Пет алтернативи на наказанието на децата

Общуването с детето ще ви помогне да се уверите, че то е приятелски настроено и изпълнява задълженията си. Преди да помислите за наказанието, преценете дали не е по-добре първо да обсъдите проблема с него и да потърсите решение. Прочетете тази статия и се опитайте да възпитавате децата си по правилния начин.
Пет алтернативи на наказанието на децата

Написано от Daniela Colmenares

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли, че наказанието не е единственият начин, по който можете да дадете урок на децата си? Има далеч по-добри алтернативи на този метод за възпитание на децата.

Мнозина психолози твърдят, че крещенето и шамарите имат краткосрочен ефект. Те не променят детската нерешителност, а по-скоро засягат емоционалното здраве на малчуганите. В тази статия ще ви разкажем за 5 алтернативи на наказанието, които ще ви помогнат да възпитате децата си по-добре. Открийте още полезна информация по темата и на сайта Детско развитие.

Спомняте ли си как сте се чувствали всеки път, когато майка ви или баща ви са ви се карали, ако не сте подредили играчките си? А колко пъти сте плакали, когато са ви наказвали физически? Вашето дете се чувства по същия начин, когато упражнявате над него физическо или словесно насилие.

Въпреки че намерението ви е да промените поведението на детето си, този тип наказание единствено го кара да се чувства унижено. Така няма да го възпитате по начина, по който ви се иска. То ще прави нещата, за да избегне мъмренето. Освен това ще вижда насилието като начин за решаване на проблемите.

Кои са най-добрите алтернативи на наказанието?

Разговорите са една от най-добрите алтернативи на наказанието за коригиране на детското поведение. Но понякога не са достатъчни. Трябва да използвате и образователни похвати заедно с позитивното насърчаване на детето, за да може то да разбере кое поведение е грешно. И да го промени.

Наказанието на детето не е най-добрият начин на възпитание.

Някои хора предлагат други варианти като отнемане привилегиите на децата. Но този тип наказания имат същия ефект като физическите.

Най-ефикасните алтернативи на наказанието са тези, които позволяват на детето да се поучи от грешките си и да израсте и да се развие по правилен начин.

Позитивната дисциплина е полезна във връзката родители-деца, стига да е базирана на любов и взаимно уважение. Това не означава, че трябва да се огъвате пред капризите на детето си, но и не трябва да бъдете прекалено строги. Просто трябва да се опитате да разберете чувствата и нуждите на детето си, както и вашите като родител.

1.Говорете с детето и се опитайте да разрешите проблема

За много родители е трудно да разговарят с децата си, без да превърнат разговора в спор. Това обикновено се случва, когато детето се нуждае от помощ, но отказва да говори с родителите си.

Алтернатива на наказанието е да изслушате детето си и да му позволите да изрази емоциите си. Не избързвайте да му кажете, че знаете как се чувства. Много разговори се превръщат в спорове, тъй като родителите вземат думата прекалено рано и не оставят нужното на детето време, за да се обясни и изрази.

Дори да подозирате какво се случва в главата на малчугана пред вас, покажете любопитство и настоявайте да разберете какво иска да сподели с вас. Така детето ще се чувства уверено и готово да говори за случващото се. След като детето споделя открито, за вас ще бъде много по-лесно да вземете заедно решение за проблема.

2.Обяснете последствията от действията на детето

Думите имат различно значение. Ако кажете на детето си: “Ако направиш това, ще те накарам да съжаляваш ” единствено ще го накарате да се страхува от вас, но не и да ви уважава. Освен това така няма да му покажете какво трябва да промени в поведението си.

Говорете с детето си. Накарайте го да разбере, че действията му имат последици. А тези последици могат да засегнат хората около него.

Наказанието невинаги решава проблема.
Трябва да бъдете твърди и директни. Но и нежни към детето. Не забравяйте да похвалите детето си, когато се държи добре. За да знае кой е правилният начин за това. Наградете го като отделите време за игра с цялото семейство.

3.Дайте на детето допълнителна домакинска работа

Друга алтернатива на наказанието, когото детето не слуша, е да му дадете допълнителни задачи в домакинството. Това е начин на възпитание, без да прибягвате до физическо наказание или да повишавате глас.

4.Помолете детето да се извини

Със сигурност сте притискали детето си да се извинява, когато не се е дължало добре. А замисляли ли сте се за силата на думите: “Съжалявам“? Поднасянето на „мигновени“ извинения не е най-добрият начин за действие.

Детето ви има нужда да поразсъждава върху държанието си и проблемите си. Дайте му време да помисли върху действията си и как те са се отразили върху чувствата на другите хора. След като малчуганът се успокои, поговорете с него за случилото се и го помолете да си помисли за другите хора, които може би е наранило.

След като детето ви преразгледа ситуацията, ще видите, че само ще поиска да се извини. А най-хубавото е, че тези извинения ще бъдат много по-искрени от онези, поднесени бързо след провинението.

5.Дайте му право на избор как да бъде наказано за лошото си поведение

Изберете различни варианти на наказание в зависимост от това какво е направило детето. Оставете го да си помисли и да реши кой вариант му харесва най-много. Опциите могат да бъдат от ограничаване достъпа на детето до електронни устройства до натоварване с повече задачи в домакинството.

варианти на наказанието на децата

Когато наложите наказание на детето си, то ще бъде разочаровано от вас и вероятно дори ще изпитва възмущение и гняв. Но ако обясните последиците от действията му, то ще може да разбере кой е най-добрият начин да научи урока си.

Заключение

Наказанието има негативни последици, които всеки един родител трябва да избягва. Например наказанието учи децата да го използват срещу другите хора.

Мислите ли, че ако ги лишите от десерт на вечеря или им забраните достъпа до компютъра им, ще им помогнете по някакъв начин?

Има голяма вероятност да наранят другите, когато се чувстват разстроени.

Освен това по този начин ще ги накарате да се чувстват виновни. Нерядко родителите „посягат“ към наказанието веднага щом детето започне да плаче. По този начин не му дават време да помисли къде е сгрешило, а го карат да се страхува от наказанието.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Palacios, X., Pulido, S., and Montaña, J. (2009). Estrategias desarrolladas por los niños para afrontar el castigo: un diálogo entre la psicología y la teoría de redes sociales. Universitas Psychologica 8, 471–486.
  • Barcelata Eguiarte, B.E., and Alvarez Antillón, I. (2005). Patrones de interacción familiar de madres y padres generadores de violencia y maltrato infantil. Acta Colombiana de Psicología 35–45.
  • Martínez Sánchez, I. (2008). Repercusiones de la utilización del castigo físico sobre los hijos: influencia del contexto familiar. Psicología Educativa 14 (2), 91–102.
  • Kids Health. Disciplining Your Child. (2018). Recuperado el 9 de diciembre de 2020. https://kidshealth.org/en/parents/discipline.html
  • Healthy Children. What’s the Best Way to Discipline My Child? (2018). Recuperado el 9 de diciembre de 2020. https://www.healthychildren.org/English/family-life/family-dynamics/communication-discipline/Pages/Disciplining-Your-Child.aspx

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.