6 здравословни храни за пречистване на черния дроб по естествен път

Консумирането на натурални храни е ключът за получаването на хранителните вещества, необходими за чист черен дроб. Това е и чудесен начин да се уверите, че не ядете никакви вредни химикали.
6 здравословни храни за пречистване на черния дроб по естествен път

Последна актуализация: 14 януари, 2019

Ядете ли храни, които спомагат за пречистване на черния ви дроб? Знаехте ли изобщо, че това е възможно?

Живеем в свят, в който чернодробните заболявания и техните усложнения растат непрекъснато. Това е така заради постоянно излагане на токсични вещества чрез водата, въздуха и храната ни. Друг начин, по който токсините могат да проникнат в тялото, е чрез консумацията на растителни култури, които са напръскани с пестициди.

Мнозинството от тези субстанции засягат черния дроб, който е най-голямата жлеза в човешкия организъм. От съществено значение е да разберете, че човек не може да оцелее без здрав черен дроб.

Затова е изключително важно да запазите черния си дроб здрав. За тази цел се опитайте да консумирате повече от тези храни!

1. Червено цвекло

Червено цвекло за пречистване на черния дроб

Червеното цвекло е страхотен зеленчук, който задейства енергията и хранителните вещества в тялото.

Цвеклото пречиства и спомага да се подобри функционирането на черния дроб. В същото време подобрява и абсорбацията на хранителни вещества.

В допълнение към това, цвеклото е богато на антиоксиданти и важни хранителни субстанции. Сред тях се открояват витамин В, пектин, желязо, бетаин и бетанин.

Пектинът е разтворима фибра, позната с пречистващите си свойства. Тя ни кара също и да се чувстваме сити от малко количество храна. Фибрите и хранителните вещества в цвеклото помагат на тялото да елиминира токсините, които често се натрупват в черния дроб.

Всички неща от гореспоменатите правят цвеклото един от най-добрите зеленчуци за пречистване на черния дроб по естествен начин.

Искате ли да научите повече? Прочетете: Защо е препоръчително да ядете червено цвекло

2. Чесън

Чесънът е друг зеленчук, който спомага да се пречисти черният дроб по натурален начин.

Това е храна, богата на селен и алицин. Селенът е натурален пречистващ минерал. Алицинът подпомага имунната система в борбата с чуждите нашественици. Заедно тези две могъщи хранителни вещества пречистват черния дроб и кръвта.

Те спомагат също и да се облекчи натоварването на черния дроб. Чесънът активира ензимите в него, които допринасят за премахването на токсините, както и за храносмилането като цяло. 

Препоръката ни е винаги да използвате натуралните скилидки чесън, вместо търговската версия на чесън под формата на прах.

3. Леща

Лещата е богата на фибри, които спомагат за процеса на пречистване

Черният ви дроб ще се влюби в лещата. Все пак тя е богата на фибри, които спомагат за процеса на пречистване. Тя е също и естествена форма на растителен протеин.

Прекомерното количество животински протеини може да бъде трудно за обработване. Затова растителният протеин е идеалният избор за натурално пречистване на черния дроб.

Лещата е също и едно от най-лесните за храносмилане бобови растения и това допринася за разпространението на хранителните вещества.

4. Лук

Също както чесъна, лукът е богат на алицин, който служи за пречистване на черния дроб и храносмилателния тракт.

Лукът осигурява също калий, фибри, фитонутриенти и флавоноиди, които помагат на тялото да изпълнява най-съществените си функции.

Ако не сте склонни да ядете лук заради миризмата му или силния му вкус, комбинирайте го с други храни, за да ги неутрализирате.

За да избегнете лошо храносмилане, яжте лука сготвен. Добър вариант е лучената супа, която трябва да включите в диетата си веднъж седмично за чист черен дроб.

5. Сладки картофи

Сладките картофи, както и морковите, са богати на каротин. Това е много важна натурална противовъзпалителна храна за тялото. Бета-каротинът се превръща във витамин А, за да бъде обработен от черния дроб.

Важно е да получавате витамин А от храни, богати на бета-каротин, вместо да взимате добавки. Независимо, че добавките са сравнително често срещани и икономични, те могат да бъдат токсични за черния дроб заради химикалите, използвани в производството им.

Сладките картофи са друга храна, която не води до токсини в черния дроб и също дава своя дял фибри и витамин С.

6. Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове съдържат голямо изобилие от витамин С

Цитрусовите плодове съдържат голямо изобилие от витамин С. Това спомага за детоксикацията на черния дроб чрез превръщането на токсичните вещества в субстанции, които лесно могат да бъдат абсорбирани от тялото.

За да бъдете сигурни, че пречиствате черния си дроб, добра идея е да ядете по един цитрусов плод всеки ден. По този начин, вместо да се тревожите за детоксикацията на черния си дроб всяка седмица или всеки месец, ще го правите постепенно.

Спазването на добра диета е ключът към пречистване на черения дроб

Този списък с храни ще ви помогне да имате чист черен дроб. Като цяло, от важно значение е да поддържате балансирана диета.

Помнете винаги да:

  • Ядете натурални храни,
  • Избягвате консумацията на много сол или мазнини,
  • Пиете достатъчно количество вода всеки ден.

Запомнете, че черният ви дроб е орган, отговорен за поддържане на тялото чисто, но капацитетът му е ограничен. Подайте му ръка за помощ, като се храните правилно!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Silva, M., Gomes, S., Peixoto, A., Torres-Ramalho, P., Cardoso, H., Azevedo, R., … Macedo, G. (2015, November 1). Nutrition in Chronic Liver Disease. GE
  • Jeyanthi Rebecca, L., Sharmila, S., Das, M. P., & Seshiah, C. (2014). Extraction and purification of carotenoids from vegetables. Journal of Chemical and Pharmaceutical Research, 6(4), 594–598.
  • Thoma, C., Day, C. P., & Trenell, M. I. (2012, January). Lifestyle interventions for the treatment of non-alcoholic fatty liver disease in adults: A systematic review. Journal of Hepatology. https://doi.org/10.1016/j.jhep.2011.06.010

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.