Открийте невероятните предимства на зумбата

Освен че ще получите по-правилна стойка и по-голяма издръжливост, ще забележите как самочувствието и концентрацията ви нарастват. Готови ли сте да опитате и вие?
Открийте невероятните предимства на зумбата

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Зумбата е групова кардио тренировка основана на танци.

Говорим често за значението на редовните упражнения на нашия сайт, за да ви помогнем да поддържате стабилна тегло и да увеличите имунитета си срещу сериозни заболявания.

Независимо от възрастта, пола или нивото във фитнеса, зумбата е страхотен начин да тренирате цялото тяло. Представлява комбинация от  холистични упражнения, които ще ви помогнат да постигнете по-добра стойка, придават по-голяма гъвкавост, ускоряват метаболизма и ви правят по-стегнати и по-силни.

Както можете да видите, ползите от зумба са невероятни. Открийте подробностите по-долу и се запишете в най-близката зала, където може да ходите да я практикувате възможно най-скоро.

Ще видите колко е забавно!

Зумбата – танц и спорт, който е бърз и достъпен

Зумбата - танц и спорт, който е бърз и достъпен

През последното десетилетие зумбата се превърна във върха на модата на упражненията. И въпреки че има много други спортове, все още е супер лесно да се намери място за практикуване на зумба.

Освен това, не е нужно да се притеснявате твърде много за цената. Класовете са много достъпни и няма да се отразят на портфейла ви. Освен това, тъй като не се нуждаете от специално оборудване, няма да имате никакви други разходи.

Единственото нещо, от което се нуждаете е:

  • Спортни дрехи: Единствената препоръка, която имаме за подходящо облекло, е да изберете дрехи, изработени от памук или друга дишаща тъкан. Ще се потите много и последното, което искате, е да се чувствате неудобно след тренировка!
  • Кецове: Намирането на добри спортни обувки е ключова част от установяването на рутинни упражнения. Носете чифт, който е удобен и който сте носели преди. Много лоша идея е да носите нови спортни обувки по време на самия клас, защото може да се окажете с болезнени или дори мазолести крака накрая.
  • Бутилка вода.

Трябва само да практикувате час или час и половина зумба на седмица или на ден.

Зумбата помага да изгаряте калории и мазнини

Зумбата помага да изгаряте калории и мазнини

Това е активност, която комбинира аеробни упражнения и тренировка за устойчивост, двете основни неща, които ви помагат да поддържате форма.

Чрез вариране между контролирани движения и бързи, високо интензивни сърдечно-съдови упражнения ще можете да увеличите метаболизма си. Това упражнение помага да изгаряте между 300 и 600 калории на час, в зависимост от вашата скорост и количеството усилия, които влагате.

Увеличете издръжливостта си

Правенето на упражнения, основаващи се на продължителни, повтарящи се движения може да бъде предизвикателство. В същото време, спирането често няма да ви помогне много, ако се опитвате да увеличите своята издръжливост.

Продължителното упражнение като това, което ще направите по време на клас зумба ще увеличи издръжливостта на тялото ви за кратко време. Само за няколко седмици ще започнете да забелязвате ползите.

Подобрете стойката си и станете по-гъвкави

Като част от практикуването на зумба, вие ще правите упражнения, които рядко се срещат при други видове упражнения. Нещо повече, ще научите комбинация от движения от самба, салса, меренге и мамбо.

Тази комбинация означава, че работите едновременно с различни мускулни групи.

И докато всичко това се случва, вашите стави се адаптират към необичайните движения и разтягане, което ще помогне да намалите напрежението и да увеличите обхвата на движения.

Увеличете самоувереността си

В сравнение с други тренировъчни практики, зумба прави повече, за да увеличи самоувереността ви в социалните ситуации. Това е благодарение на факта, че докато продължавате да тренирате, подобрявате драматично вашата координация и вашите танцови движения!

Нещо повече, колкото по-дълго тренирате, толкова по-забавно ще се чувствате и по-голяма самоувереност ще имате с другите хора във вашия клас по зумба.

Всеки път, когато тренирате, ще се почувствате още по-уверени в собственото си тяло и още по-развълнувани за следващия клас.

И това не е всичко: усещането за засилена самоувереност ще остане с вас и ще се чувствате способни да общувате много по-лесно с хората около вас.

Подобрете координацията си

С възрастта способността да координирате тялото си правилно започва да намалява значително. Дори докато сте още млади може да срещнете проблеми с това.

Може би си мислите, че зумба не е за вас, защото имате два “леви крака”. Дори и да е така, зумба е мощен инструмент, който можете да използвате, за да подобрите баланса и координацията си.

Намалете нивото на тревожност

Ако това, което търсите, е дейност, която ще ви помогне да намалите нивото на безпокойство, то тогава ходенето във фитнес залата може да не е най-добрия вариант. За много хора със засилено безпокойство, заобикалянето от непознати, докато тренирате, може да ги разстрои.

И това не означава да се озовете да тренирате до някой, който изглежда като супермодел, нали? Отпуснете се. Това е нещо, за което не трябва да се притеснявате, когато практикувате зумба.

За разлика от фитнес залата, това е дейност, която е лесна за адаптиране, защото обикновено накрая са формира приятелска и позитивна атмосфера.

Тази приятелска среда ще ви помогне да повдигнете духа си и ще намалите нивото на стрес.

Тя е персонализирана

Една от най-добрите характеристики на този вид упражнения е, че можете да го персонализирате така, че да съответства на вашите лични умения и целите, които искате да постигнете.

Очевидно е, че ако тренирате в групов клас, може да не е толкова лесно да персонализирате тренировките. Но дори и в този случай все още можете да следвате ритъма, който работи за вас. Просто се консултирайте с инструктор, преди да изберете темпото.

И ако тренирате с видео у дома или с личен инструктор, лесно е да се съсредоточите върху определена част от тялото си, която искате да тонизирате.

Въпреки многобройните ползи от зумба, важно е да имате предвид, че физическите упражнения сами по себе си няма да дадат желаните резултати. За да постигнете желаните ефекти, трябва да я комбинирате със здравословен начин на живот, включително добра диета и много почивка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hausken, K., & Dyrstad, S. M. (2013). Heart Rate, Accelerometer Measurements, Experience and Rating of Perceived Exertion in Zumba, Interval Running, Spinning, and Pyramid Running. Journal of Exercise Physiology.
  • Oja, P., Titze, S., Bauman, A., de Geus, B., Krenn, P., Reger-Nash, B., & Kohlberger, T. (2011). Health benefits of cycling: A systematic review. Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports. https://doi.org/10.1111/j.1600-0838.2011.01299.x

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.