8 ранни признака за бъбречна недостатъчност

Страдате ли от необяснима загуба на апетит? Суха кожа? Акне?
8 ранни признака за бъбречна недостатъчност

Последна актуализация: 21 ноември, 2018

Искате ли да научите кои са ранните признаци за бъбречна недостатъчност?

Бъбреците са орган, който е отговорен за детоксикацията на тялото. Тя се осъществява чрез извеждането на токсините с урината. Сред останалите функции на бъбреците е да балансират нивото на натрия, калция и други важни субстанции в човешкото тяло. Те се намират под гръдния кош и извеждат токсините от 100 до 123 л. кръв дневно. Представете си какво ще се случи със здравето ви, ако страдате от бъбречна недостатъчност?

Именно до това може да се стигне, когато тялото трупа прекалено много отпадни вещества.

Като резултат се влошават редица процеси в организма, което вследствие води до развитието на болести, засягащи здравето.

Най-тревожното нещо е, че този проблем трудно се улавя своевременно. Колкото повече време мине, толкова по-тежко става състоянието на пациента и се появяват усложнения, предизвикани от бъбречната недостатъчност.

Именно поради това е ключово да следите симптомите, които говорят за проблем с бъбреците.

В следващите редове ще споменем 8 от най-често срещаните ранни признаци за бъбречната недостатъчност. С тяхна помощ ще уловите проблема още в началото.

Ранни признаци за бъбречна недостатъчност

1. Промени в урината при бъбречна недостатъчност

симптоми при бъбречна недостатъчност

Необяснимата промяна в изхождането по малка нужда, както и промените в цвета и структурата на урината, са ранни симптоми на бъбречна недостатъчност.

Често се забелязват ясни промени в урината, които се дължат на влошената работа на бъбреците.

Например, бъбречната недостатъчност може да ви накара да ходите по-често нощно време до тоалетната или пък да страдате от чести позиви по малка нужда през деня.

Когато страдате от това заболяване, урината става с по-наситен жълт цвят – всъщност, дори може да придобие оранжев цвят. И това не е всичко – миризмата й може да стане по-интензивна и дори неприятна.

2. Оток или подуване

Задържането на течности или отоците могат да бъдат резултат от бъбречна недостатъчност.

Това е така, тъй като е налице дисбаланс в тялото, дължащ се на възпалителен процес. Прекалено много течности се задържат в тъканите.

Подуване се наблюдава в:

  • Стъпалата
  • Краката
  • Глезените
  • Лицето
  • Ръцете
  • Корема

3. Акнето може да е признак за бъбречна недостатъчност

Акнето може да е признак за бъбречна недостатъчност.


Токсините, които се задържат в кръвообращението, вследствие на бъбречна недостатъчност, водят до появата на акне.

Това се дължи на факта, че токсините се транспортират до порите и понякога влошават естествения процес на мастна секреция по кожата на лицето.

Като резултат неприятни петънца се появяват по лицето. Те могат да бъдат съпроводени със сърбеж, което ги прави непоносими.

Акнето може да бъде контролирано чрез използването на средства за външна употреба. При всички положения е препоръчително да прочистите бъбреците, ако става дума за акне, провокирано от бъбречна недостатъчност.

4. Дискомфорт в долната част на гърба

Болката в тази част на тялото или пък от едната страна само може да бъде ранна индикация за отключилото се заболяване на бъбреците.

Макар този симптом лесно да се бърка с мускулна болка, трябва да му обърнете сериозно внимание, тъй като може да става дума за поликистозно бъбречно заболяване, камъни във бъбреците или чернодробно заболяване.

5. Гадене и повръщане

Повръщане

Макар да са много факторите, които провокират този тип симптоми, не е лошо да имате предвид и бъбречната недостатъчност като част от тях. Особено, ако забелязвате още няколко ранни симптома на заболяването.

В случай на бъбречна недостатъчност може да ни се догади и дори да ни се допровръща, тъй като отпадните вещества в тялото ни не могат да бъдат елиминирани напълно. Това възпира всички системи в тялото от оптимално функциониране.

6. Сухата кожа също може да е признак за бъбречна недостатъчност

С развитието на състоянието тялото се дехидратира и губи своята способност да използва течностите по-правилния начин.

Поради това кожата губи своята естествена влага и става суха.

7. Световъртеж

Някои пациенти, страдащи от бъбречна недостатъчност или инфекция на бъбреците, е възможно да развият анемия. В този случай е необходима неотложно посещение при лекар.

Важно е да се консултирате с него, ако страдате от постоянен световъртеж, прималяване или силна умора.

Тези състояния са налице, тъй като в тялото ви има прекалено малко червени кръвни телца. Като резултат мозъкът спира да получава необходимото количество кислород.

8. Загуба на апетит

Загуба на апетит

Един човек, който по принцип се храни добре, но след това изведнъж губи апетита си, е желателно да се прегледа. Възможно е да страда от бъбречна недостатъчност.

И тук проблемите с бъбреците не са единственият възможен фактор за загубата на апетит. Заслужава си обаче да бъде проверена тази версия.

Знаете ли, че понякога бъбречната недостатъчност провокира хълцане, а като резултат се усещаме сити.

Важно!

Това състояние може да бъде лекувано, когато бъде диагностицирано в ранна фаза.

Не подценявайте риска. Когато бъбреците не работят оптимално, това поставя здравето на сериозен риск. Рискувате да заболеете от хипертония, хронично задържане на вода и инфекции, ако отлагате ранната диагностика.

Сега, след като се запознахте с типичните симптоми, потърсете ги у себе си. Ако имате съмнения, поискайте и мнението на лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.