6 изненадващи сутрешни навика, които ви карат да трупате излишни килограми

Изпитвате ли проблеми със свалянето на килограми? Причината за това може да се крие във сутрешната ви рутина. Научете повече за 6-те навика, които могат да причинят напълняване и да попречат на целите ви.
6 изненадващи сутрешни навика, които ви карат да трупате излишни килограми
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Не е тайна, че спазването на балансирана диета, наред с редовните тренировки с физически упражнения е най-ефикасният метод за справяне с излишните килограми.

Въпреки това обаче, някои хора така и не постигат желаните от тях резултати. С времето се обезкуражават, защото започват да мислят, че целият им труд е напразен.

В допълнение на внедряването на тези полезни действия към ежедневието е важно да се поправят някои сутрешни навици. Те изглеждат безобидни, но същевременно могат да предотвратят отслабването.

Може и да не е лесно за забелязване, но те възпрепятстват нормалната метаболитна дейност. Също така ще ви попречат да изразходите оптимално енергията си през деня.

Ето затова е важно да се научите да откривате тези навици и да правите всичко възможно да им попречите да станат част от редовния ви начин на живот.

Знаем, че много хора не са наясно с тях, затова искаме да ги опишем подробно.

1. Твърде много сън

Ако спите твърде много, може да натрупате излишни килограми

Спането под седем часа на нощ се свързва с покачване на теглото. От друга страна, прекалено много сън също не е най-добрия вариант.

Проучване, проведено през 2014 разкрива как тези, които спят повече от 10 часа непрекъснато показват покачване на телесното тегло.

Изглежда, че твърде многото сън също повишава нивата на кортизол. Това е хормонът, който освен, че причинява стрес, води и до преяждане.

Експертите съветват да се спи между 7 и 8 часа всяка нощ без прекъсване за да се постигне оптимално качество на съня.

2. Недостатъчно слънчева светлина

Това може и да не изглежда като нещо, свързано с напълняването, но съществуват индикации, че слънцето подпомага активирането на метаболизма в ранната част на деня.

Проучване доказва, че UV лъчите рано сутрин са полезни. Те снабдяват тялото с енергия, докато стимулират метаболитната активност.

Излизането на слънце за 20 до 30 минути всяка сутрин е достатъчно за позитивни ефекти върху телесното тегло.

3. Приемането на твърде малко храна за закуска ви кара да трупате килограми

Ако не закусвате, може да качите килограми

Един от сутрешните навици, които най-често водят до напълняване е консумирането на храна, бедна на нутриенти за закуска.

Закуската е най-важното хранене за деня. Въпреки, че някои хора предпочитат да игнорират този факт, закуската снабдява тялото с енергията, от която се нуждае за предстоящия ден.

Закуската следва да съдържа между 500 и 600 калории, разпределени между следните източници:

 • Въглехидрати
 • Белтъчини
 • Антиоксиданти
 • Здравословни мазнини
 • Витамини
 • Минерали

4. Чакате твърде много преди консумиране на закуската

Да чакате твърде много преди да закусите, след като сте се събудили също може да доведе до натрупване на излишни килограми.

Тялото се нуждае от енергия, за да активира функциите си. И въпреки, че организмът съхранява някакви резерви за нощта, голямо количество от тях биват изчерпани предварително.

Като допълнение, стомахът се усеща празен, а в замяна се увеличава производството на стомашни киселини. Това може да доведе до възпаления и симптоми на гастрит.

Затова е добра идея да се храните в първия час след ставане от сън. Ако е възможно, изпийте чаша здравословна напитка като чай или хладка вода с лимонов сок.

5. Забързаният начин на живот може да провокира качване на килограми

Забързаният начин на живот може да провокира качване на килограми

Твърде многото ангажименти, започващи от първата секунда на събуждането може да ви накара да мислите, че времето ви е ограничено. След което ще започнете да правите всичко в бързина.

Въпреки, че това може да ви помогне за оптимизиране на времето, този забързан ежедневен начин на живот може да увеличи чувството на безпокойство. Това в замяна ще повлияе на теглото ви.

Да се събудите 20 или 30 минути по-рано, за да обмислите и направите всички на спокойствие, е добър начин да избегнете това.

6. Консумацията на преработени закуски

Късните закуски са страхотен начин за борба с онова чувство на глад, което се появява след като сте изгорили някакво количество калории.

Проблемът е там, че твърде много хора избират така популярните преработени продукти.

Те може и да са страхотни на вкус, но са препълнени с калории и други субстанции. Вместо да контролират глада ви, само ще го замаскират. Това увеличава желанието за още храна.

След като се нахраните с тях, ще се заситите за няколко минути. Но благодарение на захарта и мазнинното съдържание, скоро отново ще посегнете към храната.

Ето защо е най-добре да се спрете на здравословни алтернативи като:

 • Шепа ядки
 • Порция плодове
 • Чаша чай или смути
 • Чаша кисело мляко

Както и сами виждате, съществуват определени навици в ежедневието, които се отразяват на телесната маса. Опитайте се да ги избягвате още от днес, като ги замените с по-здравословни варианти. Това ще окаже ефект както на тялото, така и на цялостното здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • St-Onge MP. Sleep-obesity relation: underlying mechanisms and consequences for treatment. Obes Rev. 2017 Feb;18 Suppl 1:34-39.
 • Zittermann A, Pilz S. Vitamin D and Cardiovascular Disease: An Update. Anticancer Res. 2019 Sep;39(9):4627-4635.
 • Icken D, Feller S, Engeli S, Mayr A, Müller A, Hilbert A, de Zwaan M. Caffeine intake is related to successful weight loss maintenance. Eur J Clin Nutr. 2016 Apr;70(4):532-4.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.