5 начина за елиминиране на задържаните в организма течности

Един от начините е да намалите количеството сол, което добавяте към храната си, както и да ограничите консумацията на преработени храни, които обикновено съдържат много сол и предизвикват задържане на течности.
5 начина за елиминиране на задържаните в организма течности
Nelton Abdon Ramos Rojas

Написано и проверено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Последна актуализация: 19 октомври, 2022

Знаете ли, че съществуват много начини за премахване на задържаните в организма течности?

Телата ни представляват сложни организми, съставени от няколко взаимосвързани системи, които се нуждаят от подходящо третиране и добра поддръжка, за да работят в хармония. Ако не полагаме достатъчно грижи за тялото си, рискът от поява на различни проблеми ще бъде неминуемо по-висок.

Такъв е случаят и със задържането на течности, което представлява много често срещано и неприятно неразположение.

Задържането на течности може да повлияе на качеството ви на живот за дълги периоди от време. И тъй като често е индикатор за наличие на друг проблем, е важно да потърсите мнение от специалист възможно най-скоро.

Какво представлява задържането на течности?

Елиминиране на задържаните течности

Както подсказва наименованието, задържането на течности, или едема, се случва при натрупване на течности в различни части от тялото.

Като цяло се дължи на недоброто оттичане на течностите от тъканите на тялото.

Най-често засегнатите от него части на тялото са краката и коремът.

Когато всичко в организма функционира както трябва, лимфната система отговаря за отстраняването на излишните течности от тъканите, така че да не се натрупват там. Ако обаче лимфната система е претоварена по някаква причина, тя няма да може да се справи с количеството течности, намиращи се в тъканите.

Какви са причините за задържане на течности?

Има няколко възможни причини, свързани с появата на едема. Най-често срещаните са следните:

По принцип тези проблеми са придружени от някои специфични симптоми. Чувството за тежест и болка в крайниците, както и появата на възпаление, са сред най-честите признаци.

Премахване на задържаните течности

Има някои неща, които може да направите и които са доказали своята ефикасност в справянето с този проблем. Тук ще разгледаме най-подходящите сред тях.

Ако имате симптоми за задържане на течности, не страдайте тихомълком – започнете да прилагате тези съвети незабавно, за да облекчите проблема!

1. Консумирайте много диуретични храни

 Диуретичните храни ви помагат да премахнете задържаните течности

Диуретичните храни ви помагат да премахнете излишната вода, която се натрупва в организма. По тази причина те са голям съюзник в борбата със задържането на течности и други токсични вещества.

Също така тези храни се срещат често в диетите, изготвени за отслабване по здравословен и контролиран начин.

За да увеличите приема си на диуретични храни, трябва просто да повишите консумацията си на следните продукти:

2. Спазвайте здравословна диета

Тук не става дума само за консумация на диуретични храни. Ефикасното третиране на проблема означава пълна промяна на представата ни за храната и за какво служи тя.

Изготвянето и спазването на здравословна диета е от основно значение за доброто състояние на цялото тяло. В идеалния случай диетата трябва да се основава на консумацията на плодове, зеленчуци, риба и някои пълнозърнести храни.

Освен това е важно не само с какво се храним, а и как се храним. Диетолозите съветват да разделяме храната си на 6 порции, равномерно разпределени през целия ден. Като следваме този модел, ще можем да се храним по-спокойно и няма да бъдем измъчвани от апетита или постоянното желание да се натъпчем.

3. Избягвайте богатите на натрий храни

Избягвайте богатите на натрий храни, за да премахнете задържаните течности

Друг основен съвет относно хранителните ви навици, който ще ви помогне да премахнете или поне да намалите задържаните течности, е да избягвате консумацията на храни, богати на натрий.

Когато говорим за компоненти с високо съдържание на натрий, най-явният от тях несъмнено е солта. За съжаление, солта често се използва в прекомерни количества за подправяне на ястията, а освен това се съдържа в големи дози и в преработените храни.

Именно затова понякога е трудно да избягвате прекомерния прием на натрий, независимо колко много го искате.

Ако и при вас е така, изпробвайте различни начини за овкусяване на ястията си, като например може да експериментирате с нови подправки.

Ако този вариант не ви допада, може поне да се опитате да намалите приема си на сол за здравето на цялото си тяло, както и за да редуцирате симптомите на задържането на течности.

4. Пийте вода

Това може и да ви звучи противоречиво. Целта ни е да премахнем задържаните течности, които се натрупват в организма, но в действителност пиенето на вода подпомага този процес.

Пиенето на достатъчно вода стимулира функционирането на пикочната система и бъбреците. Освен това допринася за елиминирането на токсините и другите вредни вещества от телата ни.

Трябва да пиете поне 5 или 6 чаши вода на ден.

5. Тренирайте

Тренирайте, за да премахнете задържаните течности

Вероятно знаете, че физическите упражнения допринасят за доброто здравословно състояние на цялото тяло. В случай на задържане на течности тренировките не просто тонизират мускулите и противодействат на все по-заседналия ни начин на живот, но и спомагат за отстраняването на задържаните течности и   различни видове вредни вещества и чрез потта.

  • Най-добрите за тази цел тренировки, над които да съсредоточите вниманието си, са тези, които се основават на аеробните упражнения. Те водят до обилно изпотяване, което от своя страна спомага за постепенното премахване на излишните течности от тъканите.

Обмислете възможността да започнете да спортувате. Повечето спортове – независимо дали тенис, футбол или зумба – включват високо интензивни аеробни движения.

Най-ефикасните сред тях са колоезденето, плуването и леката атлетика. Освен това те могат да ви помогнат да отслабнете по бърз и здравословен начин.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Kleiner, S. M. (1999). Water: An essential but overlooked nutrient. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/S0002-8223(99)00048-6
  • Yi, B., Titze, J., Rykova, M., Feuerecker, M., Vassilieva, G., Nichiporuk, I., … Choukèr, A. (2015). Effects of dietary salt levels on monocytic cells and immune responses in healthy human subjects: A longitudinal study. Translational Research. https://doi.org/10.1016/j.trsl.2014.11.007
  • Mayo Clinic Staff. (2014, November 25). Water retention: Relieve this premenstrual symptom
    mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/water-retention/art-20044983
  • Mayo Clinic. Sodio: cómo controlar la costumbre de agregar sal. Noviembre 2021.
  • Liver F. A, Vergutz Menetrier J, et al. Cellular and molecular mechanisms of diuretic plants: an overview. Current Pharmaceutical Design. 2017. 23 (8): 1247-1252.
  • Wright C. I, Van-Buren L, et al. Herbal medicines as diuretics: a review of the scientific evidence. Journal of Ethnopharmacology. Octubre 2007. 114 (1): 1-31.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.