5 фалшиви новини за храната

През последните години има много фалшиви новини за храната и храненето. Някои свързват чудотворните свойства на храната, и другите са прекалено притесняващи. Научете повече за тях в тази статия.
5 фалшиви новини за храната
Marta Guzmán

Написано и проверено от диетолог Marta Guzmán.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Фалшивите новини все по-често се появяват. Благодарение на социалните мрежи и интернет, има лавина от информация, до която можем да стигнем днес. Следователно, има фалшиви новини за храната, които стават все по-често срещани.

Темата за храненето отчита повече от половината (54%) от фалшивите новини, открити от лекарите, които са участвали в Проучването върху фалшивите новини за здравето.

Като цяло, те смятат фалшивите новини за храната като истории, които са преувеличени или в добрия, или в лошия смисъл. Това възниква когато предимствата, свързани с определена храна надвишават това, което е здравословно.

Днес ще разгледаме 5 фалшиви новини за храната, които трябва да знаете!

Пет често срещани фалшиви новини за храната

Публикация в Nutrition Today твърди, че трябва да правим образователни усилия за да помогнем на потребителите да разпознаят научната дезинформация относно храненето. Целта е всеки да бъде запознат с фалшивите твърдения за „хранителни лекове“, „чудотворни храни“ и „обезпокояващи доклади“.

Да разгледаме някои от най-популярните фалшиви новини.

1. Фалшиви новини за храната: Изгорелите филийки причиняват рак?

Акриламид, съставка, класифицирана от Международната асоциация по ракови регистрации, се образува в изгорелия хляб. Това е канцероген за хората.

Обаче, за да се появи тази съставка, храната трябва да има намалено количество захари и аминокиселини (основно аспарагин) и да бъде приготвена при температура над 120℃. Следователно, невинаги присъства.

Междувременно, това не е ексклузивно за хляба. Може да бъде същото и с картофите, крокетите, кафето, зърнените закуски и още. Европейската агенция за безопасност на храните изрази своето притеснение през 2015 за нивата на излагане на акриламид чрез диетата.

Въпреки че трябва да се консумират високи количества за да бъде опасност за здравето, е препоръчително да се намали акриламида. Не трябва да готвите храни над 170 и храните могат да придобият припечен цвят, но не трябва да бъдат тъмнокафяви.

Изгорели фелийки

Изгорелите храни отделят вещество, наречено акриламид. Въпреки че трябва да се яде в големи количества от него за да се разкрият опасностите, е най-добре да избягвате яденето на изгоряла храна.

2. Фалшиви новини за храната: може ли да се пие пълномаслено мляко по време на диета?

Изборът на обезмаслено мляко при спазването на диета добър съвет ли е?

Въпреки всичко, намерението е било да се намали количеството калории и мазнини без да се имат предвид другите качества на храната. Обаче, текущите научни доказателства изглежда, че твърдят друго, както виждаме в статията, публикувана в Американския журнал по клинично хранене .

Освен това, Европейските правила за справяне със затлъстяването при възрастните дори включват сред препоръките си заместването на нискомаслено мляко с пълномаслено като стратегия за справяне със затлъстяването.

3. Фалшиви новини за храната: лимоновата вода действа прочистващо

Тази нова фалшива история не е вярна. Тя не е прочистваща, нито пък трябва да бъде.

Всъщност, имаме три органа в тялото, които са вече отговорни за „прочистването“: черния дроб, бъбрека и белите дробове. Лимонът е богат на цитрусова киселина, антиоксидант, който действа като буфер на pH . Това може да е причината за възникването на това погрешно твърдение.

Обаче, няма такова нещо като наистина прочистваща храна!

4. Затлъстявате ли ако ядете плодове след хранене?

Различните плодове имат различен калориен прием. Обаче, калорийния прием на плодовете е винаги един и същ, без значение дали се консумират преди, по време или след хранене. Няма научни доказателства, които твърдят, че калорийния прием на плодовете зависи от това, което се яде.

Също така, доказателствата твърдят, че е по-лесно да свалите килограми с висока консумация на плодове и зеленчуци. Тази статия подкрепя това в по-голяма степен. Всъщност, един от евентуалните начини, по които плодовете и зеленчуците могат да допринесат за свалянето на килограми, е тяхното евентуално влияние върху засищането.

Жена яде ябълка

Няма доказателства, които да твърдят, че калорийния прием на плодове зависи от часа, когато се ядат. Всъщност, проучванията са определили, че консумацията на плодове може да помогне за свалянето на килограми.

5. Яденето по пет пъти на ден ускорява ли вашия метаболизъм?

Тази идея възниква от факта, че когато ядете, можете да си изразходвате енергия за поглъщане и разграждане на храната на всички свои съставки. Това е термогенния ефект на храната.

Обаче, се оказва, че калориите използвани за поглъщане, са повече или по-малко пропорционални на количеството погълната храна и вида макронутриенти. Следователно, ако консумираме диета от 2000 килокалории за един ден, няма значение дали е в 3 ястия или 5, защото термогенния ефект ще бъде същия.

Журнала по хранене е публикувал проучване, в което авторите стигнали до извода, че няма достатъчно научни доказателства, които да подкрепят твърдението, че увеличаването честотата на храненията е положителна за загубата на килограми.

Заключение

Има много фалшиви новини, свързани с храната различни от тези, които сме обсъждали. Следователно, е най-добре да приемем съветите на доказаните специалисти диетолози. По този начин можем да избегнем фалшивите твърдения, които могат дори да се окажат пагубни за нашето здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM). “Scientific opinion on acrylamide in food.” EFSA Journal 13.6 (2015): 4104.
  • Rautiainen, Susanne, et al. “Dairy consumption in association with weight change and risk of becoming overweight or obese in middle-aged and older women: a prospective cohort study.” The American journal of clinical nutrition 103.4 (2016): 979-988.
  • Guyenet SJ., Impact of whole, fresh fruit consumption on energy intake and adiposity: a systematic review. Front Nutr, 2019.
  • Leidy HJ., Campbell WW., The effect of eating frequency on appetite control and food intake: brief synopsis of controlled feeding studies. The Journal of Nutrition, 2011.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.