5 храни, които да избягвате на закуска

Много от храните, с които закусваме ежедневно, вредят на здравето ни. Научете кои 5 храни е добре да избягвате на закуска; ще се изненадате от списъка...
5 храни, които да избягвате на закуска
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

За съжаление част от тези класически храни за закуска вредят на здравето ви, особено ако се опитвате да отслабнете. Запомнете: въпреки че тези храни не са полезни, закуската си остава най-важното хранене за деня и не трябва да я пропускате.

Често си говорим, че закуската е изключително важна за организма ни. Днес искаме да променим темата и да поговорим за храните, които трябва да избягвате по време на първото си хранене за деня.

Тъй като закуската е първият прием на храна за деня, тя трябва да ни осигури витамини, минерали и фитохранителни вещества, така че трябва да внимаваме какво включваме в менюто си.

Може би вие самите консумирате храни, които предизвикват обратния ефект на това, което желаете: напълняване, недохранване и дори глад.

Често хората избират бедни на хранителни вещества и трудни за храносмилане продукти, които да ги заситят бързо. Тези храни ни карат да се чувстваме уморени и да изпадаме в лошо настроение.

По време на сън организмът ни си почива, лекува се и се самопречиства, но тези процеси спират с приема на първата ни хапка храна за деня.

Вижте следните продукти, които е добре напълно да извадите от списъка с любимите си храни за закуска.

1. Преработени и ненатурални сокове

Сокове на закуска

Нека да започнем с една от най-често присъстващите храни на масата ни, която не трябва да консумираме на закуска. Повечето я считат за нормална част от закуската, защото е било така още от детството им.

Доверието и интересът към тези напитки може би се дължи на част от съдържанието на етикетите им, казващо че “имат добавени витамини.”

Това, което не осъзнаваме е, че освен витамините имат добавени и захар, изкуствени оцветители и аромати.  Вече знаем, че тази комбинация въобще не е полезна за здравето ни.

Пастьоризираните сокове не се преработват добре от организма, а могат и да повишат нивото на кръвната захар.

Ако наистина искате плодова напитка, най-добре е сами да си приготвите прясно изцеден сок.

Не забравяйте обаче, че прясно изцедените сокове съдържат голямо количество захар под формата на фруктоза.

Ако искате нещо по-специално на закуска, заложете на смутитата.

2. Овкусено кисело мляко

Киселото мляко е друга предпочитана за закуска храна. Все пак то е млечен продукт, за който си мислим, че е здравословен и хранителен, но в действителност не е точно така.

Овкусеното кисело мляко е следващата храна, която трябва да избягваме за закуска, защото:

  • Предизвиква отделянето на повече слюнки, които могат до доведат до образуване на храчки.
  • Овкусеното кисело мляко е пълно със захар и изкуствени съставки.

Вместо него, изберете натуралното кисело мляко. Можете сами да си го приготвите у дома или да си го купите от магазина, но винаги четете етикета на продукта, който купуватеНе трябва да съдържа добавени захари или консерванти.

Ако искате да добавите вкус към млякото, просто добавете малко свежи плодове към него.

3. Обработени меса на закуска

Обработеното месо  под формата на бекон, шунка или колбаси е вредно за здравето ви, независимо дали е диетично или не.

Повечето от тези месни продукти съдържат голямо количество сол и наситени мазнини.

Освен това трудно се преработват от храносмилателната система и по тази причина създават усещане за умора и тежест. А това не е най-приятното чувство, когато ви предстои тежък и напрегнат работен ден.

Вместо тези преработени месни продукти ви предлагаме да хапвате пилешко месо, яйца или каквото и да е прясно месо в комбинация със зеленчуци.

4. Зърнените закуски в кутия

Зърнени закуски в кутия на закуска

Те са класика, също както и соковете. Нали рекламите ни убеждават, че ако започнем деня си с тези зърнени закуски, ще бъдем пълни с енергия?

Проблемът е, че ни карат да чувстваме тежест и сънливост, ето защо не е добре да закусваме с тях.

Тези продукти съдържат голямо количество захар, изкуствени оцветители и аромати. Както видяхме и при соковете, тази комбинация никак не е подходяща в началото на деня.

Когато съчетаем тези зърнени закуски с прясно мляко, правим комбинацията още по-лоша.

По-добър вариант за закуска са натуралните или органични зърнени закуски. Можете да си приготвите овесени ядки, домашни зърнени десертчета или пърнозърнест хляб.

Ако искате да добавите и мляко, спрете избора си на растителните млека като соево, овесено, бадемово или кокосово мляко.

5. Палачинки с кленов сироп на закуска

Вкусните палачинки са любими на много хора, особено в комбинация с кленов сироп или малко масло.

Но освен, че са вкусни и ви засищат, те не правят закуската ви много добра.

Тестото за палачинки съдържа голямо количество брашно и захар, което ви прави сънливи няколко часа след като се нахраните.

  • Ако не ви харесва идеята да ги премахнете напълно от менюто си, заместете бялото брашно с овесено.
  • А като подсладител, опитайте да добавите плодове към тестото.

Запомнете: не казваме, че никога повече не трябва да консумирате тези храни, просто се опитайте да се храните балансирано. Можете да похапвате тези продукти веднъж седмично без никакви проблеми.

През останалите дни се опитвайте да се храните здравословно, без изброените продукти.

Знаем, че здравословният начин на живот не е лесен, но пък си заслужава усилията.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bray GA, Nielsen SJ, Popkin BM. Consumption of high-fructose corn syrup in beverages may play a role in the epidemic of obesity [published correction appears in Am J Clin Nutr. 2004 Oct;80(4):1090]. Am J Clin Nutr. 2004;79(4):537-543. doi:10.1093/ajcn/79.4.537
  • Stanhope, K. L., & Havel, P. J. (2009). Fructose consumption: considerations for future research on its effects on adipose distribution, lipid metabolism, and insulin sensitivity in humans. The Journal of nutrition139(6), 1236S–1241S. https://doi.org/10.3945/jn.109.106641
  • Paik, D. C., Wendel, T. D., & Freeman, H. P. (2005). Cured meat consumption and hypertension: An analysis from NHANES III (1988-94). Nutrition Research. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2005.10.002
  • Environmental Working Group. Sugar in children’s cereals: Popular brands pack more sugar than snack cakes and cookies. (2011). recuperado el 28 de agosto de 2020. http://static.ewg.org/reports/2011/cereals/pdf/2011-EWG-Cereals-Report.pdf

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.