Този, който ви обича истински, ще ви предложи спокойствие и сигурност

Човекът, който ви обича заради самите вас, разбира същността ви и никога няма да се опита да ви промени. Той ще ви приеме с всичките ви добродетели и недостатъци и ще ви подкрепя във всичките ви начинания.
Този, който ви обича истински, ще ви предложи спокойствие и сигурност

Последна актуализация: 27 декември, 2018

Този, който ви обича истински, ще ви кара да се смеете, ще споделя щастието си с вас. Той ще ви предложи утеха и сигурност на мястото на страховете, грижите и скърбите ви. Това са принципите на здравата любов.

Всички знаем, че невинаги е лесно да се открие такъв емоционално зрял човек. Трудно е да намериш някой, който предлага истинско усещане за сигурност, без заблуди и полуистини.

От самото начало обаче трябва да изясним следното: несъмнено трябва да даваме на другите това, от което самите ние имаме нужда. На свой ред, трябва да изясним и това, което заслужаваме. Това включва да го изясним на самите себе си, не само на останалите.

Разбира се, няма съмнение, че емоционалните или интимни отношения могат да бъдат изключително сложни.

Те изискват голямо лично вложение и желание за развитие. Както и способност да предлагате щастие и уважение на обичания от вас, същевременно полагайки грижа за самите себе си. Това далеч не е лесна рецепта.

Връзките, които се открояват, са тези, в които и двете страни се чувстват достатъчно спокойни и отпуснати, за да покажат истинската си същност. Такива взаимоотношения могат да се превърнат във вълшебно и изключително преживяване, носещо удовлетворение и лично щастие.

И тъй като темата е сложна, си струва да помислим над нея.

Този, който ви обича, знае как да ви изслуша

Да чуваш някого не е същото като да го слушаш – всички знаем това. В любовта преди всичко трябва да усещаме, че сме били чути и разбрани.

В интимните си връзки трябва да чувстваме, че това, което мислим и споделяме с партньора си, се взема под внимание.

  • Това не означава, разбира се, че е необходимо да се съгласявате с половинката си за всяко едно нещо. Това би било почти невъзможно! Важното е да знаете как да се изслушвате и да постигате някакво съгласие в крайна сметка, дори и да не сте на едно и също мнение.
  • Ето затова е важно да знаете как да общувате. Независимо колко е трудно, казвайте гласно емоциите, които държите вътре в себе си.

Ако ни е трудно да общуваме, често се случва да си мълчим за дребните неща, които ни дразнят. Тогава чакаме човека насреща да ги отгатне или предвиди.

В това няма никакъв смисъл. Просто трябва да се научим да казваме това, което ни притеснява или тревожи още на момента. Не бива да чакаме, докато стане твърде късно.

Този, който ви обича, ви дава сигурност

Намерете човек, който ви дава сигурност

Всеки един от нас заслужава пълноценна любов, а не половинчата връзка, основаваща се на колебания от рода на: “Днес те обичам, но за утре ще си помисля. Ако искаш да ти покажа любовта си, трябва да се държиш по определен начин.”

Никой не заслужава любов, която се базира на несигурност или шантаж. Никой не заслужава любов, която да оставя чувството за страх, че човекът отсреща ще ви напусне във всеки един момент.

Здравата и зряла връзка не може да бъде изградена върху нестабилна основа.

Зрялата любов се осъществява в това пространство на спокойствие, сигурност и закрила, в което не се налага да се страхувате за нищо.  Няма опасения или съмнения дали ще ви обичат и на утрешния ден или дали сте достойни за уважението на партньора ви.

Този, който ви обича, ще ви подкрепя

Говорим доста за способността сами да ковем съдбата си, да запазим най-силната си любов за самите себе си и яростно да браним чувството си за лична сигурност. Това ни позволява да живеем както искаме и да взимаме решенията си, без да оставяме мнението на останалите да ни влияе твърде много.

Поддържането на здрава връзка означава да се отдаваме, да влагаме от себе си ежедневно, да се доверяваме и да ценим човека насреща.

Разбира се, във всяка връзка трябва да чувстваме подкрепата на половинката си.

Нормално е да ни вълнува мнението на партньора ни за нас. Затова всякакви критични или надменни коментари за целите, желанията или интересите ни могат да бъдат изключително болезнени.

Трябва да имаме предвид, че да обичаш някого означава да знаеш как да го уважаваш и да почиташ личните му планове. Това обогатява връзката и насърчава личностното развитие и на двете страни.

Този, който ви обича, няма да ви предаде

Сигурност във всеки един момент

Няма съмнение, че който ви мами, предава или лъже ежедневно, ви дава фалшива любов, която дори не заслужава да бъде наречена любов. Не заслужавате това, не се нуждаете от това и това няма да ви донесе сигурност и достойнство.

Друго, което трябва да запомним, е, че този, който е способен да лъже човека, когото обича, не обича дори и себе си.

Ако обичаме някого, трябва да се грижим за него като за ценност, като за крехко съкровище, което трябва да бъде пазено с внимание и предпазливост.

Ако сте простили лъжа на партньора си, трябва поне да бъдете бдителни занапред и да наблюдавате поведението му.

Прошката понякога е хубаво нещо, но не бива да прощавате всичко. Ако го направите, в бъдеще може да се обвинявате за болката, която са ви причинили, понеже не сте поставили ясни и категорични граници.

Този, който ви обича истински, ще ви обича такива, каквито сте и няма да се опита да ви промени

Любимият е този, който трябва да ви даде сигурност

Този, който ви обича истински, ще обожава всички ваши нюанси, всички ваши особености, красивите ви добродетели и дори недостатъците ви.

  • Никога не бива да забравяме това просто правило. Точно както никой няма право да изисква от вас неща, които противоречат на вашата същност и ценности, така и вие нямате право да искате от партньора си да бъде нещо, което не е.
  • Трябва да искаме да бъдем обичани такива, каквито сме, да ни обичат заради истинската ни същност.

Никога не бива да губите идентичността си, само за да удовлетворите партньора си. По този начин единствено ще загубите самоуважението си.

Опитайте се да си припомняте тези принципи, когато мислите за интимната си връзка, и ще можете да създадете по-сигурна среда, пълна с удовлетворение и съдържателност и за двете страни. Казано накратко, здрава любов.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Callejón-Chinchilla, M. D., & Gila-Ordóñez, J. M. (2018). Necesidad de trabajar las relaciones de pareja saludable desde contextos socio-educativos. Sophia14(1), 31-38.
  • Rivera, Diana, Cumsille, Patricio, Domínguez, Carmen, & Hidalgo, Carmen Gloria. (2015). Los Programas Educativos para Parejas y Matrimonios: una nueva propuesta clínica para Chile. Terapia psicológica33(1), 13-21. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-48082015000100002
  • Rodríguez Calzadilla, Amado, Valiente Zaldívar, Carolina, & Tan Castañeda, Nuvia. (2001). Las familias saludables y los factores determinantes del estado de salud. Revista Cubana de Estomatología38(3), 165-169. Recuperado en 21 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75072001000300003&lng=es&tlng=es.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.