7 невероятни ползи на сока от нар

Пиенето на сок от нар на есен ще подсили защитните сили на организма, за да можете да се справите с грипа, настинките и инфекциите.
7 невероятни ползи на сока от нар
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Пиенето на натурални сокове е полезно за здравето. Вероятно вече сте чели за това. Все пак, въпреки, че всички плодове са хранителни, някои от тях притежават свои собствени “специални сили”. В тази статия ще ви разкажем за ползите от сока от нар.

Убедени сме, че ще желаете да изпиете един веднага щом прочетете текста.

Нарът

Този плод произлиза от Азия

Дървото, което ни дарява с този богат плод е наровото дърво, което цъфти между април и юни и може да достигне до 3 метра на височина.

Този плод произлиза от Азия, но може да расте и в места близо до Средиземно море (като например Канарските острови), Южна Америка, Австралия и Южна Африка.

Открити са доказателства, че нарът се е използвал в различни пустинни села, тъй като може да бъде съхраняван дълго време. Той е бил перфектният плод за пътешествия, тъй като издържа в продължение на седмици.

Знае се също така, че нарът е използван от древните египтяни, които си приготвяли вино от него. Нещо повече, те са засаждали градините на Вавилон с това дръвче, като лично Хипократ им е споделил, че то има способността да се бори с треската.

За нара се споменава дори в Библията, в която се описва как берберите са го донесли в Европа.

Освен това, митологията и популярните вярвания около този плод са изключително интересни.

Например в Гърция се разказва как първото нарово дръвче е било посадено от Афродита. В Ява, този плод се използва в ритуалите за зачеване, а в Китай се поднася на младоженци като знак за пожелание за много деца.

Какви са ползите на сока от нар?

Сигурни сме, че след цялата тази информация няма как да не ви се е приискало да си похапнете вкусен и сладък нар. Можете да се възползвате от полезните му свойства и под формата на сок.

Този супер плод е много хранителен, тъй като съдържа минерали (калций, желязо и калий), витамини (А, С и Е, както и витамин В5) и много фибри.

Ето и някои от положителните свойства на сока от нар:

Той е антиканцерогенен

Сокът от нар е антиканцерогенен

И въпреки, че сам по себе си не представлява лекарство за това заболяване, сокът от нар подпомага намаляването на симптомите и е идеално допълнение към традиционните лечения.

Това е така, защото съдържа няколко съставки, които разрушават или отслабват раковите клетки. За забавяне растежа на рака на простатата при мъжете ви препоръчваме по една чаша дневно от този сок.

Сокът от нар притежава пречистващи свойства

Сокът от нар е много полезен за черния дроб, тъй като го заздравява и подпомага премахването на токсините. Същото важи и за кръвта – благодарение на нара, тя се пречиства.

Нещо повече, една чаша сок от нар дневно в продължение на три месеца подобрява кръвообращението. Освен това, поради високото си съдържание на лимонена киселина, калий и вода, той подпомага отводняването и съдейства за доброто бъбречно функциониране.

Препоръчваме приема му на хора с хипертония, хиперурикемия както и камъни в бъбреците.

Вижте още: 5 съвета как да подобрите функцията на вашите черен дроб и жлъчка

Бори се със стреса

Консумирането на сок от нaр няколко пъти седмично редуцира нивата на холестерола и предотвратява внезапната поява на заболявания, като например хипертония.

Също така намаля риска от атеросклероза. Нещо повече, нарът предотвратява формацията на артеросклерозната плака от артериите, попречвайки на патологичното втвърдяване.

След двуседмична консумация на сок от нар, доброволци в проучването от университета в Наполи (Италия) са намалили систоличното си налягане с 5%.

Благодарение на високото съдържание на калий, сокът от нар е перфектен за хората с високо кръвно налягане. Той съдържа и азотен оксид, който отпуска мускулите, задейства вазодилацията и регулира кръвообращението.

Предпазва мозъка

Вашингтонският университет (САЩ) открива, че когато бременните жени консумират сок от нар, той предпазва плода от евентуални усложнения (особено в случаите, когато бебето е родено преждевременно).

Опасно е бебето да се роди преждевременно, тъй като в тези случаи то няма как да получи достатъчно кръвоток до мозъка си.

Нещо повече, сокът от нар редуцира мозъчното увреждане, както и неврологичните дисфункции като Алцхаймер.

Сокът от нар се бори със затлъстяването

Както плодът, така и сокът помагат в процеса на отслабване. Нарът е перфектният помощник за тези, които са на диета, тъй като елиминира акумулираните токсини, притежава диуретични свойства и засища апетита.

В замяна на това, те снабдяват тялото с енергията, необходима при тренировки.

Притежава антивирусни свойства

Сокът от нар притежава антивирусни свойства

Благодарение на огромното количество антиоксиданти, с които ни снабдява, нарът подсилва имунната система и ни предпазва от заболявания, най-вече през зимата. 

Пиенето на сок от нар на есен ще подсили защитните сили на организма, за да можете да се справите с грипа, настинките и инфекциите.

Още полезни свойства

Нарът, както и неговият сок съдържат и други полезни свойства. Някои от тях:

 • Предотвратява ранната поява на бръчки.
 • Лекува стомашните болки, диарията и повръщането.
 • Увеличава спермогенезата.
 • Предпазва хрущялите от увреждане.
 • Облекчава симптомите на менопауза.
 • Помага на тялото да усвои желязото, редуцирайки риска от развитие на анемия.
 • Лекува подуването.
 • Облекчава симптомите на фарингит, синузит и отит.
 • Помага и при състояния на хемороиди, конюнктивит и дезинтерия.
 • Увеличава сексуалното желание.
 • Подобрява спортните постижения.

Започнете да се наслаждавате на сокът от нар! Много е вкусен, здравословен и притежава множество полезни свойства.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Gil, M. I., Tomas-Barberan, F. A., Hess-Pierce, B., Holcroft, D. M., & Kader, A. A. (2000). Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing. Journal of Agricultural and Food Chemistry48(10), 4581–4589. https://doi.org/10.1021/jf000404a
 • Jurenka, J. (2008, June). Therapeutic applications of pomegranate (Punica granatum L.): A review. Alternative Medicine Review.
 • Guenther, L. (2015, April 3). Pomegranate. Wasafiri. Routledge,. https://doi.org/10.1080/02690055.2015.1011403

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.