5 лесни начина да навредите на вашето емоционално равновесие

Поставяйте по-често себе си на първо място. Това не е егоистично, а напротив-ще ви накара да се чувствате по-сигурни в себе си и ще повиши самочувствието ви
5 лесни начина да навредите на вашето емоционално равновесие

Последна актуализация: 26 декември, 2018

Вашето емоционално равновесие и здраве са като деликатен лист стъкло, което може да бъде счупено с най-лекото докосване. Няма значение как изглеждате отвън, колко се усмихвате или колко често казвате: “Мога да издържа на всичко” или “Разбира се, че съм добре“.

Човек, който изглежда външно силен всъщност може да крие сложен вътрешен свят. По-силните хора също лесно се изморяват да са такива, защото дълбоко в тях този лист стъкло е напукан или разбит.

За щастие вашето емоционално равновесие може да бъде поправено. Ако запълвате всеки ден с любов и съсредоточавате вниманието си върху този деликатен лист, слънцето ще ви огрее отново и ще ви насърчи по всяка крачка от пътя.

В днешната статия ще предложим следното: да направите добър емоционален договор със себе си. Всеки добър договор включва изпълнение на ангажимент.

Този включва клаузата да поставяте себе на първо място по-често, да слушате, да поставяте граници и да храните собственото си самочувствие. Тези неща са лесни за прилагане и това изисква само желание и смелост да го направите.

Също така е важно да можете да откриете мястото, където е нарушено вашето емоционално равновесие.

Ще ви обясним по-подробно в следващите редове.

1. Умора, която ви обезсърчава и ви създава лошо настроение

Има много видове умора. Физическото изтощение е свързано както с краткосрочни усилия, така и състояние, което може да  продължи през целия ден.

Съществува и така наречената умствена умора. Нещо толкова обичайно, колкото фокусирането на внимание за дълго време, задоволяването на вашите нужди или пък поставянето ви в трудна ситуация, е в състояние да ви изчерпи.

В този случай, когато говорим за емоционално здраве, имаме предвид и умора, която няма нищо общо с физическите усилия.

умствената умора може да наруши вашето емоционално равновесие
 • Тревожност, основана на нещастието, която се натрупва в тялото ви и няма ясна причина. Рано или късно, тя се просмуква в подсъзнанието ви.
 • Да се оставяте да ви води волята на други хора, без да защитавате вашите нужди и права, също може да ви измори.
 • Натрупването на разочарование след разочарование, чувството на скръб и усещането за безизходица в крайна сметка ще доведат до изтощение.

Няма съмнение, че това са показатели, които трябва да имате предвид, когато става въпрос за емоционалното ви здраве.

2. Да кажеш “да”, когато цялото ти същество крещи “не”

Всеки прави това в по-голяма или по-малка степен. Хората се съобразяват с мненията или желанията на другите, за да се впишат и да принадлежат към ежедневния контекст.

 • Правенето на това от време на време, за да се постигне социално равновесие няма да има крайни последици. Проблемът възниква, когато това поведение стане нормално до точката, в която започвате да водите живот, който е напълно противоположен на това, което желаете.
 • Самоутвърждаването не означава, че действате егоистично или с арогантност. Да казвате “да” без страх и “не” без вина е необходимо за вашето емоционално равновесие и здраве.

3. Емоционални връзки, които още не сте нарушили

Има моменти в живота ви, когато ще изглеждате щастливи и успешни във всичко, което правите. Но все още се чувствате празни и като трън на цвете.

Неща, които не са свързани с емоционалното минало, могат да ви попречат да се движите напред.

 • Неразрешените проблеми с вашето семейство и заклещването в минали връзки, въпреки че са приключили отдавна, са неща, които причиняват много болка.
 • За да се грижите за емоционалното си благосъстояние и здраве, е необходимо да приключите ефективно тези фази от живота си. За да постигнете това, най-напред трябва да знаете как да прощавате.
 • Въпреки че даването на прошка не е лесно, то е от съществено значение. Не забравяйте, че натрупаната омраза, неприязън или скръб само ви свързват още повече с вашето минало. Така се превръщате в затворник на спомените си.
за да постигнете емоционално равновесие, дайте прошка и продължете напред

4. Да живееш в реалност, която не те прави щастлив

Може би на работа не оценявате себе си или не се чувствате пълноценни. Може да имате това усещане и с вашите приятели, с човек в семейството или с вашия партньор.

 • Всеки ден се опитвате да убедите себе си, че не трябва да се чувствате по този начин. В края на краищата, “никой не ви наранява” и “всеки ви уважава”. Въпреки това не сте щастливи, колкото и да се опитвате, а самото желание за промяна няма да ви отърве от това чувство.
 • Ако така се чувствате точно сега, спрете и оценете ситуацията си. Не можете да продължите напред, когато не се чувствате пълноценни.

5. Емоционалното ви равновесие е засегнато, когато сте най-лошият си враг

Вашето емоционално равновесие не се влияе само от това как хората около вас се отнасят с вас. Понякога може да се самосаботирате, като си навредите по следните начини:

 • Когато не оценявате себе си и постоянно се сравнявате с другите.
 • Вие се саботирате, когато отлагате мечтите си, когато казвате “не мога” или “не знам” или “моят кораб вече е отплавал“.
 • Чувствате се безпомощни, когато срещнете трудности, за които трябва да се вземат решения. Когато виждате края на света вместо ново начало.
 • Вие атакувате емоционалното си здраве, докато продължавате да храните токсична връзка, вместо да имате смелостта да кажете сбогом.
 • Превръщате се в своя най-лош враг, когато не обичате себе си по начина, по който заслужавате да бъдете обичани, и когато се фокусирате само върху грешките и провалите си, вместо да разчитате на вашите способности.

В заключение, помнете какво казахме в началото: направете положителен емоционален договор със себе си, където задачата ви всеки ден е да се грижите за вашето самоуважение, емоционално благосъстояние и да изградите собственото си щастие.

Струва си да започнем още днес!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ferreras, E. (2007). La autoestima. Anales de Mecánica y Electricidad.
 • González, E. (2011). Educar en la afectividad. Revista Digital Universitaria.
 • EcuRed. (2018). La afectividad. EcuRed.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.