12-те най-подходящи храни за отпушване на артериите

· 08.03.2018
Освен включването на тези храни към менюто ви, трябва да избягвате вредните навици като пушенето и консумацията на алкохол. Освен това трябва да спортувате

“Вие сте това, с което се храните”. Тази мисъл не може да бъде по-вярна, когато става въпрос за отпушване на артериите.

Хората, които се хранят нездравословно се сблъскват с редица неприятни и нежелани последици (напълняване, висок холестерол, хипертония и др.). Към тези последици спада и запушването на артериите, което сериозно може да застраши здравето ви.

В тази статия искаме да ви разкажем за най-подходящите храни за отпушване на артериите, които ще ви предпазят от появата на сърдечно-съдови проблеми.

Най-подходящите храни за отпушване на артериите

Прогресивното запушване на артериите (атеросклероза) е проблем, който се среща все по-често в развитите страни.

Този проблем причинява смъртта на повече хора, отколкото употребата на алкохол и пушенето. Най-лошото е, че това заболяване е тих враг,  който не показва никакви симптоми.

По стените на артериите ви се натрупват мазнини от храната, която консумирате.

Ако се храните основно с богати на калории, мазни и сладки храни, е по-вероятно да страдате от висок холестерол, високо кръвно налягане и проблеми със сърдечно-съдовата система.

Освен това този начин на хранене повишава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

За да избегнете появата на тези заболявания и за да живеете по-добре, ви съветваме да добавите следните храни към менюто си:

1. Чесънчесън и отпушване на артериите

Този продукт трябва задължително да присъства в дома ви. Той придава на ястията ви специален вкус и аромат.

Чесънът е богат на антиоксиданти и притежава способността да се бори срещу свободните радикали. Освен това намалява нивото на холестерола, понижава кръвното налягане и подобрява кръвообращението.

  • Консумацията на една скилидка суров чесън дневно отпушва артериите. Освен това предотвратява натрупването на мазнини.

2. Зехтин

Това е най-здравословното масло. Освен това можете да го използвате за различни цели.

  • Зехтинът се използва като дресинг за салати. Освен това придава на месото и рибата уникален вкус.

Той е много полезен и не води до натрупването на холестерол в артериите. Освен това се грижи и за здравето на сърцето.

Препоръчваме ви да го използвате с мярка, защото този продукт е богат на калории.

3. Авокадоавокадо за отпушване на артериите

Авокадото притежава качества, сходни с тези на зехтина. Първо съдържа (полезни) основни мастни киселини. Освен това авокадото предотвратява окисляването на мазнините, натрупани в артериите. Понижава нивото на холестерола и ви засища.

  • Включете авокадото в менюто си: можете да го добавяте към салати или да го използвате като заместител на майонезата.

4. Овесени ядки

Един от продуктите, който трябва да присъства на масата ви за закуска, са овесените ядки. Причината за това е, че ви засищат. Същевременно те ви осигуряват енергия и неутрализират способността на холестерола да се натрупва по стените на артериите ви.

  • Съветваме ви да изяждате по една чаша кисело мляко или да изпивате чаша нискомаслено мляко  с овесени ядки всяка сутрин. По желание можете да добавите и плодове към закуската си.

5. Плодове, богати на пектинплодове богати на пектин за отпушване на артериите

Към тях спадат ябълките, грейпфрутът и гроздето (както и много други).

Тези плодове съдържат голямо количество пектин. Пектинът представлява разтворими фибри, намаляващи нивото на липопротеините с ниска плътност (LDL).

  • Използвайте ги като заместител на висококалоричните храни, богати на мазнини, които обикновено хапвате преди обед и следобед.
  • Редовната консумация на плодове подобрява здравето ви и намалява риска от появата на сърдечни заболявания.

6. Аспержи

Този зеленчук притежава невероятни качества и е много здравословен.

Например аспержите спомагат естественото отпушване на артериите. Понижават нивото на лошия холестерол (LDL) в кръвта. Освен казаното, те предотвратяват образуването на съсиреци в кръвта.

  • Сварени, сотирани, печени, на грил…Възможностите за приготвянето на аспержите са безброй.

7. Наротпушване на артериите със сок от нар

Става въпрос за невероятните качества на сока от нар. Той ви осигурява голямо количество антиоксиданти (повече от сока от портокали, боровинки или къпини).

Тази полезна червена напитка намалява вредите, причинени от мазнините, натрупани по артериите ви.

  • Една чаша от този сок за закуска е достатъчна. За да се възползвате максимално от качествата му, е добре да консумирате натурален сок (по възможност приготвен от вас самите).

8. Соя

Соята и соевите продукти (като тофуто) понижават леко нивото на лошия холестерол (LDL).

Консумацията на 3 супени лъжици от тази зърнена култура всеки ден е синоним на добро сърдечно здраве.

  • Уверете се, че консумирате органична соя. Освен това е добре да консумирате тофу вместо месо.

9. Броколиброколи за отпушване на артериите

Този вкусен зеленчук от семейството на зелето е богат на витамин К. Той спомага действието на калция в организма.

Освен това броколито ви осигурява значително количество фибри и подобрява здравето на артериите.

  • Можете да си го приготвяте на пара, сотирано в малко мазнина (зехтин) или като гарнитура към ястията ви.

Прочетете и: 8 невероятни неща, които броколите правят за здравето ви

10. Мазна риба

Към тази група риби спадат:

  • Сьомга
  • Риба тон
  • Херинга
  • Скумрия
  • Сардина
  • Пъстърва

Тези риби са полезни, защото съдържат значително количество омега-3 мастни киселини. Тези киселини са необходими за отпушването на артериите.

Те предотвратяват съсирването на кръвта и балансират кръвното налягане.

  • Опитвайте се да хапвате тези риби, приготвени на пара, печени или гриловани поне три пъти седмично.

11. Патладжан за отпушване на артериитеПатладжан за отпушване на артериите

Този зеленчук с тъмен цвят пречиства артериите ви и намалява значително холестерола в кръвта.

Причината за това е съдържанието на разтворими фибри в патладжаните. Фибрите са важни за поддържането на доброто здраве на сърцето.

Най-хубавото е, че този зеленчук може да се приготвя по толкова различни начини!

Вижте и: Кажете „Сбогом“ на тлъстинките по корема с патладжан

12. Куркума

Тази подправка с жълт цвят придава специфичен вкус и аромат на ястията ви. Освен това притежава редица полезни качества.

  • Куркумата има мощно противовъзпалително действие. Освен това намалява вредите, нанесени от мазнините върху артериалните ви стени.
  • Освен казаното куркумата намалява риска от появата на съсиреци в кръвта.отпушване на артериите с куркума

Първата снимка е предоставена от © wikiHow.com