15 съвета, които е добре да спазвате докато сте на диета

Няма нищо по-мотивиращо от това да виждате как новите ви хранителни навици ви помагат да постигнете целите си седмица след седмица
15 съвета, които е добре да спазвате докато сте на диета

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Много от хората започват диета и се чувстват уверени и мотивирани, но с течение на времето и ежедневните им дейности им става все по- трудно да я спазв ат. Ако това се е случвало и на вас или сте решили да се подложите на диета и не искате да се провалите, прочетете тези лесни съвети, които е добре да спазвате, за да продължите да се радвате на живота.

Съвет # 1

Каквато и диета да спазвате, закуската е най-важното хранене за деня . Тя ви осигурява енергията необходима ви на работа, докато учи те или вършите домакинските си задачи. Избягвайте да я пропускате, защото ще бъдете много по-гладни на обяд и ще хапнете повече храна от необходимата ви. Ако си приготвите здравословна закуска ще бъдете сити цяла сутрин, а когато дойде време за обяд ще се нахраните нормално.

Съвет # 2

Ако сте свикнали да консумирате нездравословна храна и сладкиши или да си хапвате нещо допълнително, защото вечно се чувствате гладни, трябва да запомните, че сладките причиняват безпокойство. Така че опитвайте се да ядете любимите си плодове, докато не се почувствате сити. Те са много по-полезни за тялото ви.

Съвет # 3

Когато сте на диета и слагате масата, избирайте за себе си по-малка чиния от тази, която обикновено използвате. Ще се чувствате все едно, че сте изяли обичайното количество храна, защото чинията ви ще бъде пълна, но самата порция – по-малк а.

Съвет # 4

Спете добре. Според проучване, проведено от Университета на Чикаго, при пълноценния сън се образува хормона лептин, който „казва” на мозъка, че организмът е сит. Ако не спите достатъчно се отделя хормона грелин, създаващ усещане за глад, така че се опитвайте да спите поне 8 часа на ден.

Съвет # 5

Постоянно следете теглото си. Няма нищо по-мотивиращо от това да виждате как новите ви хранителни навици ви помагат да постигнете целите си седмица след седмица. Това определено ще повдигне самочувствие ви и ще ви мотивира да продължите да спазвате диетата.

Съвет # 6

Бъдете много търпеливи. Не всички диети са с бързо действие, същото важи и за метаболизма на всеки един човек. Така че придържайте се към диетата и не се отказвайте. С много упражнения и здравословно хранене ще постигнете желания ефект.

Съвет # 7

Заредете шкафовете си със здравословни продукти. Купете си много плодове и зеленчуци. Докато похапвате си мислете за вкусни, нови и здравословни лакомства.

Съвет # 8

Пийте много вода, яжте плодове, за да се справите с нервността, която усещате по време на диета. Водата е чудесен помощник за намаляване консумацията на храна. Пийте поне 6-8 чаши на ден. Пийте вода преди всяко хранене, за да се чувствате по-сити.

Съвет # 9 докато сте на диета

Не е нужно да  спирате консумацията на храните, които консумирате ежедневно като хляб, кисело мляко и бисквити. Предлагат се много “лайт” и пълнозърнени варианти, така че можете да продължите да се наслаждавате на тези вкусни храни.

Съвет# 10

Друг полезен съвет, който ще ви помогне да се справите с избраната от вас диета е използването на подправки като риган, горчица, чесън и черен пипер. Те правят храната по-вкусна, а вие ще се чувствате по-сити.

Съвет # 11

Ако харесвате традиционните храни, няма проблем да продължите да се наслаждавате на пълнозърнените продукти, тъй като съдържат фибри, подобряващи храносмилането, намаляващи  холестерола и предотвратяващи появата на запек.

Съвет # 12

Разбира се диет ата е нещо лично и не е нужно цялото ви семейство да спазва хранителния ви режим. Но бихте могли бавно да промените начина, по който се храните, така че тялото ви да се чувства по-здраво и по-добре. По същия начин избягвайте хран ите , ко ито мо гат да ви изкуш ат да  прекъснете диета си.

Съвет # 13

Трябва да се грижите за тялото си не само отвътре, но и отвън. Ексфолирайте кожата си, използвайте маски за лице, подхранващи кремове, променете прическата си, обличайте любимите си дрехи … всичко това ще ви помогне да се чувствате по-красиви – външно и вътрешно. А това няма да остане незабелязано за хората около вас.

Препоръчваме ви да прочетете и: По-здрави коса, кожа и нокти чрез грижа отвътре

Съвет # 14

В случай, че не знаете, алкохол ът съдържа много калории, които се превръщат в мазнини в тялото. Ако наистина харесвате алкохола, опитайте се да го консумирате по-рядко или само при специални поводи. Не е нужно да се въздържате напълно, но ако искате резултатите от диетата ви да бъдат забележими ще трябва да се опитате да намалите консумацията на тези напитки.

Съвет # 15

Помолете за подкрепа приятелите и семейството си докато сте на диета . Това са най-близките ви хора и ако можете да разчитате на по мощта им ще ви бъде много по-лесно. Кажете им да не ви изкушават с шоколади, сладолед, пица, а да ви насърчават с плодове и сокове. Много пъти, когато се чувствате готови да се откажете, няма нищо по-добро от това да намерите някой, който да ви мотивира за пореден пъ т, за да успеете да доведете избраната от вас диета до успешен край.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.