5 ползи на ананаса

Ананасът ни осигурява много фибри и витамин С, затова силно се препоръчва срещу запек. Научете повече за невероятните ползи на този плод от тази статия!
5 ползи на ананаса
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 25 август, 2022

За кои ли пет ползи на ананаса може да става дума? Този плод се отличава с невероятни качества.

Въпреки че може да изглежда странно на външен вид със заострените си листа и груба обвивка, след като го разрежете и видите сърцевината му ще бъдете изненадани със сигурност.

След като го нарежете на резени ще откриете, че плодът е със златист цвят и е много сочен, така че веднага ще поискате да го опитате.

Ананасът има приятен, тропичен вкус, а комбинацията между сладко и кисело го прави уникален за горещите дни.

Освен изброените особености, ананасът ви осигурява и много хранителни вещества.

Продължете с четенето и открийте невероятните ползи на ананаса.

1.Ананасът подобрява храносмилателния процес

Ананасът подобрява храносмилателния процес
Ананасът е богат на неразтворими фибри, които не се променят при контакта си с вода.

Неразтворимите фибри действат като гъба в червата, улеснявайки движението на храната и помагайки в борбата срещу запека.

Подобрявайки здравето на червата, фибрите правят и кожата ви по-здрава и красива, тъй като премахват токсините от тялото.

Ако сте на диета за отслабване е добре да знаете, че консумацията на ананас е добър вариант за справяне с глада за похапване на нещо сладко, като същевременно ви осигурява вода и фибри.

Ползите на ананаса съвсем не спират дотук. Той съдържа и голямо количество бромелаин, ензим, който спомага разграждането и усвояването на протеините.

Когато достигне до червата, той улеснява разграждането на храната и усвояването на хранителните вещества. Същевременно намалява киселинния рефлукс и появата на киселини в стомаха.

2.Грижи се за сърцето ви

Друга полза от хапването на ананас е намаляването риска от сърдечни удари и сърдечно-съдови проблеми.

Това се дължи на качеството на този вкусен плод да се бори срещу образуването на съсиреци в кръвта, като предотвратява натрупването на тромбоцити по стените на кръвоносните съдове.

Ако имате проблеми със сърцето е добре да добавите резен ананас към менюто си, както и да спазвате препоръките на лекаря си.

Благодарение на съдържанието си на калий, ананасът подобрява кръвообращението и е добър начин за намаляване симптомите на атеросклерозата.

3.Ананасът е отличен източник на хранителни вещества

Може да използвате дори корите на ананаса
Да, ананасът подобрява цялостното ви здравословно състояние, но каква е тайната му? Защо е толкова здравословен?

Отговорите на тези два въпроса се крият в хранителните вещества, които съдържа този плод.

Вече споменахме бромелаина, ензима обект на редица скорошни изследвания, поради невероятните си качества и възможно приложение в медицината.

Ананасът съдържа и манган, минерал, чиято дневна препоръчителна доза е 20 милиграма.

Този минерал се бори срещу свободните радикали, за да:

  • Подсили имунната система
  • Укрепи здравето на нервната система и мозъка
  • Оформи и възстанови костите, тъй като улеснява усвояването на калция
  • Спомогне регулирането на нивото на глюкозата

За да се възползвате от всички тези ползи е необходимо да приемате 5 мг/дневно манган, или количеството от този минерал, съдържащо се в един резен ананас.

4.Съдържа витамин C

Друга полза на ананаса е предпазването от рак
Един резен ананас съдържа около 75 мг витамин С.

Мислите си, че е прекалено малко? Препоръчителната дневна доза витамин С за жените е 75 мг дневно, а за мъжете – 90 мг.

Ето защо един резен ананас ви осигурява необходимата ви дневна доза.

Високото съдържание на витамин С в ананаса става причина за създаването на режими на основата на този плод, като ананасовата диета.

Не ви препоръчваме обаче спазването на такива строги диети. По-добре е да консумирате ежедневно малко количество от различни храни, вместо да ядете само ананас или някакъв друг плод

5.Друга полза на ананаса е предпазването от рак

Бромелаинът се бори с раковите клетки по-добре от 5-флуороурацилът. Последното лекарство е използвано в борбата срещу рака през последните десетилетия.

Освен това, ананасът не уврежда клетките и тъканите на организма.

Ако сте подложени на терапия за борба с рака в момента, не я прекъсвайте, но можете да добавите този плод към менюто си, за да ускорите лечебния процес.

Имайки предвид всичко казано, вече сме сигурни, че искате да си хапнете един вкусен резен ананас.

Ако все още не сте включили този плод в менюто си ви съветваме да го направите.

Запомнете, че балансираната диета включва храни от всички групи, а ананасът е отличен и здравословен избор.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hassan, A., Othman, Z., & Siriphanich, J. (2011). Pineapple ( Ananas comosus L. Merr.). In Postharvest Biology and Technology of Tropical and Subtropical Fruits (p. 194–218e). Elsevier. https://doi.org/10.1533/9780857092618.194
  • Taussig, S. J., & Batkin, S. (1988). Bromelain, the enzyme complex of pineapple (Ananas comosus) and its clinical application. An update. Journal of Ethnopharmacology22(2), 191–203. https://doi.org/10.1016/0378-8741(88)90127-4
  • Pavan R, Jain S, Shraddha, Kumar A. Properties and therapeutic application of bromelain: a review. Biotechnol Res Int. 2012;2012:976203. doi:10.1155/2012/976203
  • Brien, S., Lewith, G., Walker, A., Hicks, S. M., & Middleton, D. (2004). Bromelain as a Treatment for Osteoarthritis: a Review of Clinical Studies. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine1(3), 251–257. https://doi.org/10.1093/ecam/neh035
  • Bartholomew, D. P. (2018). Ananas comosus. In Handbook of Flowering: Volume I (pp. 450–454). CRC Press. https://doi.org/10.1201/9781351072533
  • Gangopadhyay, G., & Mukherjee, K. K. (2015). Pineapple [Ananas comosus (L.) Merr. Methods in Molecular Biology (Clifton, N.J.)1224, 293–305. https://doi.org/10.1007/978-1-4939-1658-0_23

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.