14-дневен план за детоксикация на цялото тяло

Само за 14 дни спазването на този здравословен хранителен режим ще доведе до пълна детоксикация на организма ви.
14-дневен план за детоксикация на цялото тяло
Renata Sylwia Kosierb Fernández

Написано и проверено от диетолог Renata Sylwia Kosierb Fernández.

Последна актуализация: 07 март, 2019

Спазването на 14 дневен хранителен режим може да изчисти тялото от всички токсини, които пречат на доброто здраве. Започнете да следвате план за хранене, който е посветен на премахването на токсините. В днешната статия ще ви разкажем как да направите детоксикация на цялото тяло само за 2 седмици.

Защо е необходимо да се направи детоксикация на цялото тяло?

В действителност това не е нещо, което “трябва” да се направи, но изчистването на тялото от време на време е полезно. Всеки ден сте изложени на токсини, най-вече от храната, която консумирате. Освен това отрицателните емоции, лошите навици, както и замърсяването на околната среда също допринасят за натрупването на  вредни вещества.

Ако не отделите време за правилно премахване на токсините от тялото, това може да доведе до проблеми със здравето. Следването на прочистваща диета ще елиминира свободните радикали, които причиняват болести. Също така ще помогне на тялото да функционира по-ефикасно и да изпълнява функциите си оптимално.

Първи стъпки към диета за детоксикация

Преди да започнете, важно е да имате предвид някои неща.Получаването на достатъчно почивка е от съществено значение. Освен това е необходимо да включите много протеини и витамини в ежедневната си диета.

По време на тази 14-дневна програма за детоксикация на цялото тяло е добре да избягвате глутен, зърнени храни, млечни продукти и захар. Увеличете приема на сурови плодове и зеленчуци, кафяв ориз, ядки, морска сол и зехтин.

Здравословна храна

Стремете се към повече разнообразие в ежедневните хранения, за да не се отегчавате. Как? Опитайте с различни рецепти и заредете хладилника със здравословна храна. Когато става дума за напитки по време на тези 14 дни, добре е да избягвате консумацията на кафе, мляко, сода или алкохол, както и енергийни напитки или промишлено произведени сокове. Придържайте се към зеления чай, натуралните сокове и домашно приготвени шейкове, за да поддържате тялото в най-добра форма.

Пресните сокове помагат за детоксикация на цялото тяло

Достатъчно количество вода

Водата е от съществено значение, тъй като тя е основният източник на хидратация. Много хора подценяват силата на водата и не консумират достатъчни количества. По време на 14-дневната детоксикация на цялото тяло опитайте да увеличите приема на вода до 3 л. на ден. Освен това първото нещо, което трябва да консумирате сутрин, е чаша топла вода със сок от ½ лимон, за да дадете на черния дроб и бъбреците начален старт за премахването на мазнини и токсини.

Фибри

Друг важен аспект при детоксикация на цялото тяло е прочистване на червата. За да улесните това, консумирайте повече фибри: опитайте пълнозърнести видове хляб, трици, овесено брашно, кафяв ориз и ядки.

Възможно е по време на първите няколко дни да изпитате главоболие, умора, грипоподобни симптоми, диария, стомашни спазми, мускулни или ставни болки, дори кожни обриви. Не изпадайте в паника – това са леки симптоми, които просто показват, че тялото елиминира токсините по различни начини. Просто забавете леко темпото – в края на първия, след втория или най-късно след третия ден ще се почувствате много по-добре.

Също така е вероятно да забележите, че сте отслабнали с 2 до 4 кг. Това е най-вече вода, която се е натрупвала в червата с течение на времето.

Храни, които са от съществено значение за детоксикация на цялото тяло

В допълнение към следването на съветите по-горе, обърнете внимание на най-чистите храни за детоксикация на цялото тяло. Купете ги от самото начало и ги съхранявайте в кухнята по време на 14-дневното прочистване!

Крес

Кресът е отличен източник на витамин С и Е, както и бета-каротин и минерали. Той е чудесен за черния дроб и бъбреците.

