Ключът към перфектния плосък корем

План за действие, в който всяко едно усилие ще води до резултат.
Ключът към перфектния плосък корем
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Кой не иска да има перфектния плосък корем с идеално оформени мускули? Той обаче изисква постоянни усилия и серия от локализирани упражнения, които трябва да изпълняваме често.

Онези от вас, които вече се борят за оформянето на перфектния плосък корем, със сигурност имам моменти на смут и тревоги. Тогава се чудите дали някога ще постигнете своята мечта. Защо усещате колебание?

Всеки е способен да развие перфектните мускули на корема. За целта е необходимо да знаете как се постигат. Онези, които се провалят в опитите си, често не знаят как да създадат своята тренировъчна програма. Това предопределя и отказването им в даден момент.

Когато искате да оформите тази част от тялото си, трябва да бъдете добре осведомени, преди да започнете. Поради тази причина искаме да споделим с вас ключовите стъпки, които ще ви изведат на финала.

Изгорете мазнините, за да се радвате на перфектния плосък корем

изгорете мазнините за перфектния плосък корем

Една от причините, поради които мускулите на корема не се появяват, се дължи на натрупаните мазнини в тази част на тялото. Те ги покриват.

Ако излишните мазнини не бъдат елиминирани, хиляди повторения на едно и също локално упражнение ще бъдат напразни.

За да елиминирате успешно излишните килограми и мазнини, трябва да включите в режима интензивни кардио упражнения. Препоръчително е също така да намалите количеството на приеманите калории ежедневно.

Бъдете постоянни

Коремът е част от тялото, която е предразположена към натрупване на мазнини. Щом това се случи, трудно можете да ги елиминирате.

За да имате плосък корем с добре оформени мускули, трябва да проявите постоянство и да елиминирате всяко едно препятствие по пътя си, както и всяко едно изкушение.

Допълнете програмата от упражнения с балансирана диета и бъдете по-дисциплинирани в избрания начин на живот.

Тренирайте максимум 4 дни в седмицата за перфектния плосък корем

коремни преси за перфектния плосък корем

Погрешно е да тренирате корема 7 дни в седмицата, особено когато тялото не е свикнало на такъв тип физическо натоварване.

Претоварването на коремните мускули води до хронична умора и накрая просто се отказвате. Препоръчително е да тренирате 3-4 пъти седмично. В другите дни изпълнявайте упражнения, тонизиращи други части на тялото.

Запомнете, че цялостната тренировка е доста полезна. Тя води до натрупване на мускулна маса и добър тонус.

Разнообразявайте упражненията

Класическо упражнение за плосък корем са коремните преси. Те са основата, когато създавате тренировъчен режим. Истината е, че те не са единственото упражнение, което е ефикасно, когато тренирате тази част на тялото.

За да оформите мускулите трябва да задействате различни мускулни групи.

Само с коремни преси (лежейки по гръб и повдигайте торса) няма да тренирате достатъчно ефикасно долните и косите коремни мускули. Така усилията ви ще постигнат минимален резултат.

упражнението планк за перфектния плосък корем

За оптимални резултати включете в режима си упражнението планк:

 • Легнете по корем, повдигнете тялото, опирайки се върху пръстите на краката и лактите. Поддържайте корпуса изправен.
 • Стегнете мускулите на корема за 30 секунди.
 • Можете да изпълнявате това упражнение и в странично положение на тялото.

Препоръчваме ви да прочетете и: Упражнението планк развива цялото тяло

Можете също така да:

 • Изпълнявате други упражнения за плосък корем.
 • Карате колело.
 • Повдигате краката.
 • Вдигате дъмпели встрани.
 • Изпълнявате упражнения с медицинска топка.

Увеличете интензивността

Стартирането на тренировъчен режим за корема не е лесно. То изисква време, в което тялото да се адаптира и да подобри своята издръжливост.

Препоръчително е да започнете с по-лека програма, тъй като не бива да претоварвате тялото или да създавате излишно напрежение. Когато мускулите станат по-издръжливи, важно е да увеличите интензивността. Ключът към успеха е да продължите да изпълнява упражненията по правилния начин.

Трябва да се научите и как да стимулирате мускулите с различен тип упражнения с различна интензивност.

Хранене

здравословно хранене за перфектния плосък корем

Не можем да си позволим да не споменем и храненето. Независимо колко интензивно тренирате, ако не подобрите хранителното си меню, няма да постигнете поставените цели.

Имайте в предвид следното:

 • Елиминирайте нездравословните мазнини от менюто.
 • Опитайте се да намалите количеството на консумираните въглехидрати.
 • Нека менюто се състои предимно от плодове, зеленчуци, протеини, вода и зърнени храни.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.