Какво се случва с тялото, когато спрете да ядете захар?

Енергийните ви нива ще скочат, ще се почувствате по-доволни и ще се радвате на по-здрав сън
Какво се случва с тялото, когато спрете да ядете захар?

Последна актуализация: 08 ноември, 2018

Какво ще се случи с тялото ви, ако спрете да ядете захар?

Консумацията на захар може да предизвика запек и редица други проблеми, така че можете да подобрите цялостното си здраве и да поддържате здравословно тегло, ако я елиминирате от диетата си.

Какво знаем за захарта?

Захарта е един от най-консумираните продукти по целия свят. За съжаление, представлява и един от най-големите рискове за здравето. Желанието за сладко е съществувало в цялата история на човечеството. В дългосрочен план обаче консумацията на захар може да понижи качеството на живот и да предизвика много здравословни проблеми.
Имайте предвид, че не всички захари са еднакви. Важно е да се уточни, че рафинираната бяла захар е от типа, който може да повлияе много негативно на вашето здраве. Тя се продава в магазините за хранителни стоки и се намира в хляб, преработени храни, бисквити, кексове, както и много други храни, които често хапваме на закуска или между основните хранения.

Трудно ли е да се ограничи консумацията на захар?

Хранително-вкусовата промишленост е обучила хората да предпочитат вкуса на захарта и дори да чувстват глад за нея. В действителност е изключително трудно да се ограничи напълно консумацията на захари, защото винаги са присъствали в храните, с които се храним ежедневно. Все пак е важно да се знае за опасностите от прекомерната употреба на захари. Нужно е да се разбере, че тя има отрицателно въздействие върху тялото, така че да започнете да я намалявате. Знаете ли какво се ще случи с тялото ви, когато спрете да ядете захар?

Какво се случва с тялото, когато спрете да ядете захар?

Енергийните ви нива ще скочат

Упражнения


Прекомерната консумация на захар прави невъзможно за тялото да поддържа възможно най-високи енергийни запаси.

Сърцето ви ще бъде по-здраво

Намаляването на приема на захар понижава риска от инфаркт, разкрива изследване, публикувано в списанието на Американската сърдечна асоциация. Това проучване показва многобройните опасности, на които захарта излага сърцето.

Ще се предпазите от рак

Ако не ядете захар, ще се предпазите от рак.

захарта осигурява хранителни вещества на раковите клетки.

Ще предпази черния ви дроб

Фруктозата и глюкозата в излишък може да доведат до токсични натрупвания в черния дроб, подобно на това, което се случва, когато се пие твърде много алкохол. Специалистите препоръчват да се извършва чернодробна детоксикация периодично. Така може да намалите риска от заболявания на черния дроб, дължащи се на прекомерна консумация на захари.

Ще спите по-добре

Сън

Кожата ви ще изглежда по-млада

Злоупотребата със захарта може да навреди на производството на еластин и колаген в организма, които са два основни източника на протеини за кожата. В дългосрочен план тази злоупотреба може да доведе до преждевременно стареене на кожата и кожни заболявания.

Ще постигнете по-балансирано тегло

Отслабване

мазниниПремахването на захарта от ежедневната ви диета би ви помогнало да ограничите приема

Ще се радвате на подобрено храносмилане

Намалявайки захарта, ще подпомогнете функцията на храносмилателната система да преработва храната. Това ще ви предпази от запек и други проблеми, свързани с дебелото черво.

Ще се почувствате по-доволни

Различни проучвания показват, че излишната консумация на захар води до резистентност към лептин – хормон, който изпраща сигнали към мозъка, че сте сити.

Ще имате по-здрави зъби

Когато консумирате сладки храни, бактериите в устата ви се размножават. Високата консумация на захар увеличава вероятността от поява на кариеси и други проблеми със зъбите. Ако ядете захар в по-умерени количества вашите зъби и венци ще бъдат по-здрави.

Може да ви заинтересува ...
Десерти без захар, които трябва да опитате
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Десерти без захар, които трябва да опитате

Тези десерти без захар са чудесен, изкушаващ избор за хората болни от диабет, както и за всеки, който иска да се храни здравословно.


Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.