Храните, богати на фибри, помагат за детоксикация на цялото тяло

Пълнозърнест хляб

Този хляб действа като “гъба”, която абсорбира и след това отстранява токсините, натрупани в стените на червата. Те се обработват като твърди отпадъци и това води до по-добро функциониране на храносмилателната система и по-здравословен вид на кожата.

Ябълки

Фибрите, съдържащи се в ябълките, са много полезни за здравето на дебелото черво. Пийте чаша натурален ябълков сок всеки ден за прочистване на токсините и намаляване на нивата на холестерола. Можете да ядете сурови ябълки, колкото желаете и без да се ограничавате.

Грозде

Гроздето съдържа множество антиоксиданти като биофлавоноиди. Те предпазват клетките и стимулират процеса на прочистване.

Гроздето е много богато на антиоксиданти и помага за детоксикация на цялото тяло

Магданоз

Магданозът е богат на витамин С, калций, желязо и антиоксиданти. Тази невероятна билка помага за подобряване на функцията на бъбреците, което ги прави по-способни да филтрират токсичните вещества от кръвта.

Целина

Целината се преборва успешно с натрупване на пикочна киселина и помага на тялото да обработи отпадъците. Освен това прочиства черния дроб и пикочните пътища.

Лимони

Лимоните също премахват пикочната киселина, намаляват натрупването на плака, балансират рН на тялото и понижава податливостта към болести.

Праскови

Благодарение на съдържанието на витамин С и калий тези вкусни плодове помагат за прочистване на жлъчния мехур, регулират кръвното налягане и отстраняват излишните течности, задържани в организма

Кафяв ориз

Кафявият ориз съдържа фосфор – вещество, което помага за премахване на токсините, задържали се в тялото в продължение на години.

Кафявият ориз е изключително полезен за детоксикация на цялото тяло

Рецепти с плодове и зеленчуци за пречистване и детоксикация на организма

За дихателната система

Пригответе сок със следните съставки:

 • 1 ½ чаши (300 мл.) круша
 • 2 чаши (400 мл.) пъпеш
 • 1 ½ чаши (300 мл.) краставица

За бъбреците и кръвоносната система

Пийте смути, приготвено от:

 • 2 чаши (400 мл.) целина
 • ½ чаша (100 мл.) магданоз
 • 2 ½ чаши (500 мл.) ананас

За сърдечно-съдовата и мускулна система

Пригответе сок от:

 • 2 чаши (400 мл.) манго
 • 1 чаша (200 мл.) целина
 • 2 чаши (400 мл.) краставица

За храносмилателната система, червата и черния дроб

Смесете следните съставки:

 • 2 чаши (400 мл.) сливи
 • 1 ½ чаши (300 мл.) папая
 • 1 ½ чаши (300 мл.) моркови

За централната нервна система

Пригответе смути от:

 • 1 ½ чаши (300 мл.) марули
 • 2 чаши (400 мл.) грозде
 • 1 ½ чаши (300 мл.) целина

За кожата

Последната рецепта за детоксикация се състои от:

 • 2 чаши (400 мл.) диня
 • 2 чаши (400 мл.) ябълка
 • 1 чаша (200 мл.) ананас

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Shuja, N. (2016). Heavy metal toxicity. Pakistan Journal of Medical and Health Sciences. https://doi.org/10.4172/2161-0495.S3-007
 • Arrigo, T., Leonardi, S., Cuppari, C., Manti, S., Lanzafame, A., D’Angelo, G., … Salpietro, C. (2015). Role of the diet as a link between oxidative stress and liver diseases. World Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3748/wjg.v21.i2.384
 • Gill, C. I. R., Haldar, S., Boyd, L. A., Bennett, R., Whiteford, J., Butler, M., … Rowland, I. R. (2007). Watercress supplementation in diet reduces lymphocyte DNA damage and alters blood antioxidant status in healthy adults. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/85.2.504
 • Kristensen, M., Jensen, M. G., Riboldi, G., Petronio, M., Bügel, S., Toubro, S., … Astrup, A. (2010). Wholegrain vs. refined wheat bread and pasta. Effect on postprandial glycemia, appetite, and subsequent ad libitum energy intake in young healthy adults. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2009.10.003
 • Wang, H., Cao, G., & Prior, R. L. (1996). Total antioxidant capacity of fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf950579y

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.