Канелена вода с ябълка и лимон за отслабване

Тя съдържа ценни хранителни вещества и регулира нивото на кръвната захар.
Канелена вода с ябълка и лимон за отслабване
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Рецептата за канелена вода с ябълка и лимон изисква по-малко от 20 минути дневно за изпълнение и в отговор подобрява здравословното състояние. Ако до този момент не сте я пробвали, сега имате шанса да я опознаете.

Всеки знае, че този тип натурални средства самостоятелно не правят чудеса. Детоксикиращите диети са модерни в наши дни. Днешната напитка притежава всички свойства, характерни за тях, но не може сама по себе си да постигне желания резултат. Трябва да имате предвид някои неща.

Първо, тези натурални средства трябва винаги да са съпроводени от здравословен начин на живот. Препоръчително е да спазвате балансирана и разнообразна диета, както и да започнете да спортувате и да се движите активно.

Второ, трябва да бъдете постоянни. Добрите навици и натуралните средства сами по себе си не са достатъчни, за да свалите излишните килограми. Нуждаете се от упоритост и силна воля.

Трябва също така да помните, че метаболизмът на всеки човек е различен. Някои хора отслабват много по-бързо и лесно в сравнение с други.

Ключови са упоритостта и волята да подбирате по-здравословни храни.

Затова и искаме да ви окуражим да се грижите за себе си – открийте ценните полезни свойства на тази вкусна канелена вода с ябълка и лимон.

Ползите от канелена вода с ябълка и лимон

За рецептата са необходими няколко канелени пръчици, 1 зелена ябълка и лимонов сок. Това са изключително полезни съставки, а комбинирането им засилва общите ползи за здравето.

В следващите редове ще обясним всичко, което си струва да знаете за тази вкусна напитка.

Напитка, заредена с антиоксиданти

Лимонът, зелената ябълка и канелата защитават човека от оксидативно увреждане, което се дължи на действието на свободните радикали. Когато изпълните рецептата, получавате напитка, заредена с полифеноли, които са важни за здравето на сърцето.

 • Помнете, че антиоксидантите сами по себе си не стимулират отслабването.
 • Те правят друго – стимулират оптималното функциониране на тялото. Освен това защитават клетъчното здраве и се грижат за състоянието на черния дроб – орган, който е ключов за процеса на отслабване.
 • В допълнение към това трябва да споменем един любопитен факт: всички храни, които са богати на антиоксиданти, съдържат малко мазнини и калории.
Ябълка с канела

Канелена вода с ябълка и лимон срещу възпаленията

Храните с противовъзпалителни свойства могат да се борят със задържаните течности в тялото, предпазват от проблеми с бъбреците и сърцето и защитават от развитие на редица заболявания.

И канелата, и лимонът, притежават противовъзпалителни свойства. Освен това зареждат с витамини и минерали, които са важни за здравето на човека.

Регулира нивото на кръвната захар

Тази рецепта предлага редица ползи за човешкото тяло. Един от най-интересните ефекти е, че тя балансира нивото на кръвната захар.

 • Канелата е една от най-полезните храни, които защитават човека срещу метаболитен синдром и диабет тип II.
 • По-голямата част от въздействието й е върху храносмилателните ензими, които разграждат храната и позволяват на нутриентите да бъдат абсорбирани, регулирайки по този начин излишното количество захари.
 • Когато комбинирате канела и ябълки, можете да „уловите“ повече глюкоза и забавяте нейния ефект. Като резултат се подобрява здравословното състояние и се извайва фигурата.

Мазнините стават по-малко устойчиви

Още веднъж нека повторим, че канелената вода с ябълка и лимон сама по себе си няма да доведе до понижаване на телесното тегло.

Това, което прави, е да стимулира метаболизма. По този начин започват да се изгарят повече мазнини по-лесно, стига да следвате здравословен начин на живот.

 • Една от основните ползи на канелената вода е детоксикацията. Тази напитка оказва диуретичен и засищащ ефект. Тя стимулира храносмилателния процес и се грижи за здравето на сърцето.
 • Друг интересен факт е, че тя прави мазнините по-малко устойчиви – особено онези от тях, които се натрупват в областта на корема.
 • Нейното въздействие е толкова силно, че ако я консумирате в продължение на 15-20 дни, ще забележите прекрасните резултати, разбира се, ако я допълните със здравословна диета.
 • Зелената ябълка и конкретно нейните ензими, също спомагат за по-лесното елиминиране на мазнините.

В допълнение към тази лечебна канелена вода искаме да ви окуражим – не се колебайте да консумирате самостоятелно зелени ябълки поне 3 пъти седмично. Те са изключително полезни, тъй като съдържат пектин и фибри (в кората).

Как да приготвите канелена вода с ябълка и лимон

канелена вода с ябълка и лимон

Необходими продукти:

 • 1 л. вода
 • 2 зелени ябълки
 • 1-2 канелени пръчици (10 гр.)
 • Сокът от 1 лимон

Приготовление:

 • Както вече споменахме в самото начало, тази рецепта изисква не повече от 20 минути за приготвянето й.
 • За начало изберете 2 зелени ябълки, които са органични. Измийте ги внимателно и ги нарежете на резени. Не премахвайте кората. Оставете ябълките настрана.
 • Изстискайте сока от лимона и го добавете към литър вода.
 • Почти сте готови. Сега остава да добавите ябълките и канелените пръчици в лимонената вода.
 • Съхранявайте напитката в хладилник за няколко часа.
 • По желание можете да я оставите да престои една нощ. Така ябълката, канелата и лимоновият сок ще освободят по-добре полезните си свойства.

На следния ден консумирайте по малко от водата преди всяко основно хранене. Ще забележите колко добре ви кара да се чувствате.

Готови ли сте да опитате още днес?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Kawatra P, Rajagopalan R. Cinnamon: Mystic powers of a minute ingredient. Pharmacognosy Res. 2015;7(Suppl 1):S1–S6. doi:10.4103/0974-8490.157990
 • Gupta Jain S, Puri S, Misra A, Gulati S, Mani K. Effect of oral cinnamon intervention on metabolic profile and body composition of Asian Indians with metabolic syndrome: a randomized double -blind control trial. Lipids Health Dis. 2017;16(1):113. Published 2017 Jun 12. doi:10.1186/s12944-017-0504-8
 • Kwan HY, Wu J, Su T, et al. Cinnamon induces browning in subcutaneous adipocytes. Sci Rep. 2017;7(1):2447. Published 2017 May 26. doi:10.1038/s41598-017-02263-5
 • Mollazadeh H, Hosseinzadeh H. Cinnamon effects on metabolic syndrome: a review based on its mechanisms. Iran J Basic Med Sci. 2016;19(12):1258–1270. doi:10.22038/ijbms.2016.7906

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.