6 признаци на пристрастяване към алкохола

28.12.2018
Избягвате приятелите, които не пият колкото вас? В хотела най-напред проверявате минибара? Може би наистина имате проблем, затова предприемете навреме мерки.

Смятате ли, че бихте могли да развиете пристрастяване към алкохола? Понякога в първите етапи може да се съмнявате за възможността да станете алкохолик.

За да разсеем тези съмнения в тази статия ще обясним 6 признаци, които показват, че може да страдате от зависимост.

Само вие ще сте наясно с много от тях. Затова отворете очите си и не пренебрегвайте нещо, което може да се превърне в сериозен проблем във времето.

Признаците на пристрастяване към алкохола

1. Започвате да пиете по-рано

Липсата на желание да пиете безалкохолно е сигнал за пристрастяване към алкохола

Какво имаме предвид със започването рано? Искаме да кажем например, когато сте организирали среща с приятели, за да гледате футбол и да изпиете няколко бири по време на мача, вие започвате да пиете предварително.

Може би сте изпили няколко малки глътки от напитка, която ви харесва като ром и кока кола, или сте отворили бутилка вино.

Това, което пиете зависи от вашия вкус. Най-важното нещо, което трябва да забележите, е дали ще започнете да пиете много преди началото на социалния повод, който използвате, за да оправдаете пиенето.

Прочетете и това: Какво се случва с тялото ви, когато пиете кока-кола?

2. Започвате да отхвърляте безалкохолните напитки

Ако вече имате проблем с пристрастяване към алкохола, може да осъзнаете дали го развивате, ако откриете, че намалявате слабо алкохолните напитки или безалкохолните.

Въпреки че може да мислите, че това е глупаво или маловажно, в действителност е много важно. Това може да означава, че пиете повече напитки с високо съдържание на алкохол или пиете по-малко безалкохолни напитки.

3. Пиете прекалено бързо

Прекалено бързото пиене е сигнал за пристрастяване към алкохола

Вярно е, че в някои социални контексти е нормално да пийнете чаша вино или малък шот текила. Това обаче трябва се прави по естествен начин, без да изпитвате нетърпение.

Ако обаче вече сте податливи на пристрастяване към алкохола може да не осъзнаете, или пък някой да ви обърне внимание, че пиете прекалено бързо, сякаш наистина сте жадни.

Всъщност изглежда, че не социализирането е важното нещо, а по-скоро самото пиене.

4. Проверявате ли минибара?

Ако първото нещо, което правите, когато влезете в хотелска стая, не е да погледнете гледката през прозореца, да проверите тоалетната или да пробвате колко удобно е леглото, а вместо това се насочвате направо към минибара, тогава възниква проблем с алкохола.

Вие сте на ново място, пълно с много неща, които да изследвате, различни от този малък хладилник с бутилки и други храни.

Също така трябва да помислите за ситуацията преди да стигнете до хотела: мислите ли вече за съдържанието на минибара, преди да влезете в стаята?

5. Проверявате ли редовно запасите си?

Страхът да останете без алкохол е признак за пристрастяване към алкохола

Ако установите, че проверката на запасите става ежедневна задача заедно с приготвянето на храната, почистването на къщата и подреждането, внимавайте!

Това не би било проблем, ако не ви причинява безпокойство и дори ще ви накара да загубите концентрацията си в определени моменти от живота си.

Страхът да останете без алкохол е ясен сигнал за пристрастяване към алкохола.

Вижте още: 10 мигновени ефекта на алкохола върху организма

6. Търсите приятели, които обичат да пият

когато има пристрастяване към алкохола, опитвате да се заобиколите с такъв тип хора

Когато се окажем в по-дълбоко пристрастяване към алкохола, ние не просто преставаме да оценяваме нискоалкохолните или безалкохолни напитки, но и хората, които не обичат да пият.

Изведнъж се озоваваме в ситуация да търсим нови приятели, които споделят нашите предпочитания и оставяме онези, които не го правят.

Дори ако те са страхотни приятели и ги познаваме отдавна, нашата зависимост започва да става по-важна от която и да е връзка.

Пристрастяването към алкохола, като всяка друга пристрастеност, ви предупреждава, че нещо се случва, преди да сте се затънали. Проблемът е, че понякога знаците му са толкова фини, че остават незабелязани.

Научете се как да ги идентифицирате, за да лекувате пристрастяването рано и да се грижите за вашето здраве.