Научете как плуването подобрява здравето

05.02.2019
Знаете ли, че има спорт, който може да се практикува от всеки на всяка възраст и който оформя тялото ви, подобрява кръвообращението и намалява стреса? Захвърлете маратонките за бягане, време е за плуване!

Нарастващият интерес към бягането засенчва много други спортове, които ефикасно оформят фигурата и подобряват здравето. Един от тези спортове е плуването. Когато плувате, натоварвате всички части от тялото си и те работят в тренировъчен режим, укрепват и заякват.

И всичко това в режим на слабо натоварване, защото водата ви дава усещане за лекота и безтегловност.

Плуването е спорт, подходящ за всеки на всяка възраст. Практикува се дори от хора с проблеми с мускулите и костната система.

Може да е още по-полезно, ако адаптирате упражненията към нуждите си. Ето защо искаме да ви разкажем как плуването подобрява здравето ви.

Готови ли сте да научите какви са ползите от този спорт?

5 начина, по които плуването подобрява здравето ви

1.Засилва кръвообращението

плуването засилва кръвообращението

Движенията при плуване стимулират кръвообращението. Когато сте във водата не само движите ръцете си, но и горната и долната част на тялото.

Освен това натоварвате и други части на тялото си, които обикновено не участват в тренировките във фитнеса, като глезените, китките, пръстите на ръцете и краката.

Говорейки за краката, този спорт е изключително полезен, тъй като често хората имат проблеми с кръвообращението в тази област на тялото.

Докато плувате, тялото ви е в хоризонтално положение и това заедно с извършваните движения позволява на кръвта да се движи свободно в тялото.

Вижте и: 7 често пренебрегвани признака на лошото кръвообращение

2.Оформя фигурата

Докато плувате натоварвате значително сърдечно-съдовата система. А това е важно за изгарянето на мазнините.

Но това не е всичко. Използвайки силата си да се изтласквате във водата, тонизирате мускулите си.

  • Ако искате да подобрите този ефект ви препоръчваме да използвате буги борд, за да натоварвате някои части на тялото повече от другите по време на плуването.
  • Освен това е добре да редувате серии с бавно плуване с такива с максимално натоварване. Така ще повишите сърдечния си ритъм и скоростта на горене на мазнините.

3.Намалява стреса

плуването намалява стреса

Плуването подобрява умственото ви здраве, защото изисква концентрация.

Както всички други физически упражнения, плуването стимулира образуването на серотонин, хормона на щастието и намалява нивото на кортизола – хормона на стреса.

За разлика от бягането, плуването изисква да останете фокусирани върху това, което правите, което е изключително полезно за хората, които често потъват в мислите си.

Докато сте във водата съществувате само вие и тялото ви. Външният свят просто изчезва.

4.Облекчава мускулните спазми

Това е следствие на предходния ефект. Мускулните спазми и крампи се появяват, когато мускулите са слаби и не могат да поемат ежедневното натоварване.

Ето защо упражненията, които правите във водата ободряват и зареждат мускулите и премахват стреса или поне намаляват силата му.

Вярно е, че при някои хора емоционалният стрес се проявява като болка във врата или гърба.

Ако и при вас е така, запомнете, че плуването може да подобри състоянието ви.

Препоръчваме ви да прочетете: 5 домашни средства за отпускане на мускулите

5.Подобрява самочувствието

плуването подобрява самочувствието

Представете си момента, в които излизате от басейна. Освободили сте се от стреса и болката, а денят ви изглежда много по-подреден. Няма нищо по-хубаво от това усещане, нали?

А сега си представете, че е осем часа сутринта и сте отишли на работа със същото приятно усещане за удовлетвореност.

Така всичко е по-лесно: работата и контактите ви с хората около вас. А вечерта, когато си легнете ще спите много по-спокойно

Ето така плуването ви помага да повишите самочувствието си и да подобрите здравето си.

Психологическият и физически оптимизъм, който ви дава в началото на деня помага всичко да протече по-гладко, а вие се възприемате в по-положителна светлина.

Както виждате плуването е изключително полезно, особено, ако е първото нещо, с което започвате деня си.

Ползите от този спорт ще се увеличават и ще ви помогнат да се насладите на деня си и да се справите по-лесно с проблемите.

Споделете опита си след като откриете за себе си как плуването подобрява здравето ви!

  • Palomino-Martín, Antonio, González-Martel, Verónica, Quiroga-Escudero, Miriam Esther, & Ortega-Santana, Francisco. (2015). Efectos del Entrenamiento de Natación sobre la Asimetría Corporal en Adolescentes. International Journal of Morphology33(2), 507-513. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-95022015000200016
  • Rendón Morales, Pablo Anthony, Guerrero González, Edison Santiago, Aguirre Obando, Eduardo Arturo, Noroña Casa, Luis Enrique, Betancourt Mejía, Elena Raquel, & Vaca García, Mario Rene. (2017). Beneficios de la natación en el asma. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas36(2), 150-158. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03002017000200022&lng=es&tlng=es.
  • Latorre García, Julio, Sánchez-López, Antonio Manuel, Baena García, Laura, Noack Segovia, Jessica Pamela, & Aguilar-Cordero, María José. (2016). Influencia de la actividad física acuática sobre el neurodesarrollo de los bebés: revisión sistemática. Nutrición Hospitalaria33(Supl. 5), 10-17. https://dx.doi.org/10.20960/nh.515