4 начина да подобрите способността за изгаряне на мазнините

Кетозната диета има задоволителен ефект. Нивата на безпокойство, които ни карат да ядем намаляват.
4 начина да подобрите способността за изгаряне на мазнините
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Има няколко начина за изгаряне на мазнините. Един от тях е с кетогенна диета. При нея трябва да спрете да ядете въглехидрати. Резултатът е, че принуждавате тялото да започне метаболитен процес, наречен кетоза.

При кетозата тялото е принудено да изгаря мазнините като източник на енергия. Това може да бъде мазнината, която се съхранява в тялото или мазнините, които ядете.

Когато това се случи, черният дроб започва да произвежда кетони. Те отговарят за зареждането с енергия на сърцето и мозъка ви.

1. Намалете въглехидратите, които ядете

Първата стъпка в изгаряне на мазнините е да намалите консумацията на въглехидрати до минимум. Не трябва да ядете повече от 15 или 20 грама на ден.

По този начин тялото ви не може да използва глюкоза или захар като източник на енергия. Тогава преминава в различно състояние, при което получава енергията, от която се нуждае от мастните киселини и мазнините, съхранени в него.

Гликогенът е натрупана глюкоза в черния дроб и мускулите. В този процес гликогенът спира да бъде резерва и започва да бъде основният източник на енергия. Тялото започва да го използва, за да изпълнява ежедневните си задачи.

През първите няколко дни е обичайно да се чувствате уморени и да имате лошо настроение. Това е част от адаптирането към намаления прием на въглехидрати.

2. Включете кокосово масло в диетата за изгаряне на мазнините

Включете кокосово масло в диетата за изгаряне на мазнините

Втората препоръка за изгаряне на мазнините чрез кетоза е да добавите кокосово масло към ежедневната диета.

Това масло съдържа мазнини, наречени средно верижни триглицериди, които бързо се абсорбират.

Черният дроб превръща тези мазнини в кетони, които са добър източник на енергия.

Всъщност това масло съдържа лауринова киселина, която се дава на деца с епилепсия. Това помага на кетозата да започне, без да е необходимо да намалява приема на въглехидрати.

3. Добавете здравословни мазнини към списъка с храни

Друга стъпка при процеса на изгаряне на мазнините е включването на здравословни мазнини в ежедневната диета. Те включват:

 • Зехтин
 • Авокадо
 • Кокосово масло
 • Масло

Запомнете, че трябва да балансирате количеството на тези, които консумрате. Ако искате да отслабнете, яденето на твърде много мазнини води до увеличаване на ежедневния прием на калории.

Също така важно е избраните от вас мазнини да са възможно най-натурални. Това помага да намалите приема на химически продукти.

4. Увеличете количеството на протеини във вашата диета

Включете повече протеини в диетата си за изгаряне на мазнините

Важно е да се поддържа средно до високо съдържание на протеини, когато искате да изгорите допълнителни мазнини.

Необходимостта от това се корени във факта, че черният дроб получава аминокиселини чрез разграждането на протеини. Тези аминокиселини са необходими за производството на глюкозата, необходима за превръщането на кетоните в използваема енергия.

В същото време протеинът е жизненоважна част от мускулното движение, което възниква, когато отслабвате. Това е така, защото чрез процеса на изгаряне на допълнителна мазнина може да загубите мускулна маса.

Предимства на кетозата

 • Отслабвате бързо, като използвате съхраняваните мазнини като източник на енергия. Все пак това не е много драстично, ако го сравните с диета с ниско съдържание на въглехидрати.
 • Той помага за по-доброто метаболизиране на въглехидратите, когато са нови и постепенно се включват в диетата.
 • С кетозата тялото се учи да използва мазнините по-ефективно. Този ефект може да се запази с течение на времето.
 • Кетозната диета има задоволителен ефект. Нивата на безпокойство, които ни карат да ядем намаляват. Това е така, защото включвате по-голям брой здравословни мазнини в ежедневното хранене.

Прочетете и това: 15 съвета, които е добре да спазвате докато сте на диета

Вторични ефекти на изгаряне на мазнини с тази диета

Изгарянето на мазнини чрез тази диета може да бъде нещо, което ви притеснява. Трябва да имате предвид, че всички диети носят известен риск. В този случай, кетозната диета е естествена и в действителност ви учи да се храните добре. Тя може да има и странични ефекти, причинени от промените, които трябва да направите в хранителния си режим.

Най-честите нежелани реакции са:

 • Замайване и главоболие. Този страничен ефект може да се появи след третия ден. Това се случва, защото мозъкът се нуждае от глюкоза, за да функционира.
 • Също така кетонните тела могат да причинят някои промени, когато започнат да действат. Процесът на адаптиране може да ви замае, когато се изправяте или движите бързо.
 • Лош дъх или метален вкус в устата. Това е обичайно за високото количество кетони в тялото, за да изгаряте допълнително мазнини по този начин.
 • Силна миризма на урината. Това се дължи на отделянето на кетон в урината.
 • Прекомерно изпотяване. Както при урината прекомерното изпотяване е един от начините, по които тялото се отървава от кетонните тела.
 • Загуба на калций. Има връзка между висока консумация на протеини и загубата на калций чрез урината.

Това се дължи на броя на киселините, необходими за усвояването на протеините. Това е така, защото костната стабилност е много чувствителна към киселинно-основния баланс на тялото.

За да избегнете този проблем трябва да приемате калциева добавка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • The ketogenic diet: one decade later. (2007)
  John M. Freeman Pediatric Epilepsy Center, Johns Hopkins Medical Institutions, Baltimore, MD 21287-7247
 • A review of low-carbohydrate ketogenic diets. Department of Medicine, Duke University Medical Center. (2003). 476-83.
 • Effects of a high-protein ketogenic diet on hunger, appetite, and weight loss in obese men feeding ad libitum.
  Division of Obesity and Metabolic Health and Biomathematics and Statistics Scotland, Rowett Research Institute. 2008 Jan;87(1):44-55
 • Archivos Latinoamericanos de Nutrición, versión impresa ISSN 0004-0622. ALAN v.58 n.4 Caracas dic. 2008. Las dietas cetogénicas: beneficios adicionales a la pérdida de peso y efectos secundarios infundados. http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06222008000400001
 • Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria. Dietas cetogénicas en el tratamiento del sobrepeso y la obesidad. https://revista.nutricion.org/PDF/DIETAS-CETOGENICAS.pdf
 • Lancet Neurol. 2008 Jun;7(6):500-6. doi: 10.1016/S1474-4422(08)70092-9. Epub 2008 May 2.
 • The ketogenic diet for the treatment of childhood epilepsy: a randomised controlled trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18456557?dopt=Abstract
 • Harvard T.H. Chan. Diet Review: Ketogenic Diet for Weight Loss.  https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight/diet-reviews/ketogenic-diet/
 • Curr Treat Options Neurol. Author manuscript; available in PMC 2010 Jul 7. Published in final edited form as: Curr Treat Options Neurol. 2008 Nov; 10(6): 410–419.The Ketogenic Diet: Uses in Epilepsy and Other Neurologic Illnesses. doi: 10.1007/s11940-008-0043-8
 • The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 85, Issue 1, January 2007, Pages 238–239, Benefits of ketogenic diets. https://doi.org/10.1093/ajcn/85.1.238

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.