Възможна ли е здравословна менопауза?

24 Февруари, 2019
Само защото цикълът ви е спрял не означава, че и животът е свършил. Вземете най-доброто за себе си и се забавлявайте.

Чували ли сте за понятието здравословна менопауза? Когато жените стигнат възраст около четиридесет, те започват да изпитват определени признаци на това познато и малко плашещо състояние.

Това е етап в животa, в който се изпитват големи физически и емоционални промени.

В тази статия ще ви дадем някои съвети за това как да имате най-спокойната и здравословна менопауза.

Въпреки това, което другите казват, възможно е да преминете през периода без проблеми.

Как може менопаузата да бъде здравословна?

Никой не може да отрече, че настъпването на менопаузата е голямо събитие в живота на жената.

Все пак, въпреки че менопаузата е неизбежна, тя не трябва да бъде неприятно изживяване.

В действителност има няколко неща, които можете да предприемете, за да имате по-лека и здравословна менопауза. Всичко, което трябва да направите, е да следвате стъпките по-долу:

Упражнения

Може би не сте били спортисти като млади, но когато навлезете в менопаузата, най-добре да направите опит да правите някои упражнения най-малко 2 пъти седмично.

Това е защото упражненията ще поддържат ставите, мускулите и сърцето здрави.

Все пак не забравяйте, че тренировките трябва да бъдат адаптирани, за да отговарят на вашите способности и потребности.

Няколко ползи от физическите упражнения между другото са:

 • Повишена гъвкавост
 • Подобрено кръвообращение
 • Подобрена способност на дишане

Освен това, може да изберете да извършвате спокойна дейност като част от тренировките като пилатес или йога.

Или пък може просто да отидете на разходка в парка. Всички тези неща допринасят за здравословна менопауза.

Яжте плодове и зеленчуци

Яжте плодове и зеленчуци за здравословна менопауза

Прочетете и това: Как да подобрите състоянието на кожата си по време на менопаузата

Трябва да ядете 5 парчета плодове или зеленчуци на ден – това е препоръчителното дневно количество. Важно е, тъй като плодовете и зеленчуците съдържат минерали, витамини и фибри, които са полезни за здравето.

Освен това плодовете и зеленчуците спомагат за подобряване на метаболизма, съдържат много малко калории и засищат апетита.

Те намаляват холестерола, помагат да отслабнете и ви карат да стоите далече от заведения за бързо хранене.

Важно е да ядете пресни сезонни плодове и зеленчуци, за да извлечете най-доброто от техните хранителни вещества.

Поддържайте здравословно тегло за здравословна менопауза

Контролът на теглото е необходим във всеки един етап от живота, но най-вече по време на менопаузата, когато хормоните сякаш са срещу вас.

Липсата на затлъстяване или наднормено тегло намалява риска да страдате от ставни, сърдечно-съдови и ендокринни заболявания.

Не се колебайте да посетите личния лекар, така че да ви предложи най-добрата диета, която да отговаря на вашите нужди. В допълнение, опитайте да не преяждате с определени храни, които само ви карат да трупате допълнителни килограми около кръста.

Правете подходящи изследвания

Правете подходящи изследвания за здравословна менопауза

Вижте и: Симптоми за 5 болести, често срещани при жените

Знаете ли, че основната причина за смърт по време на менопаузата са сърдечно-съдовите заболявания? Или, че рискът от рак на гърдата или матката се увеличава, след като менструацията е спряла?

Изключително важно е да правите редовни гинекологични прегледи, както и всякакъв друг вид изследвания, за да изключите възможните аномалии.

Това означава, че прегледът при кардиолог и гинеколог е основен приоритет, особено ако някои членове в семейството ви страдат от тези заболявания. Всички тези стъпки служат, за да се гарантира, че може да преминете през този етап от живота по възможно най-добрия начин.

Кръвен тест, мамография или електрокардиограма може да спасят живота ви.

Откажете се от лошите навици

Пушите ли? Пиете ли твърде много кафе? Обичате да хапвате готова храна? Предлагаме ви от сега нататък да опитате да промените тези навици, защото са вредни за всички възрасти.

Въпреки това, по време на менопаузата тези навици влошават определени ситуации.

Например цигарите, кофеинът и алкохолът абсорбират калция, от който костите се нуждаят, за да бъдат здрави и силни. Ето защо би било добре за вас да се опитате да се отървете от тези навици, или поне да намалите консумацията им.

Освен това, заведенията за бързо хранене са свързани с висок холестерол и висок риск от сърдечен удар.

Следвайте балансирана диета

Следвайте балансирана диета

Примерни храни, които трябва да включите в ежедневната диета, за да подобрите здравето на костите:

 • Яйца (богати на витамин D и калций в костите)
 • Нискомаслени млечни продукти
 • Бадеми
 • Спанак

Също е полезно да ядете мазна риба, като риба тон, сьомга и сардини, наред с други видове риба, 2 пъти седмично. Те са богати на омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за здравето. Този вид риба съдържа протеини.

Също така не забравяйте да консумирате зехтин, ядки и бобови растения.

Спете добре и достатъчно

Дневните нужди от сън се променят с възрастта. Например средно възрастният човек трябва да спи 8 часа. Недостатъчният сън вреди на имунната и нервната система, координацията, концентрацията и настроението.

Ако имате проблеми със заспиването, опитайте следните неща:

 • Определете точно време за лягане, както и такова за събуждане, включително и през уикенда.
 • Променете стаята и леглото според сезона.
 • Не гледайте телевизия преди лягане.

Бъдете положителни

Останете в добро настроение за здравословна пауза

Смята се, че менопаузата е враг или кошмар за жените, които преминават през нея, имайки предвид, че изпитват толкова много промени в тялото.

Със сигурност има някои важни въпроси, които трябва да приемете за тази фаза в живота си, например това, че тялото ще премине през сериозен етап на промени.

Въпреки това, много е важно да останете в добро настроение и да сте положително настроени за да имате наистина здравословна менопауза.

Активната и положителна нагласа са най-доброто отношение, което може да имате в този период от живота си. Само защото цикълът ви е спрял не означава, че животът е приключил. Трябва да извлечете най-доброто от тези години на зрялост!

Ще имате време и възможност да изберете това, което ви харесва, и да оставите след себе си това, което ви кара да се чувствате зле.

Обградете се с хора, които ви обичат и разбират, глезят и ви поставят на първо място и най-накрая, забавлявате се!

Менопаузата е страхотно време, в което да се радвате на пълноценен и здравословен сексуален живот с партньора си, без да се чувствате неловко заради белите косми или бръчките.

 • Sleep Foundation. Menopause and Sleep. (2020). Recuperado el 14 de septiembre de 2020. https://www.sleepfoundation.org/articles/menopause-and-sleep
 • Mayo Clinic. Caffeine and menopause symptoms: Is there a link?. (2017). Recuperado el 14 de septiembre de 2020. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/expert-answers/menopause-symptoms-caffeine/faq-20119077
 • American Association of Retired Persons. Got Meno-gut? How to Lose the Belly Menopause Brings. (2018). Recuperado el 14 de septiembre de 2020. https://www.aarp.org/health/conditions-treatments/info-2018/weight-loss-menopause-belly.html
 • British Dietetic Association. Menopause and diet: Food Fact Sheet. Recuperado el 14 de septiembre de 2020. https://www.bda.uk.com/resource/menopause-diet.html