В тази статия ще ви дадем 5 добри причини защо трябва да включите червеното грозде в менюто си.
Последна актуализация: 19 декември, 2018
Знаете ли защо е толкова полезно да ядете червено грозде?
Сред многото полезни съставки на червеното грозде изпъква една – антиоксидантът ресвератрол. Той ви предпазва от преждевременно стареене и забавя клетъчното увреждане.
Има хора, които не правят разлика между вкуса на различните сортове грозде. Ценителите на този плод предпочитат ароматните сортове червено грозде пред останалите.
Приятната свежест и хрупкавост на зърната грозде оставят в устата ни комбинация от кисело-сладък вкус. Без съмнение, това е един от най-неустоимите вкусове през сезона на гроздето. И не само!
Както винаги, когато става въпрос за храна, ключът е в баланса. Консумацията на този плод през деня ще ви предпази от стареене и ще подобри здравословното ви състояние.
В тази статия ще ви дадем 5 добри причини защо трябва да включите червеното грозде в менюто си.
1.Червено грозде и ресвератрол
Червеното грозде съдържа толкова ресвератрол (фитоалексин) в обвивката на зърната си, колкото и в семките си. Това вещество е известно като “молекулата на младостта”.
Ресвератролът защитава гроздето, тъй като действа като бариера срещу външните фактори.
Заради мощното действие на ресвератрола, фармацевтичната индустрия отдавна се интересува и прави проучвания за този невероятен антиоксидант.
Червеното грозде ни предпазва от преждевременно стареене, благодарение на високата си концентрация на антиоксиданти.
За да се възползвате максимално от качествата на гроздето, е най-добре да си приготвите напитка от целите зърна – с обвивката и семките.
Натуралният сок от червено грозде е много полезен за кръвоносната система.
Запомнете, че ресвератролът се бори срещу възпаленията и унищожава патогените в кръвта.
Яжте червено грозде и намалете високото кръвно налягане
Калият и неразтворимите фибри в червеното грозде са изключително полезни за здравето на сърцето. Именно заради съдържанието си на калий този плод се препоръчва на хората с високо кръвно налягане.
Ако изядем около 15 – 20 зърна грозде, ще намалим нивото на натрия в организма ни.
Можете да добавяте зърна червено грозде към салатата си на обяд или за вечеря.
Забравете за запека
Червеното грозде е изключителен помощник в борбата срещу запека.
Ако го включите в закуската си, ще се възползвате от ефекта на едно от най-добрите натурални разслабителни средства.
Заради съдържанието си на органични киселини, захари и целулоза, червеното грозде тонизира мускулите на стомаха и червата.
Ако го консумираме редовно ще се справите дори с хроничния запек.
Но ако страдате от диария е по-добре да избягвате този плод.
Болест на Алцхаймер и червено грозде
Според проучване, проведено във факултета по медицина „Маунт Синай“ в Ню Йорк, ресвератролът може да спомогне забавянето на развитието на болестта на Алцхаймер.
Антиоксидантното действие на червеното грозде подобрява паметта и ни предпазва от тази болест.
Ресвератролът намалява увреждането на мозъка, настъпващо в началото на заболяването.
Освен това контролира оксидативния метаболизъм на болестта и е много по-ефикасен от зеления чай.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
Ladiwala, A. R. A., Lin, J. C., Bale, S. S., Marcelino-Cruz, A. M., Bhattacharya, M., Dordick, J. S., & Tessier, P. M. (2010). Resveratrol selectively remodels soluble oligomers and fibrils of amyloid Aβ into off-pathway conformers. Journal of Biological Chemistry. https://doi.org/10.1074/jbc.M110.133108
Granzotto, A., & Zatta, P. (2014). Resveratrol and Alzheimer’s disease: Message in a bottle on red wine and cognition. Frontiers in Aging Neuroscience. https://doi.org/10.3389/fnagi.2014.00095
Villaflores, O. B., Chen, Y. J., Chen, C. P., Yeh, J. M., & Wu, T. Y. (2012). Curcuminoids and resveratrol as anti-Alzheimer agents. Taiwanese Journal of Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1016/j.tjog.2012.09.005
Bhanot, A., Sharma, R., & Noolvi, M. N. (2011). Natural sources as potential anti-cancer agents: A review. International Journal of Phytomedicine. https://doi.org/10.5138/ijpm.v3i1.278
Saiko, P., Szakmary, A., Jaeger, W., & Szekeres, T. (2008). Resveratrol and its analogs: Defense against cancer, coronary disease and neurodegenerative maladies or just a fad? Mutation Research – Reviews in Mutation Research. https://doi.org/10.1016/j.mrrev.2007.08.004
Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.