Страдате от ревматоиден артрит? Включете тези 6 храни в закуската

Бананите, горските плодове и кивито са част от тях, вижте как ще ви помогнат
Страдате от ревматоиден артрит? Включете тези 6 храни в закуската

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Заболяването ревматоиден артрит е хронично и болезнено състояние, характеризиращо се с отслабване на ставите и техните съединителни тъкани.

Това е едно от автоимунните възпалителни заболявания, които оказват влияние върху качеството на живот на страдащите от него.

Тези, които страдат от това състояние, често се чувстват схванати и изпитват болки в ставите, които ограничават способността им да се движат. Това състояние също причинява деформации, когато става по-сериозно.

Въпреки че се развива по различни начини и в различни места на тялото за всеки човек, повечето хора трябва да се справят с повтарящи се болки, дължащи се на възпалението.

За щастие много от тези реакции могат да бъдат смекчени. Това е благодарение на свойствата на някои храни, които подобряват ефектите от лечението на ревматоиден артрит.

В това отношение е добре да знаете, че можете да добавите някои важни източници на хранителни вещества към закуската си, които ще помогнат в борбата с това състояние.

Искаме да разкрием 6-те най-добри храни, които може да ядете, за да си помогнете при това състояние.

Пробвайте ги и вие!

1. Горски плодове при ревматоиден артрит

при ревматоиден артрит консумирайте горски плодове

Вижте още: Сушените плодове укрепват костите и се справят с умората

Повечето плодове са полезни за пациентите с ревматоиден артрит, но сред най-препоръчителните са червените горски плодове, които заслужават специално внимание.

Този вид плодове е един от основните източници на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Те помагат за облекчаване на симптомите на това състояние, след като тялото ги абсорбира.

Високото съдържание на витамин С спомага за подобряване на синтеза на колаген, за да се постигнат по-здрави връзки и сухожилия.

Плодовете съдържат също антоцианини и каротеноиди – две мощни лекарствени вещества, които контролират нивото на възпаление, причинено от свободните радикали.

Уверете се, че консумирате следните плодове по време на закуската:

  • ягоди
  • череши
  • къпини
  • боровинки
  • грозде
  • сливи

2. Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са силно препоръчителни за хора, които се борят със симптомите на ревматоиден артрит.

Тези естествени източници на комплексни въглехидрати и фибри са страхотни съюзници в борбата с възпалението. Това ще успокои болката и ще се отървете от чувството за схващане.

Освен това те имат храносмилателни и детоксикиращи свойства, които в действителност спомагат за облекчаване на токсините, които се задържат в дебелото черво.

Техните високи нива на селен помагат да се контролират възпалителните дисбаланси и от своя страна помагат за регулирането на телесните течности.

3. Ленено семе

при ревматоиден артрит консумирайте ленено семе

Лененото семе става популярно в световен мащаб като здравословна добавка за отслабване, удължаване на чувството за ситост и подобряване на сърдечните функции.

Други важни ползи, за които е добре да знаете е, че лененото семе също е много полезно за хора с възпалителни заболявания като артрит.

Това се дължи на високото съдържание на витамин Е и омега-3 мастни киселини. Усвояването на последното хранително вещество оказва противовъзпалително действие върху ставите.

В допълнение съдържанието на диетични фибри помага за подобряване абсорбцията на течности и създаване на натурален гел, който помага за придаване на естествена смазка на ставите.

  • Не се колебайте да добавяте ленено семе в сладкиши, бисквитки и други здравословни закуски. Няма дори да го забележите!

4. Сок от киви

Натуралният сок от киви предоставя на организма значителни количества витамин С, мощен антиоксидант. Витамин С е от решаващо значение за защита на колагена, който поддържа хрущяла в добро състояние.

Това хранително вещество насърчава прочистването на кръвта и също така премахва излишните токсини като пикочна киселина.

Трябва също да знаете, че сокът от киви съдържа големи количества диетични фибри, ключово хранително вещество за добро метаболитно и храносмилателно здраве.

5. Зехтин екстра върджин

при ревматоиден артрит консумирайте зехтин

Въпреки че много хора предпочитат да консумират зехтин по всяко време на деня, добре е да знаете, че здравословните мазнини, които съдържа, са много полезни, когато се приемат по време на първото хранене сутрин.

Яденето му за закуска, самостоятелно или с хляб или шейкове дава на тялото много омега-3 мастни киселини и антиоксиданти. Когато се абсорбират в организма, омега-3 подпомагат контрола на възпалението.

В допълнение към това е чудесен източник на енергия за организма. Също така зехтинът поддържа метаболитната функция след приемането му.

6. Банани

Бананите са засищащ и енергиен плод, който помага на тялото да бъде сито и активно през целия ден, когато се консумира по време на закуска.

Нещо повече, тяхната висока концентрация на калий, магнезий и други важни минерали ги прави чудесен съюзник на страдащите от артрит. Това е така, защото помагат за регулиране на възпалението и елиминиране задържането на течности в тялото.

Лечението на ревматоиден артрит трябва да се приравни с други здравословни навици. Въпреки това, добре е да се имат предвид тези храни, за да се запазят симптомите под контрол.

Включете ги в закуската си и ще откриете колко са полезни за поддържане на вашето благосъстояние.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.