Лечебни средства с розмарин за кръвообращението

28.06.2016
Чаят от листа е един от най-лесните и евтини начини да подобрите здравето си, извличайки ценните свойства на билката

Растението розмарин представлява прекрасна билка с многобройни ползи за здравето: за храносмилането, кръвообращението, като мощно антиоксидантно средство и с цел зареждане с енергия.

В днешната статия ще обърнем внимание на ценните свойства на розмарина, както и на няколко начина, по които можете да го приготвяте и консумирате – под формата на чайове, есенциални масла, розмаринов мед, като подправка и др.

Свойствата на розмарина

Розмаринът (Rosmarinus officinalis) притежава следните свойства, когато става дума за здравето на човека:

  • Стимулира кръвообращението.
  • Представлява мощен антиоксидант.
  • Подобрява храносмилането и се бори с подуването, газовете и излишната секреция на стомашни киселини.
  • Редуцира мускулните спазми, както и съпровождащите ги симптоми (мигрена, задържане на течности и др.).
  • Подпомага функцията на черния дроб и жлъчката. Това го прави отлично средство при жълтеница (пожълтяване на кожата).
  • Лекува анемия, тъй като съдържа много желязо.
  • Понижава нивото на лошия холестерол.
  • Забавя развитието на дегенеративните заболявания.
  • Помага при случаи на хранително отравяне.
Розмарин

Чай от розмарин

Чаят от листа розмарин е един от най-лесните и евтини начини да подобрите здравето си, извличайки ценните свойства на билката.

Препоръчително е да консумирате чая от розмарин след хранене, с цел подобряване на храносмилането.

Начин на приготовление:

  • Кипнете 200 мл. вода. Добавете 1 чаена лъжица сушени листа розмарин. Варете в продължение на 3 минути.
  • Изключете котлона. Покрийте съда и оставете чая да се запари за още 5 минути.
  • Прецедете течността. Можете да консумирате чая.

Вижте още: Открийте невероятните приложения и качества на розмарина

Алкохол с розмарин

Алкохолът с розмарин е древно натурално средство, което може да бъде използвано за охлаждащ масаж с цел облекчаване на възпаление, провокиращо спазми или скованост, като едновременно с това се стимулира оптималното кръвообращение (разширени вени, тежест в краката, целулит и др.)

Начин на приготовление:

  • Необходим е стъклен съд, който се затваря добре.
  • Напълнете го със стръкчета розмарин, за предпочитане току-що откъснати. Най-доброто време за приготвяне на алкохола с розмарин е, когато билката цъфти.
  • Напълнете съда с алкохол за разтривки 96% (можете да го закупите в аптеките).
  • Затворете съда. Оставете сместа да престои така 15 дни на хладно и тъмно място.
  • Раздрусвайте го за кратко веднъж дневно.
  • След като 15 дни минат, прецедете течността и я съхранявайте в добре затварящ се тъмен стъклен съд на хладно и тъмно място.
Масло с розмарин

Етерично масло от розмарин за коса

Етеричните масла представляват евтин начин да разполагате винаги с розмарин под ръка.

Етеричното масло от розмарин е полезно за косата, тъй като подобрява кръвообращението на скалпа и я предпазва от падане.

За да използвате маслото, необходими са няколко капки – добавете ги към обичайния шампоан, който използвате, след това измийте косата.

Ако пожелаете, можете да смесите малко кокосово масло с няколко капки етерично масло от розмарин. Използвайте сместа, като я втриете в скалпа с масажни движения. Оставете да действа 30 минути. Измийте косата, както обикновено.

Прочетете и: 5 рецепти с розмарин за красива коса

Розмаринов мед

Розмариновият мед се произвежда, когато пчелите опрашат цветовете на билката.

Суровият, непреработен мед е най-добър за консумация от хората. Той обикновено има гъста текстура, а цветът му е чист, без следи от мътност. 

Розмариновият мед комбинира лечебните свойства на двата продукта. Това го прави изключително ефикасно натурално средство за:

  • Извеждане на секрети
  • Подпомагане на храносмилането
  • Обновяване на тялото
  • Успокояване на симптомите на ревматоидния артрит
  • Регулиране на нервната система
  • Справяне с респираторни заболявания
  • Стимулиране на имунната система
  • Отпускане на ума
Мед

Употреба в кухнята

Розмаринът е често използвана подправка в Средиземноморската кухня. Той представлява отлично допълнение към вдъхновените от Италия ястия. Придава на храната специфичен аромат и вкус. Идеален е за хлябове, фокачи и др.

Един начин винаги да имате на разположение розмарин е като смесите стръкове от свежата билка със зехтин. Можете да добавите чесън и други подправки по желание. Съхранявайте получената смес в добре затворен съд. Така ароматите ще се запазят по-дълго време.

Розмаринът има доста интензивен аромат, затова е препоръчително да го използвате в малки количества.

  • Erkan, N., Ayranci, G., & Ayranci, E. (2008). Antioxidant activities of rosemary (Rosmarinus Officinalis L.) extract, blackseed (Nigella sativa L.) essential oil, carnosic acid, rosmarinic acid and sesamol. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.01.058
  • Frankel, E. N., Huang, S. W., Aeschbach, R., & Prior, E. (1996). Antioxidant Activity of a Rosemary Extract and Its Constituents, Carnosic Acid, Carnosol, and Rosmarinic Acid, in Bulk Oil and Oil-in-Water Emulsion. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf950374p
  • Moreno, S., Scheyer, T., Romano, C. S., & Vojnov, A. A. (2006). Antioxidant and antimicrobial activities of rosemary extracts linked to their polyphenol composition. Free Radical Research. https://doi.org/10.1080/10715760500473834