7 причини за появата на газове и подуване на стомаха

Те са неприятни, притеснителни…и най-често са в следствие на вредните ни навици. Научете повече за стомашните газове и как да се справите с тях!
7 причини за появата на газове и подуване на стомаха

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Появата на газове и подуването на стомаха са един от най-често срещаните и неизбежни проблеми за много хора.

Газовете се причиняват от бактериите, обитаващи червата. Но определени вътрешни проблеми и реакции към външни фактори могат да ги влошат.

Въпреки че не са сериозен здравословен проблем, понякога се появяват толкова често, че се превръщат в досаден и неприятен проблем. Газовете могат да се натрупат и да причинят неприятна, притеснителна миризма.

Затова е важно да знаете какво причинява газовете и как можете да се спасите от тях.

Днес искаме да споделим с вас седемте най-често срещани причини за появата на газове, така че да можете да предприемете необходимите мерки и да ги избегнете.

1. Дисбаланс на чревната ви флора

Чревна флора
Честата поява на газове може да е резултат от дисбаланс на полезните бактерии в червата ви.

Този проблем е често срещан сред храносмилателни смущения и заболявания, като гастроентерит или инфекции.

Тъй като рН нивото на стомаха често се променя, образуването на газове се увеличава, а някои бактерии се развиват много бързо.

В тези случаи е добре да приемате повече храни с пробиотици и пребиотици. Това ще помогне възстановяването на полезната чревна флора.

2. Ферментация на храната в червата

Някои бактерии в храносмилателния тракт са отговорни за ферментацията на определени храни, за да улесни разграждането им по време на процеса на храносмилане.

Тази дейност обикновено се случва в дебелото черво. Понякога бактериите могат да преминат в тънките черва и да доведат до ферментация.

Тъй като храната не е напълно разградена, газовете се увеличават, докато не ги освободите.

Най-неприятното е, че могат да доведат до подуване на стомаха, болка и други симптоми, засягащи качеството ви на живот.

3. Бързото хранене

Бързо хранене
Хората, които се хранят за минути, независимо по каква причина, често получават газове.

Причината за това е поглъщането на големи количества въздух по време на хранене. А това увеличава количеството газове в червата и води до оригване и подуване на стомаха.

4. Прекаляване с млечните продукти

Въпреки че някои хора никога не са изпитвали проблеми при усвояването на млечните продукти, такива могат да се появят с течение на времето.

Възрастта и редовното излагане на определени фактори може да понижат нивото на ензима лактаза. А както може би знаете, лактазата е отговорна за храносмилането на млечните продукти.

Ако след консумацията на такива продукти забележите, че се появяват стомашни проблеми, може би страдате от лактозна непоносимост.

В този случай единственото решение е да избягвате консумацията на млечни продукти. Заместете ги с продукти, които не съдържат лактоза.

5. Хормоналните промени и появата на газове

Хормоналните промени и появата на газове
Хормоналните промени, през които преминават жените през менопаузата, заедно със свързаните с хормоните заболявания, могат да доведат да прекомерното натрупване на газове.

Въпреки че учените все още не са установили кои хормони причиняват тази реакция, засегнатите хора преминават през ясни промени в активността на храносмилателната си система.

За да контролирате симптомите и да намалите появата им, трябва да се движите повече и да пиете много вода.

6. Чувствителност към глутена

Газовете могат да бъдат ясен признак на хранителна алергия или други заболявания като цьолиакията.

Тези автоимунни заболявания могат да доведат до сериозни проблеми с усвояването на храната. А това от своя страна може да предизвика появата на малки ранички в лигавицата на тънките черва. Това води до възпаление на стомаха, болка и други симптоми, възпрепятстващи нормалното усвояване на храната.

Затова е изключително важно това заболяване да бъде открито навреме, най-вече заради промените в начина ви на хранене, за да можете да контролирате проблема.

7. Натрупване на отпадни вещества

Запекът

Натрупани мазнини
или натрупването на отпадни вещества в червата е потенциална причина за появата на газове, както и други храносмилателни смущения.

Когато ненужните отпадни вещества се задържат в червата, те нарушават бактериалната флора и организмът ви образува повече газове от обикновено.

Освен това червата ви не могат да усвоят хранителните вещества, както и да изхвърлят непотребните отпадни вещества.

Когато страдате от това състояние, е добре да увеличите приема си на вода, фибри и други храни, спомагащи храносмилането.

Запомнете, че най-ефикасният начин за контролиране на проблема е като подобрите хранителните си навици. Включително и като намалите приема на продукти, стимулиращи образуването на газове.

Започнете да спазвате тези съвети и поговорете с лекаря си, ако мислите, че е необходимо.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Roudebush, P. (2001). Flatulence: causes and management options. Compendium on Continuing Education for the Practising Veterinarian.
  • Słomka, M., & Małecka-Panas, E. (2011). Flatulence and eructation. Pediatria i Medycyna Rodzinna.
  • Brown-Esters, O., Mc Namara, P., & Savaiano, D. (2012). Dietary and biological factors influencing lactose intolerance. International Dairy Journal. https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2011.09.010
  • Mustafa, M., Menon, J., Muiandy, R., Fredie, R., Sein, M., & Fariz, A. (2015). Risk Factors,Diagnosis, and Management of Peptic ulcer Disease. IOSR Journal of Dental and Medical Sciences. https://doi.org/10.9790/0853-14784046

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.