Сърдечната рехабилитация: дейност след интервенция

Сърдечната рехабилитация е поредица от лечения, през които преминва човек, постарадал от сърдечен удар, за да може да се върне обратно към своя ежедневен режим. В днешната статия ще ви разкажем какво представлява и кой може да го извърши.
Сърдечната рехабилитация: дейност след интервенция

Последна актуализация: 29 декември, 2020

Сърдечната рехабилитация е установена форма на активно последващо лечение за хора, които са имали или миокарден инфаркт или са били подложени на сърдечна операция. Има различни лечения за всеки случай.

На кратко, сърдечната рехабилитация е комбинация от здравно образование, упражнения и емоционална подкрепа. Целта тук е да се подобри качеството на живот при пациента със сърдечен проблем така че да се върне обратно към своите стари навици колкото се може по-бързо и нормално.

Освен това, като по-нататъшна цел, човек трябва да е наясно с навиците на живот, които трябва да промени за да няма бъдещи сърдечни проблеми. Може да се каже, че образованието по сърдечна рехабилитация е по-важно от упражненията, които идват с него.

Много асоциации по кардиология около света препоръчват рехабилитационни програми. Няма съмнение за ефективността на последното. Научните изследвания показват, че могат да намалят опасността от последваща болка в гръдния кош и сърдечен удар при тези пациенти.

Кой може да се възползва от сърдечната рехабилитация?

Програмите за сърдечна рехабилитация не са препоръчителни за всеки пациент с исхемична сърдечна болест. Пациентът трябва да отговаря на определени изисквания за да се квалифицира и да се възползва от програмата.

Във всеки случай, има консенсус относно съображенията за хората, които ще се възползват най-много:

 • Сърдечна недостатъчност: Това е заболяване, при което сърцето няма достатъчно сила да изпомпва кръв в кръвоносната система. Това засяга всекидневния живот на човек защото общите занимания не са лесни за него.
 • Ангина пекторис: Това е продължителна болка в гръдния кош причинена от недостатъчно кръв достигаща сърцето. Сърдечната рехабилитация е задължителна да не се превърне в остра миокардна инфекции.
 • Остър миокарден инфаркт: Това е сериозно и много често смъртоносно заболяване. Смъртта на сърдечните клетки възниква поради прекомерно намаляване в притока на кръв към сърцето.
 • Периферно артериално заболяване: Това възниква когато атеросклерозата запушва артериите в горните или долните крайници. Така че, рисковите фактори са подобни на тези на исхемичната сърдечна болест.
 • Сърдечни операции: Когато няма решение различно от хирургическа намеса, пациентът трябва да премине през сърдечна рехабилитация за да се върне към стария си начин на живот.
 • Сърдечна трансплантация: Това е последната спирка при сърдечната патология. Въпреки че не е често срещане, научния напредък позволява да бъде вариант за пациенти в трудно състояние, които нямат друг избор.
Човек със сърдечен удар

Сърдечната рехабилитация: фази и оборудване

Има три фази в сърдечната рехабилитация, последните две от които съответстват с програмата за упражнения и образование. Те са:

 • Хоспитализаия или диагностициране: Първият етап е да се прегледат пациентите. Лекарският екип определя дали човек може да се възползва от рехабилитационната програма след обстоен преглед и изследвания. Освен това, те или ги приемат, или не.
 • Активна програма: Пациентът преминава в програма за сърдечна рехабилитация и започва своя тренировъчен план, психологически интервюта, здравно образование и лекарски прегледи за фармацевтичен контрол. Този етап продължава толкова колкото трябва, според всеки случай.
 • Изписване: Третият етап е процес на изписване, който възниква когато рехабилитационният екип е убеден, че пациентът може да продължи със смяната на начина на живот самостоятелно в обичайната им ежедневна среда.

Тези етапи идват с и са ръководени от мултидисциплинен екип. Специалистите, които най-често се намесват, са:

 • Кардиолог: Този специалист определя плана и прилага фармакологично лечение.
 • Медицинска сестра: Като цяло, медицинските сестри ръководят ежедневната част от програмата и си водят записки за всякакви факти, които се отнасят за него.
 • Кинезитерапевт/физиотерапевт: Този специалист отговаря за упражненията и тяхното наблюдение.
 • Физиатър: Този специалист разработва упражненията заедно с физиотерапевт.
 • Психолог: Този човек отговаря за емоционалното състояние на човек със сърдечна рехабилитация и подкрепя емоционалния процес.
Сърдечна тренировка

Какво точно се случва по време на сърдечна рехабилитация?

Както споменахме в началото, сърдечната рехабилитация не е само прогарама от кинезиологични упражнения, а по-скоро здравно образование. Освен това, има няколко области в нея, като сред тях са:

 • Лекарски преглед: Лекарият определя коя форма на рехабилитация е най-подходяща и също предписват лекарства за пост сърдечния процес за подобряване на вътрешните параметри.
 • Упражнения: Това е програма за упражнения, която пациента да спазва, тъй като подобрява състоянието на сърдечния мускул. Те могат да варират от карането на стационарно колело до контролирано вдигане на тежести.
 • Здравно образование: Най-важната част от тази програма е за пациентите да променят своя начин на живот. Те получават знания за добри хранителни навици и физичека активност. Те също се обучават как да се справят със стреса, кога да отидат при лекаря, кога упражненията са вредни, и как трябва да контролират други заболявания, които могат да усложнят сърдечното им заболяване.

Благодарим за четенето.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Gómez-González, A., et al. “Recomendaciones sobre rehabilitación cardíaca en la cardiopatía isquémica de la Sociedad de Rehabilitación Cardio-Respiratoria (SORECAR).” Rehabilitación 49.2 (2015): 102-124.
 • Campos González, Víctor. “Fisioterapia en la Prevención Secundaria de la Rehabilitación Cardiaca Revisión bibliográfica narrativa.” (2017).
 • Centeno, Erika Hütt, and Juliana Salas Segura. “Rehabilitación cardíaca para el médico general.” Revista Clínica de la Escuela de Medicina de la Universidad de Costa Rica 5.2 (2015): 30-36.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.