Какви са разликите между тъгата и депресията?

Често двете чувства се бъркат, но ако можем да отразим проблема и намерим решение е възможно емоциите да се подобрят. Вижте как да ги разграничите
Какви са разликите между тъгата и депресията?

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Често можем да объркаме чувствата на тъгата и депресията. Докато и двете имат общи характеристики, те се различават по конкретни неща, които си заслужават да знаем.

Искате ли да разберете кои са разликите между тъгата и депресията? В тази статия ще ви разкажем всичко за тях.

Тъгата е една стъпка под депресията

тъгата и депресията могат да споходят всеки от нас

Докато можем да използваме израза “Чувствам се депресиран”, когато имаме ужасен ден на работа, когато дрехите ни са прогизнали от страшна буря или нашият отбор е загубил шампионския финал, тези събития са само тъжни или отчаяни.

Тъгата е естественият отговор на едно нещастно събитие, негативна ситуация, чувство на неудовлетвореност, така че е по-нормално да се чувстваме тъжни, отколкото депресирани.

Чувствайки се опустошени след разпадане на връзка, финансов проблем или невъзможността да се постигне цел е нормално, тъй като не сме роботи или машини. Въпреки това, тъгата е далеч от страдание от сериозна патология като депресията.

Тъжното усещане, което имаме изчезва напълно с течение на времето или ако намерим решение на проблема. То няма нищо общо със сериозността или важността на онова, което е довело до тъгата.

Преживяваме сцена на траур и след това осъзнаваме, че животът продължава, дори когато любим човек умре, когато се преместим от другата страна на планетата или когато се разведем.

Ние дори не говорим за депресия в тези случаи, а за нормална реакция към лоши ситуации. Страдаме, защото имаме чувства и защото тази ситуация е оставила дълбок отпечатък в нас.

Тъгата, която изпитваме може да бъде придружена от други симптоми като апатия, безсъние или главоболие. Но те са далеч от силно минорното емоционално състояние и депресията.

И така, какво представлява тъгата? За да бъдем ясни, това е естествено емоционално състояние, реакция, която се отнася до определен епизод или ситуация.

Примери за такива ситуации или епизоди включват моменти, когато сме разочаровани, когато животът ни води до много болезнени ситуации или когато има хора около нас, които страдат.

Какво представлява депресията?

чувството за малоценност е характерно за тъгата и депресията

Нека да обърнем внимание на характеристиките на депресията. Да започнем с медицинското й определение, което гласи, че това е психично заболяване и разстройство на настроението. Тя се класифицира по различни начини в зависимост от симптомите, проявени от пациента.

Времето на всеки депресивен епизод може да варира от седмици до години. Тези, които преминават през него се нуждаят от професионална помощ.

Психиатричната или психологическа консултация е от жизненоважно значение, така че човек да може да се наслаждава на живота отново по всякакъв начин.

Симптоми на депресия

За да бъде диагностициран като депресиран, човек трябва да проявява поне 5 от тези симптоми (този списък е само ръководство и във всеки случай трябва да се консултирате с терапевт за това):

 • Чувство за раздразнение през повечето време.
 • Чувството на тъга цял ден без видима причина.
 • Загуба или намаляване на удоволствието и интерес към ежедневните дейности (особено за онези, които са били смятани за интересни в миналото).
 • Промени в теглото или апетита.
 • Проблеми със заспиването или нужда от прекалено много сън.
 • Всекидневно чувство на неспокойствие.
 • Забавеност в движенията. Умора и недостатъчна енергия
 • Неспособност за вземане на решения. Чувство на вина и безполезност.
 • Мисли за смърт или самоубийство.
 • Проблеми с фокусирането, концентрацията или креативността.

Въпреки, че тези симптоми могат да се появят и когато сме тъжни, голямата разлика е, че когато сме депресирани, ние не знаем причината, поради която се чувстваме по този начин или е трудно да я разберем.

От друга страна, изпитваме тъга след конкретни ситуации и виждаме признаците на това.

Как да правим разлика между тъгата и депресията?

научете се да правите разлика между тъгата и депресията

Много е важно да сме наясно с характеристиките и на двете чувства, дори ако те изглеждат подобни или понякога не можем да ги разграничим.

 • Ако можем да установим причината за симптомите, тогава сме тъжни. Чрез отразяването на проблема и намирането на решение е възможно емоциите да се подобрят.
 • В случая на депресия се изправяме пред хронична и генерализирана тъга. Няма ясен фактор за произхода на това чувство (и често не можем да го намерим дори с терапия).
 • Тя ни засяга по всякакъв начин и има отражение върху взаимоотношенията, които имаме (двойка, семейство, приятелство, работа и т.н.).

Депресията прави живота по-малко интересен, по-малко приятен и по-малко вълнуващ. Това е синоним на загубата на чувство за нещата и влошаване на жизнената енергия.

Тя изключва мотивацията и удоволствието от всякаква дейност и превръща човека в разочарован, нетърпелив и ядосан.

Много хора се чудят на въпроса “как да разбера дали съм депресиран?”

По принцип, за да започнем да говорим за тази патология, трябва да е минало дълго време от появяването на първите симптоми.

Това означава, че индивидът не осъзнава веднага, че страда от емоционално разстройство.

Има тест, наречен скала на Голдбърг за безпокойство и депресия, използван от психолозите, за да се определи състоянието на пациентите. Диагнозата се поставя след серия от въпроси.

Също така в терапията можете да изберете по-пълен тест, известен като самоприложена скала за депресия на Дзунг, която отваря спектъра малко повече. Това ще ви позволи да разгледате по-дълбоки теми.

Не пренебрегвайте депресията, заболяване, което засяга 5% от световното население (предимно жените). Това може да доведе до опити за самоубийство или да стане кошмар за страдащия и хората около него, дори ако човек не е направил опит за самоубийство.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.