Невероятна терапия за отслабване с дафинов лист и канела

Освен за подобряване на храносмилането и предотвратяване на подуването, чаят от дафинов лист и канела засища толкова, че ще ви помогне да пропуснете някое от храненията за деня.
Невероятна терапия за отслабване с дафинов лист и канела
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

В днешната статия ще ви предложим една отлична терапия за отслабване, направена от дафинов лист и канела.

Това не е някакъв “чудодеен” лек, но е страхотен помощник в борбата с подкожните мазнини, които е толкова трудно да стопим.

Този натурален чай се прави с две фантастични съставки, които са с изцяло укрепващо действие. Въпреки това, трябва да запомните нещо важно: не прекалявайте с него.

Например, ако превишите препоръчителната доза дафинов лист, може да изпитате някои не толкова приятни странични ефекти.

Затова ключът се крие в баланса. Ако се храните здравословно и добавяте по чаша от този чай след всяко хранене, ще забележите страхотни подобрения.

Тази ароматна напитка може да бъде от голяма полза за храносмилането и цялостното здраве. Ще се чувствате по-добре и си заслужава да научите повече за нея.

Сега ще ви обясним на какво е способна тя.

Дафинов лист и канела, тази стара традиция

Възможно е някои от вас никога да не са чували за лавровото дърво, от което произлизат дафиновите листа. Този многогодишен храст притежава множество различни приложения и е особено популярен в средиземноморската кухня.

Напълно възможно е някои от читателите ни да не са запознати с лавровото дърво. Това е многогодишен храст с множество приложения, много популярен в Средиземноморието.

 • Гърците и римляните например, са използвали дафинов лист в своята традиционна кухня векове наред. Почитали са го най-вече заради положителния му ефект върху храносмилането, както и отхрачващата, подхранваща и дори лечебната му сила.
 • Всъщност, латинското му наименование “laurus” означава “награда или носещ награда” и изразява сила и добродетел.

Тук имаме растение, което е високо ценено в света на медицината, а когато се комбинира с чудесни подправки като канелата, се превръща в терапия, която си заслужава да опитате.

Сега ще обясним защо е добре да я включите в регулярното си меню.

Лек за храносмилането

дафинов лист

Както канелата, така и дафиновият лист се характеризират със своите антисептични, храносмилателни и диуретични свойства.

Нещо просто като пиенето на чаша от този чай веднага след хранене спомага за подобряването на храносмилането, като едновременно с това предотвратява появата на газове и киселини.

 • Същевременно ще ви предпази от инфекции на уринарния тракт. Тези две съставки ще позволят на тялото ви да се справи с бактерията ешерихия коли и гъбичките, известни като Candida albicans, причиняващи вагиналните инфекции.
 • Може би ви е любопитно да научите, че в азиатската култура, комбинацията от канела и дафинов лист присъства в много различни рецепти.

Те не са само вкусни, но също така притежават засищащ ефект, който ще ви предпази от огладняване между отделните хранения.

Чай с много хранителни свойства

канела

Както вече знаете, обикновено чаят не се слави с толкова богат хранителен състав. Това обаче не важи за този чай.

По естествен начин той балансира здравето и доброто ви настроение, за да можете всеки ден да давате всичко от себе си.

Освен, че е пречистващ, засищащ и подпомагащ храносмилането диуретик, той ще ви снабди и със следните съставки:

 • Витамини А, С и В-комплекс, включващ ниацин, рибофлавин, пиридоксин, пантотенова киселина и фолиева киселина.
 •  Минерали (калций, калий, манган, магнезий, мед, желязо, селен и цинк).

Тази терапия регулира метаболизма

Комбинирането на дафинов лист и канела е чудесно за регулирането на метаболизма.

Дафиновият лист например, не само че подпомага изхвърлянето на токсините, но също така редуцира нивата на пикочна киселина в организма и помага за контрола на кръвната захар.

 • Както лавровото дърво, така и канелата подобряват кръвообращението, грижат се за черния дроб и ускоряват метаболизма така, че мазнините се изгарят по-бързо.
 • Друг важен факт, който трябва да споменем е, че напитката е особено подходяща за диабетици.

Въпреки това, имайте предвид, че дафиновият лист не е подходящ за директна консумация: помнете, че трябва винаги да премахвате листата преди сервиране.

Как да извършите тази терапия от дафинов лист и канела

терапия с дафинов лист и канела

Съставки

 • 1 литър вода
 • 2 пръчици канела
 • 5 дафинови листа

Приготовление

И дафиновият лист, и канелата се продават във всеки магазин. Избирайте сушени листа и пръчици, не купувайте пресни. По този начин чаят ви ще има най-добър ефект.

 • Подготовката е много проста. Всичко, от което имате нужда е литър вода в подходящ съд. Щом водата заври можете да добавите дафиновите листа и канелата.
 • Оставете да покъкри 20 минути. След което отнемете от огъня и оставете да престои поне половин час.
 • Остава само да прецедите течността. Удачно е съхраняването и в стъклена бутилка за последваща консумация.
 • Приемайте течността през целия ден. Пийте по чаша сутрин на празен стомах, и след всяко хранене. Може да изпълнявате тази терапия от два до три пъти седмично за да видите как ще ви се отрази.

Ако се храните здравословно и правите малко упражнения, този чай ще ви помогне да отслабнете и да загубите няколко сантиметра от талията много по-лесно.

Струва си!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Batool S, Khera R. A, et al. Bay leaf. Medicinal Plants of South Asia. 2020: 63-74.
 • Bay leaf (herb). (n.d.). britannica.com/EBchecked/topic/56673/bay-leaf
 • Biglar M, Sufi H, et al. Screening of 20 Commonly Used Iranian Traditional Medicinal Plants Against Urease. Iranian Journal of Pharmaceutical Research. 2014. 13 (Suppl): 195-198. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3977070/#__ffn_sectitle
 • Fittall, K. Herbs that heal. Good Health. (2014). 80-81
  connection.ebscohost.com/c/articles/97507653/herbs-that-heal.
 • Kawatra P, Rajagopalan R, et al. Cinnamon; mystic powers of a minute ingredient. Pharmacognosy Research. Junio 2015. 7 (Suppl 1): S1-S6.
 •  Khan, A., Zaman, G., Anderson, R. Bay Leaves Improve Glucose and Lipid Profile of People with Type 2 Diabetes. 2008.
  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2613499/ – __abstractid549508title.
 • Kirkham S, Akilen R, et al. The potential of cinnamon to reduce blood glucose levels in patients with type 2 diabetes and insulin resistance. Diabetes, Obesity and Metabolism. Diciembre 2009. 11 (12): 1100-13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19930003.
 • National Center for Complementary and Integrative Medicine. Cinnamon. Mayo 2020.
 • Rao P. V, Gn S. H. Cinnamon: A Multifaceted Medicinal Plant. Evidence based Complementary and Alternative Medicine. 2014: 642942. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.