Подсладете живота си с кокосово масло

Знаете ли, че при награвяне захарта освобождава свободните радикали, а те са вредни за здравето?
Подсладете живота си с кокосово масло

Последна актуализация: 04 февруари, 2019

Как подслаждате сутрешното си кафе? Вероятно със захар? Тогава трябва да припомним колко вредна е тя и как провокира рязко покачване на енергийните нива, а след това последващ рязък спад в рамките на само половин час. Изненадани ли сте? Ще ви дадем алтернатива. Подсладете живота си с кокосово масло!

То представлява отличен старт на деня и зарежда с енергия. Чували ли сте преди за него? Това масло се произвежда от пулпата на кокоса и е истинска съкровищница от полезни вещества.

Открийте повече за здравословното кокосово масло в днешната статия. То може да направи живота ви по-сладък и по-пълноценен.

Обърнете внимание колко захар консумирате всеки ден

Захарта е „сладка отрова“

Всички знаем, че е изключително трудно захарта да бъде елиминирана напълно от ежедневието. Тя се използва за подслаждане на десерти и на следобедния чай. Как въобще е възможно да ѝ се устои? Трудно е, но си струва да претеглите вредното въздействие, което оказва върху човешкото тяло. Да погледнем отблизо:

 • Захарта представлява преработена храна. Тя е далеч от натуралността, да не говорим за здравословност. Може да провокира опасно покачване на нивото на глюкозата, а това означава, че на по-късен етап ще се наложи да се борите с натрупани мазнини в областта на корема, бедрата и дори във вените и артериите.
 • Ако консумирате много захар, това води до повишаване на нивото на холестерола, а също така и до риск от сърдечно-съдови проблеми. Струва ли си? Разбира се, че не.
 • Захарта е „сладка отрова“ – тя отслабва имунната система и предизвиква различни заболявания, сред които диабет и хипертония. Освен това може тих стимулатор на развитието на различни видове рак.

Ако решите да се откажете от захарта, каква здравословна алтернатива ще изберете? Подсладете живота си с кокосово масло.

Кокосово масло, най-добрият подсладител

Подсладете живота си с кокосово масло.

Кокосовото масло може лесно да бъде открито на пазара. Обикновено ще го намерите в магазините за органични продукти, а също така и в някои супермаркети, които имат щандове за натурални и здравословни храни. Цената му може да бъде по-висока от тази на обикновената захар, но заради полезните свойства си заслужава.

Искате ли да научите защо кокосовото масло е един от най-здравословните подсладители, познати на човека? Обърнете внимание:

 1. Кокосовото масло е вкусно и не съдържа захар

То не съдържа никаква захар, а също така и фруктоза. В същото време вкусът му е удивително приятен и леко сладък. Именно това изненадва! Всъщност, кокосовото масло е идеално за приготвянето на десерти, но можете да го използвате и за други рецепти. Тук е моментът да кажем, че в състава му отсъстват въглехидратите.

 1. Кокосовото масло съдържа здравословни мастни киселини

То е богато на лауринова киселина – една от най-полезните мастни киселини. Освен това съдържа много антиоксиданти и е наистина полезно за здравето на сърцето. Интересното е, че притежава антибактериални и противогъбични свойства. Те спомагат за поддържането на храната в свежо състояние и я предпазват от оксидиране.

 1. Храните, съдържащи кокосово масло, осигуряват повече енергия

Знаете ли какво? Кокосовото масло съдържа много енергия, което го отличава от бялата захар, която предлага на човека прекалено малко енергия. Като резултат последната предизвиква рязко падане на кръвната захар 30 минути след консумацията й.

Избирайки като алтернатива кокосовото масло, можете да поддържате нивото на кръвната захар, тъй като тя няма да се превръща в глюкоза. То се преобразува директно в енергия – именно това го прави препоръчителна здравословна алтернатива на бялата захар.

 1. Кокосовото масло има много приложения

Вероятно сте се сблъсквали със следния проблем: много десерти изискват употребата на течна захар, а това означава, че трябва да я загреете. Този процес е свързан с оксидиране и освобождаване на свободните радикали, които са вредни за здравето на човека.

Именно това не се случва с кокосовото масло. Обикновено ще го откриете в твърда форма в буркан. Когато обаче температурата му се повиши до 20-24 градуса, то става течно. Това го прави изключително удобно за готвене. Дори не се налага да го слагате в съд на котлона.

 1. Кокосовото масло е съкровищница за здравето

Лекари препоръчват на хората с хипотиреоидизъм да консумират кокосово масло. То е богато на витамини В, калций, магнезий, фолиева киселина и други ценни хранителни вещества. Често се използва в диетите за отслабване, тъй като притежава способността да ускорява метаболизма. Удивително, нали?

Кокосовото масло представлява натурално чудо.

Кокосовото масло представлява натурално чудо. Струва си да го направите част от своето ежедневно меню, особено за подслаждане на любимото сутрешно кафе. Сега вече можете ли да му устоите?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Eyres, L., Eyres, M. F., Chisholm, A., & Brown, R. C. (2016). Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuw002

 • Nevin, K. G., & Rajamohan, T. (2006). Virgin coconut oil supplemented diet increases the antioxidant status in rats. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.06.056

 • Arunima, S., & Rajamohan, T. (2012). Virgin coconut oil improves hepatic lipid metabolism in rats-compared with copra oil, olive oil and sunflower oil. Indian Journal of Experimental Biology. https://doi.org/10.1139/Y09-045

 • Intahphuak, S., Khonsung, P., & Panthong, A. (2010). Anti-inflammatory, analgesic, and antipyretic activities of virgin coconut oil. Pharmaceutical Biology. https://doi.org/10.3109/13880200903062614


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.