Храни, които понижават пикочната киселина

· 05.12.2015
Пригответе си вкусна супа от артишок с малко зехтин и ябълков оцет

Имате повишени нива на пикочна киселина? Болят ви ставите или се възпаляват? Освен съветите на домашния лекар и контролните прегледи, се препоръчва и промяна на хранителния режим. Искате ли да узнаете кои храни понижават пикочната киселина? Продължавайте да четете!

Храни, които понижават пикочната киселина

Храни, които понижават пикочната киселина

Знаем, че спазването на полезна и балансирана диета е трудно. Но защо се образува пикочната киселина в тялото? То може да синтезира в пикочна киселина преработени храни, аншоа, месо, черен дроб и месо, дори сладки напитки като газираните. Тези храни образуват вид кристал в тялото, който се освобождава от бъбреците в кръвта и преминава през кръвоносните съдове, което причинява възпаление и болка.

Характерен симптом на високитe нива на пикочната киселина е възпалението на палеца на крака и на ръцете и коленете. Струва ви се, че може да живеете с леката болка от възпалението, но често тя се увеличава. Следвайте съветите на личния лекар, взимайте препоръчаните от него лекарства и следете дали храните, които консумирате, облекчават симптомите. Опитайте! Включете някои от следните храни в ежедневното си меню и вижте резултатите.

1. Артишок

Артишок

Артишокът е възможно най-полезният зеленчук, който помага за предотвратяване на образуването на пикочна киселина. Тайната му се крие в диуретичните свойства, които помагат на тялото да премахне токсините и предотврати задържането на течности. В допълнение, артишокът съдържа много минерали, витамини и антиоксиданти. Той също така е богат на фибри, протеини и мастни киселини.

За да се възползвате от най-полезните свойства на артишока, си пригответе вкусна супа. Сервирайте с малко зехтин и ябълков оцет.

2. Лук

Лучена супа

Опитайте се да включите лука в ежедневното си меню. Лукът е страхотен за намаляване на нивото на пикочната киселина в кръвта и помага за понижаване на триглицеридите.

Не знаете как да го приготвите, за да извлечете най-добрите ползи? Вземете 2 средно големи глави лук, обелете ги и нарежете на ситно, и след това ги сварете. Когато парченцата станат полупрозрачни, отстранете сместа от огъня. Прецедете, оставете настрана водата да изстине и добавете лимонов сок. Пийте течността през целия ден.

3. Тиква тип „цигулка”

Тиква

Обичате ли тиква тип „цигулка”? Тя е не само вкусна, но и много здравословна. Тази тиква има мощни диуретични свойства, които помагат за елиминиране на пикочната киселина благодарение на увеличеното производство на урина. Това означава, че тялото изхвърля вредните токсини. Пригответе я по същия начин като артишока. И не забравяйте семената! Изпечете ги и ще имате чудесна лека закуска, а освен това те също понижават пикочната киселина.

Прочетете и: Горчива тиква: Изследванията показват, че това растение може да лекува рак и диабет

4. Целина

Целина

Знаете ли, че целината има няколко мощни ползи за здравето? Този вкусен зеленчук прави чудеса с всяка рецепта и пречиства кръвта, което позволява намаляване и елиминиране на пикочната киселина по естествен път. Тя почиства не само кръвта, но действа и като агент за детоксикация и помага за намаляване на теглото. За да извлечете най-добрите ползи, сварете я във вода.

Вижте още: Едномесечно пречистване на организма с лимон, целина и зелена ябълка

5. Морковите понижават пикочната киселина

Сок от моркови

Морковите са друг добър съюзник за контрол на производството на пикочна киселина. Те могат да направят всяка рецепта вкусна и помагат за премахването на кристалите, които се натрупват в тялото и образуват пикочната киселина. Пригответе си вкусен фреш от моркови. Комбинирайте с цвекло.

Важно е да запомните:

Запомнете, че консумирането на еленово месо, преработени храни, бира, аншоа, сардини и други морски храни ще увеличи производството на пикочна киселина. Не забравяйте да правите редовно упражнения и скоро ще усетите разликата. Следвайте хранителния режим, предписан от личния лекар, и добавете към менюто си полезни храни като череши и цитрусови плодове (особено грейпфрути) – те са богати на витамин C, важен елемент, който се бори с пикочната киселина.

  • So, A., & Thorens, B. (2010). Uric acid transport and disease. Journal of Clinical Investigation. https://doi.org/10.1172/JCI42344
  • Richette, P., & Bardin, T. (2010). Gout. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(09)60883-7
  • Monu, J. U. V., & Pope, T. L. (2004). Gout: A clinical and radiologic review. Radiologic Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/S0033-8389(03)00158-1