5 основни стъпки за извайване на талията до месец

Безсмислено е да започвате строга диета, когато искате да намалите обиколката на тази част от тялото.
5 основни стъпки за извайване на талията до месец
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Elena Martínez Blasco

Последна актуализация: 11 август, 2023

За да оформите талията, трябва да знаете, че когато качвате килограми, излишните мазнини не винаги се натрупват в едни и същи части на тялото. Този процес се определя от фактори като гени, хранителни навици, спортуване и хормонални промени. В днешната статия ще споделим 5 основни стъпки за извайване на талията в рамките на месец. Те ще спомогнат за подобряване на общото здравословно състояние.

Извайване на талията, докато се грижите за себе си

Безсмислено е да започвате строга диета, когато искате да акцентирате върху талията. Освен това, ако сте предразположени към натрупване на мазнини в коремната област, ще провокирате стопяването на мазнините в другите части на тялото, а упоритото дебело коремче ще остане.

Именно поради това е важно да следвате няколко основни стъпки. Когато установите възможните причини за проблема, не само ще оформите талията, но и ще подобрите общото си здравословно състояние. Като резултат ще се почувствате по-леки и заредени с енергия и жизненост.

Извайване на талията
  1. Режим на хранене 80%

Този режим на хранене означава, че трябва да свикнете да се храните така, че накрая на всяко хранене да не се чувствате напълно сити. Трябва да сте леко гладни.

Идеалното състояние, което трябва да постигнете, е да не се чувствате гладни, но да можете да продължите да се храните – например да нямате проблем с консумацията и на десерт.

За да постигнете това, трябва да се научите да се храните правилно, да дъвчете храната внимателно, да се отпускате и да не бързате, когато се храните. Освен това е препоръчително да седите и около вас да няма разсейващи елементи.

Когато се храните по този начин, ще усетите ситост по-бързо и ще избегнете преяждане или желание да приемете повече храна.

Режимът на хранене 80% спомага за прогресивно понижаване на обиколката на талията, предпазва от възпаления, носи усещане за лекота и освен това по-рядко ще ви се доспива след хранене.

  1. Консумирайте повече протеини и полезни мазнини

Когато искате да отслабнете и да намалите размера на дрехите, обикновено се замисляте за понижаване на приеманите калории и дори решавате да ядете само салати.

Много изследвания сочат, че нискокалоричните диети са нездравословни. Често те водят до йо-йо ефект, което означава, че положените усилия ще отидат напразно.

Консумацията на протеини спомага за извайване на талията, но трябва да проявите внимание и тук.

Винаги избирайте протеини от растителни източници – бобови култури, ядки, авокадо. Можете да консумирате още яйца, сирене и риба. Опитайте се да намалите количеството на месото, особено говеждото.

Препоръчваме да консумирате малко протеини на всяко хранене.

Здравословните мазнини ускоряват метаболизма и стимулират процеса на отслабване. Затова се уверете, че в менюто присъстват: растителни масла, които са студенопресовани, масло от авокадо или от ядки и семена.

Повече протеини за извайване на талията
  1. Не се заседявайте за повече от 45 минути

Заседналият начин на живот прави човека дебел, особено в областта на кръста. Седенето с часове допринася за повишаване на килограмите в тази деликатна зона на тялото. Освен това е доказано, че се отразява негативно в дългосрочен план.

За да избегнете това, нагласете аларма на всеки 45 минути, за да ви подсеща да ставате от стола и да изпълнявате няколко упражнения или просто да се пораздвижите.

Горещо препоръчваме да включите в режима си тренировки със средна интензивност поне 2 пъти седмично. Целта е да раздвижите цялото тяло.

Не без значение е да поддържате добра стойка, тъй като, ако лумбалната зона се отпусне, тя може да провокира увеличаване на обиколката на талията.

  1. Правете масажи в зоната на талията

В някои случаи влошената циркулация на кръвта или лимфният дренаж може да окажат негативно въздействие върху областта на корема. Редовните масажи са полезни и могат да допринесат за извайване на талията.

Можете да изпълнявате масажи на сухо или с помощта на масла и лосиони.

По желание използвайте няколко капки етерично масло от лимон или розмарин. Те елиминират мазнините и подобряват циркулацията на кръвта, увеличавайки ефекта от масажа.

Маските от глина са друго ефикасно средство, което можете да използвате през деня или през нощта.

Масаж за извайване на талията
  1. Регулирайте хормоните

Жените, които са в период на менопауза, страдат от повишаване на количеството на мазнините в коремната област. Този проблем може да бъде усетен от жени на всяка възраст, дори ако се хранят здравословно и тренират активно.

Познати са няколко природни продукта, които спомагат за регулиране на хормоните в човешкото тяло:


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Martines RM., Machado PR., Neri DA., Levy RB., et al., Association between watching TV whilst eating and children’s consumption of ultraprocessed foods in United Kingdom. Matern Child Nutr, 2019.
  • Kroeger CM., Hoddy KK., Varady KA., Impact of weigth regain on metabolic disease risk: a review of human trials. J Obes, 2014.
  • Wewege M., Berg R., Ward RE., Keech A., The effects of high intensity interval training vs moderate intensity continuous training on body composition in overweight and obese adults: a systematic review and meta analysis. Obes Rev, 2017. 18 (6): 635-646.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.