5 храни, които намаляват апетита за сладко

Някои са сладки, тъй като съдържат здравословни захари, а други - тъй като съдържат съставки, които се характеризират със сладък аромат. Всички те категорично притежават способността да заситят апетита за сладко.
5 храни, които намаляват апетита за сладко

Последна актуализация: 18 януари, 2019

Една от най-честите причини за трупането на излишни килограми е импулсивното хранене. То ни кара да ядем неконтролируемо всякакви видове нездравословни храни, богати на брашно и нискокачествени мазнини. Важно да знаете е, че до голяма степен те не снабдяват тялото с никакви хранителни вещества и се натрупват в онези зони от тялото, които са предразположени към концентриране на мазнини. В днешната статия ще представим списък от няколко храни, които помагат в борбата с импулсивната потребност от консумация на нездравословни храни и водят до намаляване на апетита за сладко.

Здравословна сладост

Тайната на всяка една храна, която ще споменем в следващите редове, е, че тя съдържа естествена сладост. Някои са сладки, тъй като съдържат здравословни захари, а други – тъй като съдържат съставки, които се характеризират със сладък аромат. Всички те категорично притежават способността да заситят апетита за сладко.

Нивото на глюкозата в организма варира постоянно. Поради това в определени моменти е възможно да изпитате силна потребност от консумацията на захар. Лесто е да направите ежедневното си меню по-здравословно, ако замените обичайните заподозрени, например бисквитите, с някоя от следните храни:

Канела

Тази удивителна подправка често се използва като основа на средства за лечение на диабет тип 2, намаляване на нивото на кръвната захар и забавяне на процеса на изпразване на стомаха. По този начин канелата понижава апетита за сладко, който често се проявява след хранене. Тогава много силно ни се приисква да изядем нещо захарно.

Как да консумирате канелата?

Тя може да бъде приложена по няколко начина. Препоръчваме да използвате цейлонска канела, защото е по-полезна. Консумирайте я:

  • Като я включите във всякакъв вид сладки и десерти: кексове, палачинки, сладолед и т.н.
  • Като чай след хранене.
  • В съчетание с мед на празен стомах.
Консумирайте канела за да намалите апетита за сладко.

Тиква за контролиране на апетита за сладко

Тиквата е богата на въглехидрати, освен това съдържа много фибри, които се усвояват от тялото бавно. По този начин консумацита на тиква води до балансирани и равномерни нива на захарта в кръвта.

Важно е да знаете, че хората, които употребяват неумерено захар, са предразположени към стомашни паразитиТези паразити допринасят за по-силния апетит за сладки храни, тъй като се хранят със захар. Ако сте изправени пред подобен проблем, препоръчваме да консумирате тиквени семки. Те представляват старо и доказано средство за борба с паразитите.

Как да консумирате тиквата?

Можете да приемате тиквени семки както печени, така и сурови. Отлично се съчетават с ежедневната салата от зеленчуци. В допълнение, можете да приготвяте тиква у дома. От нея се получават прекрасни супи и кремове.

Благодарение на естествената сладост на тиквата тя ще засити апетита ви. Можете да я нарежете на малки ленти. Поръсете ги с канела и ги опечете. Рецептата е проста, но много вкусна.

Супата от тиква намалява апетита за сладко.

Моркови

Морковите съдържат сложни въглехидрати, които трябва да бъдат преработени, за да се превърнат в захари. Подобно на тиквата те се абсорбират постепенно и не провокират засилване на апетита за сладко.

Как да консумирате морковите?

По възможност ги яжте сурови. Най-ефикасният начин е, ако разполагате с блендер. Тогава пригответе сок от тях в комбинация с ябълка.

Можете също така да рендосате моркова и да го добавяте към различни ястия – супи, салати и дори сандвичи.

Сладък картоф

В наши дни познаваме много видове сладки картофи, които се характеризират с лек сладък аромат. Сладкият картоф е богат на естествени захари, но това не трябва да ви притеснява, тъй като захарното им съдържание е компенсирано от изобилие от фибри. Фибрите в състава на този картоф представляват пектин – той забавя абсорбирането на захарите.

Как да консумирате сладкия картоф?

Сладкият картоф е изключително засищащ продукт. Не ви препоръчваме да го консумирате следобедно време – по-добре изберете сутринта или по обед. Можете да го сварите или приготвите на пара подобно на обикновените картофи.

Стевия

През последните години това растение от Парагвай печели все по-голяма популярност заради сладостта си, а също така заради полезните свойства за здравето на човека. Стевията може да регулира нивото на глюкозата в кръвта подобно на канелата. Тя съдържа 0 (нула) калории – това я прави отлично средство за борба с апетита за сладко. Няма да изпитате потребност от консумацията на друга захар, когато разполагате със стевия наблизо.

Как да консумирате стевията?

Можете да използвате растението за подслаждане на чайове, лимонади и всякакви други напитки по ваш избор.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hamilton, J., Fawson, S., May, J., Andrade, J., & Kavanagh, D. J. (2013). Brief guided imagery and body scanning interventions reduce food cravings. Appetite71, 158-162.
  • Hunt, D. (1987). No more cravings. Warner Books.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.