Кога е най-подходящото време за първата чаша кафе

07.11.2017
Обикновено го пием веднага след ставане от леглото сутрин, но вижте защо е добре да изчакате около два часа.

Кога пиете първата чаша кафе? Ако сте като повечето хора, веднага щом станете. Вероятно трябва да се отървете от сънливостта си и да получите добър заряд енергия и позитивни мисли.

Това обаче може би не е най-добрия навик, според едно ново проучване.

Науката, която винаги е била в състояние да отговори на най-обикновените ни въпроси е разкрила, че първата доза кафе може да не е толкова добре да е първото нещо сутрин.

Нека да разгледаме резултатите от проучването.

Добре е първата чаша кафе винаги да е малко по-късно

Знаем, че сутрините ухаят на кафе. Ставаме от леглото, отваряме прозореца към изгрева и работния ден пред нас, а първото нещо, което в съзнанието ни, е да приготвим добър заряд от кофеин, за да „започнем да функционираме“.

Естествено, вероятно сте малко скептично настроени, ако ви кажем, че трябва да почакате няколко часа.

Всъщност има добри причини, които обясняват защо е добре да изчакате поне 2 часа след ставането.

Нека ги разгледаме заедно.

1. Нивата на кортизол и кафето

първата чаша кафе и  кортизола

Стивън Милър е невропсихолог и експерт в областта на хронофармакологията. Това е науката, която анализира взаимодействията между различните биологични ритми на човешкото тяло и лекарствата.

След публикуване на някои проучвания в своя научен блог „NeuroscienceDC“ той обяснява, че първата чаша кафе, изпита веднага след ставане не е толкова ефективно, колкото си мислим.

Причината се крие в нашите циркадни ритми и кортизол.

Циркадните ритми контролират навиците за сън и регулират кортизола, т. нар. „хормон на стреса“, който ни държи нащрек.

Когато отворим очите си за новия ден и станем кортизолът сам започва да действа.

Всъщност, точно както различните изследвания върху циркадните ритми обясняват кортизолът е най-актиен между 8 и 9 сутринта.

Прочетете и: 6 признака на високото ниво на кортизола

2. Кафе и главоболие

главоболие и първата чаша кафе

Да пиете кафе по това време означава да вземете стимулант в момент, в който съвсем естествено достигате ниво на бдителност.

Както обяснява доктор Милър, науката е ясна и категорична: не е добра идея да приемате лекарства, когато тялото ви не се нуждае от тях.

Пиенето на кафе, когато нивата на кортизол са малко повишени обяснява защо някои хора получават главоболие. Те са претоварени и телата им понякога реагират обратно на целта: те се чувстват по-напрегнати и още по-уморени.

Ясно е обаче, че тялото на всеки реагира по различен начин. Докато пиенето на първата чаша кафе сутрин е важно за много хора, ако изчакате малко по-дълго, ползите ще бъдат по-мощни.

Вижте още: Нощното главоболие: какво го причинява?

Най-доброто време за пиене на кафе? Между 9:30 и 11:30 сутринта.

Разбира се, най-подходящото време за пиене на кафе зависи от това кога ставате. Най-добре е да изчакате между час и половина и два след събуждането.

Това е, когато нивата на кортизола в кръвта са се понижили малко и получавате идеално настройване за дозата кофеин.

Един от основните принципи на фармакологията е приемането на лекарства, когато е необходимо. Приемането на кафе, когато нивата на кортизол са най-високи ще ви накарат по-вероятно да развиете толерантност към него.

С други думи няма да почувствате ефекта от кафето.

Това означава, че след известно време ще усетите нуждата от още една чаша кафе. Няма да изглежда достатъчно.

В цитираната по-горе статия д-р Милър ни разкрива, че има два идеални момента за пиене на кафето през деня: между 9:30 и 11:30 и между 1:30 и 5:00 часа.

Може да си струва да опитате. В края на краищата, разполагате с достатъчно време, за да се насладите на дневната доза кафе.

Събуждането и добрата закуска с пресен сок, протеини и фибри, след което изчакването до два часа за получаване на доза кофеин може да бъде чудесно решение. Това важи особено за тези, които страдат от главоболие.

Може просто изведнъж да забележите, че сте много по-будни, продуктивни и енергични през целия ден.

  • Eres deportista. (Consulta 2018). CAUSAS DE LAS MIGRAÑAS. Online [https://eresdeportista.com/salud/bienestar/causas-de-las-migranas/].
  • Ucaldas.edu.co. (Consulta 2018). EL CAFÉ Y EL COLESTEROL ALTO EN LA SANGRE. Online [http://www.ucaldas.edu.co/docs/prensa/tmp/NutriUCaldas11.pdf].
  • Valenzuela B., A. (2010). El Café Y Sus Efectos En La Salud Cardiovascular Y En La Salud Materna. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/S0717-75182010000400013