, приятелството на домашните ви любимци … трябва да сте благодарни за всичко това.

5.Да можете да давате и получавате щастие

Понякога хората изпадат в така нареченото “материално щастие”. При което всяка стратегия, действие и мисъл са ориентирани само около собственото ви щастие. Малко по малко това се превръща в егоистичен начин на живот.

Това не е правилно.

Щастието е като енергия, която се увеличава, когато е споделена. Трябва да можете да давате щастие, както и да знаете как да го приемате и получавате от другите.

  • Няма по-голяма благодарност от  вземането на решения, при които всеки печели и никой не губи. Когато промяната, която сте направили е полезна за всички и позволява на всеки да види, че животът е по-красив, когато общото благо е споделено.
вземането на решения е отговорна задача

Едно от най-големите ни желания е да постигнем онова деликатно и невероятно равновесие в живота. Когато си казваме: “Справям се добре, не искам нищо повече в момента”.

Това чувство е съчетание от вътрешен мир, зрялост, благополучие и разбира се – щастие.

Запомнете, че винаги трябва да вземате добри решения и да се вслушвате в сърцето си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.