Храни, които не бива да съхранявате в хладилник

Ниските температури не понасят на доматите и цитрусите
Храни, които не бива да съхранявате в хладилник

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Повечето хора предпочитат да държат всичките си хранителни продукти в хладилник. Това е голяма грешка, защото не всички продукти издържат на ниската температура и на условията вътре.

Точно обратното — вместо да съхрани определена  храна, понякога ниската температура може да ускори развалянето й или да промени миризмата ѝ.

Вярно е, че много продукти трябва да се съхраняват в хладилник и този тип съхранение удължава трайността им. Трябва обаче да знаем и кои продукти се развалят в хладилник или губят качествата си при ниски температури.

В следващите редове ще намерите списък с храни, които никога, по никаква причина не трябва да съхранявате в хладилник.

Домати

В хладилника доматите загубват качествата си и стават безвкусни. Текстурата им се променя, защото студът ги прави по-нишестени, прекъсвайки вътрешните им мембрани. Освен това ниските температури им пречат да узреят.

Картофи

картофи

Картофите се развалят от ниските температури, които превръщат нишестето в захар и променят вкуса му. Препоръчваме ви да ги съхранявате в хартиени пликове, защото така ще останат пресни по-дълго време.

Хляб

Това е една от храните, които най-често се съхраняват в хладилник, което е голяма грешка. Хлябът остарява по-бързо и губи вкуса си при ниска температура.

Препоръчваме да го държите на хладно и сухо място или пък да го нарежете на филийки и да ги замразите във фризера за по-нататъшна употреба.

Цитрусови плодове

Това са плодове, които растат на по-горещи места и по тази причина ниските температури в хладилника никак не им се отразяват добре.

Плодове като ананас, диня, праскови, авокадо, банани и др. никога не трябва да се слагат в хладилник, защото по този начин се развалят по-бързо.

Лук и чесън

При ниски температури лукът и чесънът се втвърдяват и губят качествата си. Вместо това препоръчваме да ги съхранявате на тъмно, хладно и сухо място, най-добре в платнена торбичка.

Сухи сирена

сухи сирена

Често хората държат сиренето в хладилника, защото смятат, че там се запазва по-добре. В някои случаи, в зависимост от вида сирене, това се оказва голяма грешка, защото студът може да промени вкуса му и дори да го направи безвкусно.

Сухите сирена, като например пармезанът, не изискват съхраняване в хладилник, защото могат да загубят вкусовите си качества. Вместо това можете да използвате херметически затворен контейнер на стайна температура.

Пъпеш и праскови

При температура под 10 градуса те загубват вкуса и някои други качества, затова е по-добре да ги държите на стайна температура.

Пчелен мед

пчелен мед

Голяма грешка е да държите меда в хладилник. Благодарение на съставките и pH-то си медът запазва качествата си на стайна температура доста дълго време. При ниски температури той може да се кристализира и да загуби много от свойствата си.

Зехтин

Ако поставите зехтина в хладилник, той се сгъстява и втвърдява, придобива вид на масло и губи вкусовите си качества. Най-добре е да го държите на хладно и далеч от светлина.

Не съхранявайте в хладилник шоколада

шоколад

Когато шоколадът е оставен в хладилник за дълго време, по повърхността му се формира бял слой и вкусът му се променя. Затова е най-добре да го държите на стайна температура и на тъмно – и, разбира се, далеч от високи температури.

Кафе

Кафето, оставено в хладилник, търпи същите промени, каквито и шоколадът – получава се слой, който променя вкуса, а специфичният му аромат изчезва.

Зърнени храни, паста, брашно и захар

Зърнени храни, паста, брашно и захар

Тези храни трябва да се съхраняват на стайна температура. Поставени при ниски температури, те губят качествата си – витамините, вкуса и текстурата.

Някои специални видове шунка

Някои видове шунка губят характерния си вкус, след като престоят в хладилник. Въпреки че привидно са подобни на другите сухи мезета, за разлика от тях, те се съхраняват по-добре на стайна температура.

Босилек

Босилекът не може да бъде съхраняван в хладилник, защото при ниски температури се изсушава и разваля бързо. Освен това има вероятност ароматът му да се смеси с ароматите на другите храни, които стоят в хладилника.

Препоръчваме просто да го натопите в чаша с вода, за да се запази по-дълго.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.